Logo image
Logo image

Masennus ja ahdistus kertovat vahvuudesta

3 minuuttia
Tunne-elämän ongelmat eivät ole kenenkään valinta, ja kukaan ei halua käydä läpi masennusta tai kamppailla ahdistuksen kanssa. Ne ovat tulosta monimutkaisista tilanteista ja olosuhteista.
Masennus ja ahdistus kertovat vahvuudesta
Viimeisin päivitys: 06 tammikuuta, 2023

On olemassa väärä käsitys, jonka mukaan masennus ja ahdistus ovat merkkejä heikkoudesta ja vammauttavat loppuelämäksi. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Ihminen, jolla on ahdistusta, masennusta tai näiden yhdistelmää, ei ole hullu, voimaton, heikko tai huono ihminen.

On surullista ja uuvuttavaa taistella, mutta tämä on sosiaalinen todellisuus, jota ei voi jättää huomiotta. Tieteen etenemisestä huolimatta modernin yhteiskunnan vallitseva käsitys on se, että tunne-elämän ja psykologiset ongelmat ovat yhtä kuin heikkous ja haavoittuvaisuus.

Masennus ja ahdistus ovat tiloja, joita ei pidetä parannusta tarvitsevina haavoina. Usein kuulee tällaisia kommentteja: “rentoudu”, “eivät asiat nyt niin huonosti ole”, “ei elämässä pitäisi aina olla huolissaan”, “ei sinulla ole mitään syytä itkeä” tai “se on ihan normaali aikuiseksi kasvamiseen liittyvä asia”.

Kuulostaako kaikki tämä tutulta? Jos vastaat kyllä, olet saattanut olla näiden kommenttien molemmissa päissä. On siis tärkeää lisätä tietoisuutta masennuksesta ja ahdistuksesta sekä antaa tunnetason kivulle sen ansaitsema huomio.

Some figure

Joten aivan kuten et jättäisi vatsakipua tai migreeniäkään huomiotta, sinun ei kannattaisi jättää huomiotta tunnetason kipua.

Emme voi olettaa, että nämä tunne-elämän haavat paranevat itsestään. Niiden kanssa täytyy tehdä työtä, ja niiden merkitys täytyy kaivaa esiin.

Saattaa olla, että sinun täytyy käydä psykologilla, jotta saisit apua ja strategioita käsitelläksesi sitä äärimmäisen suurta tunnetason kipua, joka saa aikaan oman ahdistuksesi ja masennuksesi.

Jatketaan vertaustamme: voidaan todeta, että samalla tavalla kuin lopettaisit maitotuotteiden käyttämisen, mikäli havaitsisit olevasi laktoosi-intoleranttisinun täytyy välttää niitä ajatuksia ja olosuhteita, jotka pahentavat tunnetason haavaasi.

Laastarit eivät ole oikea apu – sinun täytyy puhdistaa ja parantaa tunteesi.

Tässä artikkelissa annamme siten neuvoja niille ihmisille, joilla on tämän tyyppisiä haavoja, jotta tunteiden saaminen hallintaan olisi helpompaa. Katsotaan siis asiaa tarkemmin!

Some figure

Ahdistus on kuin huono vuoristorata

Ne tunteet, jotka tulevat ahdistuksen mukana, ovat samanlaisia kuin ne, joita ihmisellä ilmenisi sellaisella vuoristorata-ajelulla, joka on todella karmea.

Kuvittele itsesi tässä tilanteessa: vietät päivän huvipuistossa ja menet suosittuun vuoristorataan. Päästäksesi radalle, sinun täytyy odottaa pitkään, ennen kuin on oma vuorosi.

On kuuma päivä ja aurinko polttaa päähäsi julmasti, mikä aiheuttaa kipua ja fyysistä epämukavuutta. Olet väsynyt, etkä halua mennä vuoristorataan, mutta menet kuitenkin, koska tarkoituksenasi on pitää hauskaa.

Kun olet radalla, sydämesi alkaa hakata, kaikki pyörii, vaunut pyörivät 360 astetta useamman kerran. Joudut synkkiin tunneleihin ja ilmapallot lentelevät sinua päin aivan kuin ne olisivat hyökkäämässä.

Some figure

Hengityksesi kiihtyy, ja sydämesi jatkaa kovaa lyömistään. Sinusta tuntuu siltä, että jokin romahtaa millä tahansa hetkellä. Tunteesi ovat solmussa, rintaasi kiristää, et voi liikkua, etkä voi tehdä mitään.

Et voi välttää negatiivista ajattelua. Huudat, itket ja valitat, mutta kukaan ei kuule sinua, et edes itse. Kysyt itseltäsi epätoivoisesti, milloin tämä loppuu, ja sinusta tuntuu kuin kuolisit.

Et kuitenkaan voi hidastaa vaunuasi, sillä se pysähtyy vasta sitten, kun vuoristoradan loppu saavutetaan.

Tässä mielessä ahdistus on kuin huono vuoristorata-ajelu. Se kyllä päättyy lopulta, mutta et itse tiedä milloin tai miten. Oman itsesi hallitseminen tämän epävarmuuden aikana on monimutkaista.

Some figure

Masennus on sielun synkkyyttä

Kuka tahansa joka kärsii masennuksesta, kokee kaiken olevan pimeyteen käärittynä. Ja vähitellen tämä pimeys ottaa valtaansa ympäristösi, eikä ole mitään sellaista, joka motivoisi tai kannustaisi sinua. On suuren työn takana saada itsesi menemään kouluun tai töihin, ja koet olevasi äärimmäisen surullinen tai ärtynyt.

Masennus on se viimeinen pisara, joka on liikaa jo valmiiksi monimutkaisissa tilanteissa ja olosuhteissa, jotka ovat jättäneet syvän jäljen sinuun sekä saaneet olosi levottomaksi.

On tärkeää, että ymmärrät sen, että jonkin ollessa vialla sinun tulisi kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta saisit tukea ja tunnetason ymmärrystä sille, mitä sinulle tapahtuu.

Tunnetason ongelmat eivät ole valinta. Ihminen, jolla on masennusta, ei sano: “Haluan tuntea oloni huonoksi sekä uida surun mereen ja kokeilla voinko hukkua sinne”. Masennuksessa ei ole kyse tästä. Itse asiassa se voi tulla eteen kenelle tahansa meistä.

Some figure

Masennus ja ahdistus voivat koskettaa ketä tahansa

Masennus ja ahdistus ovat merkkejä voimasta, eivät heikkoudesta. Nämä tunnetason ongelmat eivät ilmene yhdessä yössä, vaan ne syntyvät elämän sietämättömyyden, tunnetason vaikeuksien ja uupumuksen tuloksena.

Ne eivät myöskään ole henkilökohtaisia valintoja. Emme päätä, että nyt koemme masennusta tai ahdistusta. Molemmat tunnetason ongelmat tulevat siitä, että taistelet elämän ongelmia vastaan ja yrität pysyä vahvana liian kauan.

Emme voi unohtaa tätä, sillä kukaan ei ole sen ulottumattomissa, että ahdistus tai masennus tulisi heidän eteensä elämän jossakin vaiheessa joko suorana tai epäsuorana.

Levitä siis tietoutta näiden ongelmien paremman ymmärryksen vuoksi, ja mikä tärkeintä, älä koskaan tuomitse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maina, G., Mauri, M., & Rossi, A. (2016). Anxiety and depression. Journal of Psychopathology. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2676-6_11
  • Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2010). Interoception in anxiety and depression. Brain Structure & Function. https://doi.org/10.1007/s00429-010-0258-9
  • Friedman, M. J., Resick, P. A., Bryant, R. A., & Brewin, C. R. (2011). Considering PTSD for DSM-5. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20767

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.