5 omaa syytä siihen, ettei ole ystäviä

21 helmikuun, 2019
Kannattaa miettiä, pätevätkö seuraavassa kuvaamamme syyt siihen, että sinulla ei ole tarpeeksi ystäviä elämässäsi. Vaikka olisitkin yksin viihtyvää tyyppiä, ystävät ovat tärkeitä ja terveyden kannalta hyvä asia, kunhan nämä suhteet ovat terveitä ja vastuullisia.

Valitatko itse joskus sitä, että sinulla ei ole riittävästi ystäviä? Oletko joskus yksinäinen? Jos näin on, kannattaa pohtia hiukan seuraavia syitä siihen, miksei sinulla ole ystäviä ympärillä. On nimittäin mahdollista, että teet sellaisia asioita, jotka ajavat toiset pois luotasi.

Joskus ihmisen on vaikeaa olla itsekriittinen tai hyväksyä omat vikansa. On kuitenkin tarpeen omata tämä taito, ja tämä pätee vieläkin paremmin silloin, kun haluat enemmän ystäviä elämääsi.

Katsotaan sitten tarkemmin, mistä tässä asiassa on kyse, ja miksi tämä ongelma voi olla ihan omaa syytä? Tässä tulevat viisi mahdollista kaverittomuuden aiheuttajaa.

5 omaa syytä, miksi sinulla ei ole ystäviä

1. Valitatko aina?

Jatkuva valittaminen voi olla syynä siihen, miksi ei ole ystäviä.

Jatkuva valittaminen voi olla syynä siihen, että sinulla ei ole montaakaan ystävää. Valittaminen on monelle niin jokapäiväinen juttu, etteivät he enää edes huomaa valittavansa.

Valittaminen kaiken aikaa voi saada toiset näkemään sinut pessimistisenä, tai ajattelemaan, että tunnet itsesi aina uhriksi.

Valittaminen voi myös tehdä sinusta melko itsekkään, sillä kun teet näin, vain sinulla itselläsi on väliä, ja tunnet olevasi niin huonossa jamassa, että tarvitset kaikkien muiden apua.

Voi kuitenkin käydä niin, että muut ympärilläsi eivät enää jaksa kuunnella juttujasi. Kenties tämä voisi olla yksi syy, jos huomaat, että ystäviä ei ole montaa.

2. Unohdatko ystäviesi olemassaolon, kun ryhdyt parisuhteeseen?

Parisuhteessa ei tulisi unohtaa omia ystäviä.

Moni meistä unohtaa ystävien olemassaolon, kun alotetaan parisuhde. Tässä vaiheessa halutaan usein olla vain kumppanin kanssa, mikä on ihan ymmärrettävää, mutta aikaa tulisi käyttää myös ystävien kanssa olemiseen.

  • Kaverisi saattavat loukkaantua, jos soitat heille tai teet suunnitelmia heidän kanssaan vain silloin, kun olet sinkku. Ystävyys on asia, jota tulee kunnioittaa joka päivä.
  • Tarvitseeko kumppanisi ihan oikeasti kaiken aikasi? Eikö sinulla oikeasti ole yhtään aikaa ystävillesi?

Rakastumisvaiheessa ihminen sokaistuu niin suuresti, että hän voi lakata välittämästä niistä henkilöistä, jotka ovat aina oleet valmiina kuuntelemaan ja lohduttamaan, kun eteen tulee ongelmia. Älä siis jätä ystäviäsi sivuun kun alat parisuhteeseen, sillä he ovat äärimmäisen arvokkaita.

3. Ovatko odotuksesi liian korkealla?

Liian korkeat odotukset tai vaatimukset voivat vaikuttaa vähäiseen ystävämäärään.

Yksi syy voi olla se, että odotuksesi heitä kohtaan ovat liian korkealla. Tätä tapahtuu joskus myös parisuhteessa, ja se saattaa olla turhauttavaa ja väsyttävää.

Se, että odotat toisten ihmisten käyttäytyvän sinun mielesi mukaan, tai se, että odotat heidän olevan tietyn tyyppisiä ystäviä, voi olla vaikeasti täytettävä vaatimus. Kukaan ei tule käyttäytymään juuri tietyllä tavalla siksi, että sinä haluat näin. Jätä siis sellaiset odotukset sivuun, jotka tuhoavat ystävyyssuhteitasi.

4. Onko sinulla huono itsetunto?

Huono itsetunto vaikuttaa ihmissuhteisiin.

Toinen hyvin tavallinen syy on itsetuntoKun ihmisen itsetunto on huono, seurauksena on monia ongelmia ihmissuhteissa.

  • Ehkä odotat liikaa toisilta? Tai kenties tunnet toisten hyökkäävän sinua kohtaan, jos he eivät ole sitä, mitä odotat, tai olet surullinen, kun et ole huomion keskipisteenä?
  • Kaiken tämän vuoksi voi käydä niin, että sulkeudut muilta ja hädin tuskin olet yhteydessä ystäviisi, ja kenties et edes viitsi tehdä heidän kanssaan mitään.

Lopulta nämä ystävyydet tulevat päättymään.

On tärkeää että käännyt tässä tapauksessa ammattilaisen puoleen, jotta voisit saada apua huonoon itsetuntoosi. Näin voit lähteä ulos kodistasi ja tavata ihmisiä.

Käy kuntosalilla tai harrasta jotain ryhmäaktiviteettia. Näin pystyt huomaamaan, että maailmassa on kyllä ihmisiä jotka voisivat olla ystäviäsi. Ole avoinna uusien ihmisten tapaamiselle.

5. Juoruatko aivan kaikista?

Toisista juoruaminen pilaa ystävyyssuhteita.

On monia ihmisiä, jotka juoruavat mielellään ystäväpiirissään. Ongelma syntyy siitä, että yhdestä ystävästä juorutaan toiselle ystävälle. Ensinnäkin henkilö, josta juoruat tulee tajuamaan, kuinka käyttäydyt hänen selkänsä takana.

Tämä asenne voi myös saada aikaan sen, että ystäväsi menettävät luottamuksensa sinua kohtaan, ja kenties he eivät enää halua olla rehellisiä kanssasi sekä lopulta lakkaavat olemasta ystäviäsi.

Kaikissa suhteissa luottamus on tärkeä asia. On tietysti tavallista joskus puhua yhdestä ystävästä toiselle, mutta jos teet näin jatkuvasti, tämä osoittaa todella huonoa asennetta ystävyyttä kohtaan.

Ovatko nämä viisi asiaa mahdollisesti syitä siihen, että huomaat jääväsi vaille ystäviä? Vaikka olisitkin yksin viihtyvää tyyppiä, ystävät ovat tarpeellinen ja hyvin terve osa elämää – niin kauan kuin näiden siteiden kohdalla ollaan vastuuullisia.

  • Fehr, B. (2012). Friendship. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00174-9
  • Seyfarth, R. M., & Cheney, D. L. (2012). The Evolutionary Origins of Friendship. SSRN. https://doi.org/10.1146/annurev-psych-120710-100337