Logo image
Logo image

5 tapaa vähentää henkistä uupumusta

4 minuuttia
Jotta voisit vähentää henkistä uupumusta, tulee sinun tiedostaa, että ajan käyttäminen omaan itseen on äärimmäisen tärkeää. Mene siis esimerkiksi kävelylle, jotta voisit vähentää huolestuneisuuttasi sekä nähdä asiat toisenlaisesta, rennommasta näkökulmasta.
5 tapaa vähentää henkistä uupumusta
Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2018

Suurin osa ihmisistä on jossakin vaiheessa kärsinyt henkisestä uupumuksesta. Se on olotila, jossa ongelmat ja huolet tuntuvat ylitsepääsemättömän suurilta, ja jossa sydämenlyönnit villiksi saava ahdistus ottaa vallan ihmisestä. Tällainen olo jatkuu henkisesti uupuneella päivästä toiseen, ja siitä tuntuu olevan mahdoton päästä eroon. Miten uupumusta sitten voisi lieventää?

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää olla tietoinen omasta tilanteestaan. Tulee siis ymmärtää, että et voi jatkaa elämistä tällaisen henkisen väsymyksen kanssa, joka tuntuu sinua seuraavalta sadepilveltä – se ei ole hyväksi terveydellesi.

Jatka siis lukemista, niin kerromme vinkkejä, miten voit vähentää uupumusta.

1. Akupainelu vähentää jännittyneisyyttä

Some figure

 

Akupainelulla on monenlaisia hyötyjä terveydelle, ja se tehoaa muun muassa päänsärkyihin. Jos sinulla on tällaisen tekniikan suhteen epäilyksesi, voimme vakuuttaa, että se todella toimii. Seuraavassa selitämme, kuinka voit tehdä painelua kotonasi vähentääksesi henkistä uupumusta silloin, kun olosi alkaa tuntua liian kuormitetulta ja väsyneeltä.

Katso yllä olevaa valokuvaa. Tee seuraavalla tavalla: käytä kahta sormeasi – peukaloa ja etusormea – ja paina hiukan voimaa käyttäen kuvan mukaista aluetta kämmenessäsi. Tämän kohdan hermopäätteet tulevat stimuloiduiksi, mikä antaa elimistöllesi helpotuksen tunnetta. Tämä on hyvin helppo ja tehokas tapa lievittää olotilaasi – kokeile siis heti!

On olemassa toinenkin maaginen kehon kohta, jota painamalla saa rentoutusta ja lievitystä stressiin. Se löytyy nenän harjanteen alusta, silmien välisestä hiukan matalammasta kohdasta. Hiero aluetta 30 sekunnin ajan. Tunnet pian tämän rentouttavan vaikutuksen.

2. Pysähdy hetkeen ja keskity hengittämiseen

Some figure

Olet ehkä juuri päässyt töistä, mutta pääsi jatkaa silti työasioiden pyörittämistä: mitä sinun täytyy tehdä huomenna ja niin edelleen. Olet mielessäsi kuin kahlittuna niihin huoliin, virheisiin ja keskusteluihin, joita päivän aikana töissä ilmeni. Saavut sitten kotiin ja kohtaat siellä vielä enemmän kuormittavia asioita: lasten hoitamista, ostosten tekemistä, ruoan valmistamista… Kuinka mielen uupumisesta voi päästä eroon?

  • Sinun tulee henkistä väsymystä helpottaaksesi olla tietoinen tästä asiasta: aikaa täytyy varata itseään varten, ja sitä tulisi olla joka ikinen päivä ainakin kaksi tuntia. Jotta voisit antaa itsellesi omaa tilaa, tulee sinun nähdä tämä hyvin tarpeellisena asiana eikä minään itsekkyytenä tai oikutteluna. Se on perustavanlaatuinen ihmisen henkinen tarve, jonka avulla huolehdit mielesi puhtaanapitämisestä. Kun käytät aikaa itseesi, pysäytät hetkeksi sen päivittäisen rutiinin, joka joskus saa sinut liian uupuneeksi.
  • Etsi itsellesi jokin rauhallinen ja rentouttava paikka. Siellä voit tuntea olosi aina paremmaksi.
  • Tyhjennä sitten mielesi kaikista huolistasi ja hengitä syvään. Hengitä ulos rauhallisesti ja vähän kerrallaan. Toista tämä viisi kertaa, ja yritä toden teolla olla ajattelematta mitään.
  • Tämän yksinkertaisen menetelmän jälkeen tee jotakin, jolla palkitset itsesi. Mene siis kävelylle, lue tai käy vaikka kylvyssä.

3. “Omien ajatusten palatsi” – löydä henkinen turvapaikkasi

Some figure

Esimerkkinä voidaan käyttää seuraavaa tilannetta: kuvitellaan, että olet töissä – toimistossa tai muussa sellaisessa työtilassa, johon menet jokainen arkipäivä töihin, ja jossa koet hyvin paljon painetta. Miten pystyt millä tahansa hetkellä tehokkaasti lievittämään kokemaasi henkistä uupumusta?

  • Tarvitset tähän ainoastaan viisi minuuttia. Mene johonkin hiljaiseen paikkaan tai pysy vaihtoehtoisesti esimerkiksi työpöytäsi ääressä, jos se on tarpeeksi rauhallinen paikka.
  • Katso ulos ikkunasta tai johonkin sellaiseen suuntaan, jossa näet rauhaa. Älä katso tietokoneesi ruutua.
  • Hengitä sisään ja ulos, ja tee tämä rauhallisesti ja hallitusti.
  • Seuraavaksi sinun tulee käyttää hiukan mielikuvitustasi. Kuvittele jotakin sellaista, jota pidät miellyttävänä – esimerkiksi jokin paikka, johon haluaisit matkustaa. Tai ajattele sitä rantaa, jolla sinulla on tapana kävellä rauhallisesti. Kuvittele lämmintä, hellää tuulta sekä pehmeää rantahiekkaa. Matkusta mielessäsi tähän “omien ajatustesi palatsiin”, jossa kaikki on rauhallista eikä mitään painetta ole olemassa. Rentoudu tässä paikassa ja irrottaudu hiukan todellisuudestasi ja kaikista sen paineista.

4. Haudukejuoma uupumusta vastaan

Some figure

Valmista itsellesi haudukejuoma käyttäen ruusua, limettiä ja sitruunaa. Tällainen juoma on todella hyvä tapa helpottaa sellaisia stressaavia jaksoja, jolloin paine ja ahdistus eivät ole hillittömän vaikean tuntuisia. Tämä juoma on herkullinen, kevyt ja erittäin rentouttava, ja se on ihanteellinen kevyemmän henkisen väsymyksen helpottamiseksi.

Tarvitset tähän vain 10 grammaa ruusunlehtiä, 10 grammaa sitruunaa ja 5 grammaa limettiä. Lisää ainekset lasilliseen vettä, kiehauta, ja lisää vielä hiukan hunajaa.

Juo hauduketta hitaasti ja rennossa ilmapiirissä, yksin ja hiljaa. Nauti tästä hetkestä, jolloin sinun ei tarvitse ajatella yhtään mitään. Anna itsellesi 20 minuuttia lepoa.

5. Ulkoilun ja kävelyn hyödyt

Some figure

Ei ole olemassa montaa yhtä vapauttavaa ja rentouttavaa asiaa kuin ulos liikkeelle lähteminen. Tarvitset tähän aikaa vain puolisen tuntia. Laita jalkaasi hyvät kengät, ota vaikkapa koirasi mukaan, ja lähde ovesta ulos. Kun kävelet nopealla vauhdilla, saat sydämesi tekemän enemmän töitä ja lisäät verenkiertosi tehoa.

Tämä on hyvä idea jo siksi, että pystyt lisäämään elimistösi saaman hapen määrää, mutta myös siksi, että vapautat mielesi ja uudistat kehoasi. Alennat verenpainettasi, vähennät huolten määrää ja näet asiat uudesta, rentoutuneesta näkökulmasta.

Anna tuulen puhaltaa kasvojasi vasten sekä puhdistaa mieltäsi. Kokemasi henkinen väsymys alkaa kävellessäsi menettää otettaan, ja olosi tulee tuntumaan paremmalta. Ehkäpä näinä parempina hetkinä alat ajatella niitä elämänmuutoksia, joita voisit tilanteen helpottamiseksi tehdä. Ehkä alat myös katsomaan elämääsi uudella tavalla, ja muutat arvojärjestystäsi – saatat alkaa ajattelemaan hiukan enemmän sinua itseäsi.

Ansaitset olla onnellinen ja poistaa niitä kuormia, jotka rasittavat mieltäsi ja tekevät olosi huonoksi. Aloita jo tänään parantamaan oma vointisi!

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.