Logo image
Logo image

7 merkkiä tunnetason myrkyttymisestä

4 minuuttia
Jokaisen meistä tulisi omistaa aikaa sisäiselle kehitykselle ja tunteiden puhdistamiselle. Kun omat tunteemme muodostuvat myrkyllisiksi ja negatiivisiksi, voivat mielialat heitellä helposti ääripäästä toiseen ja tulkitsemme toisten tekoja ja sanoja väärin.
7 merkkiä tunnetason myrkyttymisestä
Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Tässä artikkelissa kerromme tunnetason myrkyttymisestä, joka voi olla merkkinä stressistä, ahdistuksesta ja masennuksesta.

“Tunnen oloni haavoittuvaiseksi, hermostun ja pahastun helposti, ja joskus minun tekee mieli jättää kaikki taakseni ja paeta. Mielialani voi muuttua kiinnostuneesta välinpitämättömäksi sekunnin murto-osassa, ja aivan yhtä nopeasti voin haluta viimeistellä jonkin projektin, joka aikaisemmin vaikutti tylsältä ja hankalalta.

Elän jatkuvassa tunteiden vuoristoradassa. Nauran ja itken, ja saatan yhtäkkiä hermostua ennalta-arvaamattomissa tilanteissa. Minun on vaikea erottaa menneisyyteni kokemukset nykyhetkestä ja nykyhetken murheista, ja epävarmuus hallitsee elämääni.

Reagoin jatkuvasti ylilyönnein ja äärimmäisin tuntein moniin tilanteisiin ja minun on vaikea ilmaista ajatuksiani ja tunteitani selkeästi – kärsin tästä suunnattomasti. En tunne oloani mukavaksi kenenkään kanssa ja joskus tuntuu siltä, että olen hukkumaisillani ja haluan vain, että joku tarttuu minua kädestä ja vetää minut pois vedestä…”

7 merkkiä tunnetason myrkyttymisestä

Some figure

Monet meistä tunnistavat ulkoisten tekijöiden aiheuttamat muutokset tunteissamme ja fyysisessä olossamme. Esimerkiksi alkoholin nauttiminen ja humala muuntaa aistikokemustamme, lisää sydämen lyöntisykettä ja hidastaa reaktiokykyä. Mutta osaatko tulkita niitä merkkejä, jotka nousevat tunteiden myrkyttymisestä?

Jos käyt parhaillaan läpi hankalaa elämänvaihetta, joka aiheuttaa raskaan henkisen taakan, on hyvin todennäköistä, ettet ole kunnolla kohdannut ja “puhdistanut” tunteitasi. Tunnetason myrkyttyminen ja siitä johtuvat negatiiviset seuraukset aiheutuvat kovasta kuormituksesta, kuten stressistä tai henkilökohtaisista ongelmista, ja siitä, ettei tunteiden käsittelylle ja itsensä hoivaamiselle ole omistanut tarpeeksi aikaa.

1. Olet jatkuvasti puolustuskannalla

Tunnetason myrkyttyminen johtaa aggressiiviseen puolustautumiseen muita ihmisiä vastaan. Ihminen tulkitsee tilanteet negatiivisen kautta ja suojautuu niiltä asioilta, jotka kokee itselleen haitallisiksi.

Kun tunteet ottavat ylivallan, voimme kokea muiden käytöksen tai harmittomat sanat hyökkäyksenä itseämme kohtaan ja reagoimme tähän äärimmäisillä tavoilla.

Liioitellut reaktiot syntyvät siitä, että itseluottamuksemme on kutistunut ja olomme on jatkuvasti uhattu ja haavoittuvainen. Tunteemme ovat tukossa ja keskitymme vain negatiivisiin asioihin, ja annamme jokaisen pienenkin asian vaikuttaa itseemme.

Seurauksena käännämme muiden sanat ja tarkoitusperät päässämme negatiivisiksi ja reagoimme aggressiivisesti, sillä uskomme, että toiset yrittävät satuttaa tai ärsyttää.

Some figure

 

2. Kokemus maailmasta muuttuu

On hyvinkin mahdollista, että koet kaiken elämässäsi ja maailmassa myrkyttyneen linssin läpi, etkä pysty kuuntelemaan muita tai itseäsi. Kadotat entisen itsesi ja kokemus maailmasta muuttuu negatiiviseksi ja pelottavaksi. 

Hermostuneisuus, kärsimättömyys ja kontrolloimattomat tunteelliset reaktiot kumpuavat juurikin tästä muuttuneesta kokemuksesta ja näkökannasta.

3. Olet äärimmäisen kriittinen

Jos joku lähipiirissäsi kärsii tunnetason myrkyttymisestä, voi olla vaikeaa viettää hänen kanssaan aikaa, sillä hän rakentaa ympärilleen muurin kriittisyydellään ja taipumattomalla asenteellaan.

Kun tunteet myrkyttyvät ja kuva maailmasta vääristyy, ihminen haluaa pitää kaiken kontrollissa, eikä pysty taipumaan kompromisseihin tai katsomaan asioita toisten näkökannalta. Jos huomaat tämän piirteen itsessäsi, pyri siitä eroon ja yritä olla ystävällinen itsellesi ja muille.

4. Epävarmuus kuplii pintaan

Jos kärsit tunnetason myrkyttymisestä, epävarmuus on jatkuvasti osa päivittäistä elämää ja se voi hallita kaikkea mitä teet. Reagoit kaikkeen liiallisesti ja puolustat itseäsi jopa silloin, kun siihen ei ole tarvetta.

Itseluottamuksesi on saattanut kadota kokonaan ja tunnet olosi alastomaksi ja haavoittuvaksi. Pieninkin väärä sana saa sinut raivon ja surun valtaan. Tunnet olosi heikoksi, etkä pysty kunnolla ymmärtämään tunteitasi, sitä kuka olet ja mitä pystyt saavuttamaan kyvyilläsi.

Seurauksena tästä saatat takertua ihmisiin, jotka pysyvät rinnallasi, suojelevat sinua ja tyydyttävät kaikki tarpeesi. Takertuvaisuus on kuitenkin haitallinen ilmiö, joka johtaa usein epätasapainoon ihmissuhteissa. Sinun tulee aktiivisesti pyrkiä kohti itseluottamuksen palauttamista ja henkistä riippumattomuutta.

5. Tunnet olosi uupuneeksi

Henkinen taakka voi olla niin suuri, että tunnet olosi fyysisesti uupuneeksi, väsyneeksi ja voimattomaksi. Et tunne olevasi kykeneväinen pääsemään yli taakastasi.

Kun elinvoimasi katoaa, saatat kaivautua peiton alle, etkä jaksa tehdä mitään tai nähdä ketään. Töihin lähteminen on vaikeaa, eikä mikään kiinnosta. Et jaksa edes pestä astioita tai laittaa ruokaa. Tunnet kadottaneesi itsesi. Vaatii paljon fyysistä ja psyykkistä ponnistelua tehdä päätöksiä ja pysyä mukana keskusteluissa ja päivittäisissä askareissa.

Some figure

 

6. Tunteiden tukkeutuminen vaikeuttaa elämää

Kun tunteet ottavat ylivallan elämästä, on vaikeaa suodattaa tunteellisia reaktioita asioihin ja ihmisiin. Seurauksena tästä on se, että kykymme kommunikoida muiden kanssa, tehdä päätöksiä ja kehittyä hankaloituu ja muuttuu joskus jopa mahdottomaksi. Löydämme itsemme jatkuvasti tilanteista, joissa reagoimme asioihin sopimattomasti tai emme pysty reagoimaan ollenkaan.

Tunteiden myrkyttyminen haittaa ajatteluprosessia, saatat möläytellä asioita ajattelematta mitä sanot ja sinun voi olla vaikea ymmärtää, mitä ympärilläsi tapahtuu. Keskittymiskyky ja muisti toimivat valikoiden. Vedät nopeita johtopäätöksiä muiden sanoista, mikä johtaa turhautumiseen ja tunnetason ongelmien syvenemiseen.

Hyvä ohje tunteiden käsittelyyn ja ajatteluprosessiin on kiinalaisen filosofi Confuciuksen sanat: “Pidä aina pää kylmänä ja sydän lämpimänä.”

7. On vaikeaa päästää irti

Kun tunnetaso myrkyttyy, on vaikeaa nähdä asioita objektiivisesti ja kaikki muutokset tuntuvat suurilta. Sinun voi olla vaikea päästää irti ihmisistä tai asioista, vaikka ne aiheuttaisivat tuskaa. Saatat takertua toimimattomiin parisuhteisiin, mikä vain pahentaa yleistä tilaasi.

Tunteiden ylivalta tarkoittaa sitä, että pelkäämme menettää asioita elämässämme. Pelkäämme tyhjyyttä, joka seuraa menetystä ja muutoksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amado, M., Brito, R., Pérez, C. (2007). Estilos de aprendizaje de estudiantes de Educación Superior. Recuperado de www.alammi.info/revista/numero2/pon_0011.pdf
  • Bisquerra, R. (2001). Educación emocional y bienestar. (1ª Reimpresión).(2da. ed.) Barcelona, España: Editorial CISS Praxis.
  • Bisquerra, R. (2005). La educación emocional en la formación del profesorado. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 19 (3). Recuperado de redalyc.uaemex.mx/pdf/274/27411927006.pdf

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.