Logo image
Logo image

4 yleistä syytä tuntea olonsa yksinäiseksi

3 minuuttia
Vaikka joskus nämä kaksi asiaa sekoittuvatkin ihmisten mielissä, yksinolo ja yksinäisyys eivät ole yksi ja sama asia. Joskus uskomme ja tunnemme olevamme yksin, vaikka tarkemmin ajatellen emme olekaan.
4 yleistä syytä tuntea olonsa yksinäiseksi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Saatat olla yksinäinen joissakin tilanteissa ja olosuhteissa, vaikka tähän ei itse asiassa olisikaan syytä. Jos katsot ympärillesi ja myös itseäsi peiliin, voit ymmärtää, että et tosiaankaan ole yksin.

Aina kun olosi on yksinäinen, saatat tuntea joutuvasi ikään kuin kuiluun. Saatat pelätä sitä, että kukaan ei ole rinnallasi. Tämä sitten voi saada sinut käyttäytymään tavoilla, jotka auttamisen sijaan tekevät tilanteesta pahemman.

Nyt sitten katsomme neljää syytä siihen, miksi näin käy: miksi ihminen tuntee olevansa yksin?

1. Kun olet yksinäinen siksi, että et ole parisuhteessa

Kumppanin kanssa eläminen tuntuu olevan monille ihmisille elintärkeää. Kun joku sitten on sinkku, kaikki rohkaisevat lähtemään useammin ulos ja laittautumaan nätiksi… Kaikki siis tarjoavat neuvojaan, jotta pääsisimme eroon ongelmasta nimeltä sinkkuus.

Mutta miten käy silloin, kun ihminen ei juuri nyt halua olla parisuhteessa – tarvitseeko silti tuntea olonsa yksinäiseksi?

Vastaus on tietysti: EI TOSIAANKAAN!

Jos olosi on yksinäinen sinkkuna, tämä johtuu ehkä siitä, että olet uskonut valheellisiin lauseisiin, kuten näihin: “En ole mitään ilman kumppania”, “Eihän tässä kukaan enää nuorru” ja “Jään sinkuksi koko loppuelämäkseni, jos en nyt toimi”.

Some figure

Yksinäisyys sen vuoksi, että sinulla ei ole kumppania, saa onnellisuutesi riippumaan toisesta ihmisestä.

Opettele olemaan onnellinen ja tuntemaan olosi rauhalliseksi ilman toista ihmistä rinnallasi. Onnellisuuden ei tarvitse eikä kannata olla toisista ihmisistä riippuvainen asia.

2. Kun et kulje samaa polkua kuin ympärilläsi olevat

Tämä asia liittyy voimakkaasti äsken mainitsemaamme ongelmaan, eli siihen, kun emme tee samaa kuin muut (tyypillinen asia on juuri kumppanin kanssa eläminen), ja olo on yksinäinen. Sen lisäksi ihmiseltä puuttuu tällöin tukea ja hän saattaa kokea olevansa väärinymmärretty.

Some figure

Saatat tuntea itsesi yksinäiseksi silloin, kun et tee samoja asioita kuin ympärilläsi olevat. Älä kuitenkaan turhaan koe tämän vuoksi yksinäisyyttä, sillä itsetunto ja -varmuus ovat välttämättömiä asioita, jotta ihminen voisi pitää itsestään.

Elämäsi on kuin tyhjä taulu. Sillä ei ole väliä, että synnyit kulttuuriin tai yhteiskuntaan, jossa suurin osa ihmisistä on jotakin tiettyä. Sinun tarvitsee elää sitä elämää, jota juuri sinä haluat elää – sellaista elämää, joka tekee sinut onnelliseksi. Sillä ei ole väliä, että muut elävät toisin.

3. Kun ystäväsi katoavat heti, kun heillä on parisuhde

Tämä on se tavallinen tilanne: jotkut ystävät häviävät näkymättömiin silloin, kun kuvioissa on uusi kumppani, eli kaikki muut saavat jäädä. Ystävät laiminlyödään – siihen asti, kunnes suhde on ohi. On siis todella vaikeaa tavata näitä ystäviä suhteen ollessa käynnissä, mikä on monelle meistä hyvin tuttu kokemus.

Jotta voisit pärjätä paremmin tällaisissa tilanteissa (etenkin jos sinulla ei ole paljon ystäviä), varmista että jatkat niiden asioiden tekemistä joita teit ennen ystäviesi kanssa, vaikka he eivät enää olekaan läsnä.

Voit edelleen käydä kahvilla, vaikkakin yksin. Voit edelleen käydä elokuvissa. Ei ole mitään syytä tuntea oloa yksinäiseksi. Olet edelleen parhaan seuralaisesi kanssa: itsesi.

Some figure

Yhteiskunta usein olettaa ihmisen tekevän tiettyjä asioita toisten kanssa. Voit kuitenkin nauttia näistä asioista yksinkin. Näin pystyt tutustumaan itseesi paremmin, ja opit nauttimaan elämästä ilman että olet riippuvainen muista.

4. Kun yrität täyttää henkistä tyhjiötä

Kenties etsit toisten seuraa siksi, että sinulla on jokin henkinen tyhjiö – jotakin siis ehkä puuttuu elämästäsi. Joskus ihmisen ongelmana on vaikkapa se, että vanhemmat eivät aikoinaan osoittaneet hänelle riittävästi rakkautta, eli hän olisi tarvinnut enemmän rakastetuksi tulemisen tunnetta.

Some figure

Sitten myöhemmin elämässä hän yrittää täyttää sen tyhjiön, jonka kiintymyksen osoittamisen puute vanhemmilta sai aikaan, ja hän tekee tämän kenties muiden ihmisten huomiolla. Mutta sitten, jos nämä ihmiset katoavat, hän tuntee itsensä yksinäiseksi – jälleen kerran. On siis selvää, että tämä strategia ei toimi.

Jos tunnet itsesi yksinäiseksi siksi, että tarvitset muita ihmisiä täyttämään sen tyhjiön jota et itse pysty täyttämään, on tärkeää tehdä töitä itsetuntosi parantamiseksi.

Käy ammattilaisen kanssa juttelemassa, joka voi auttaa sinua löytämään kaipaamasi asiat ja antamaan itsellesi sitä rakkautta ja kiintymystä, jota tarvitset. Sitten sinulla ei enää ole tarvetta olla muista ihmisistä riippuvainen.

Kaiken nyt kertomamme ymmärtäminen yksinäisyyden poistamiseksi on pitkä prosessi. Se on kuitenkin ainoa oikea keino olla oikeasti onnellinen – se on ainoa tapa estää sitä, että olet riippuvainen muista ihmisistä ja kiinnität itsesi heihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Leal, L. (2010). El laberinto de la soledad. Revista Iberoamericana. https://doi.org/10.5195/reviberoamer.1960.1974
  • Manalang-Gloria, A. (2008). Soledad. Feminist Studies. https://doi.org/10.2307/3178599
  • (2013). El sentimiento de soledad en adultos. Medicina U.P.B.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.