Logo image
Logo image

Aamuväsymys: syyt ja kotihoito

4 minuuttia
Aamuväsymys: syyt ja kotihoito
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Herääminen voi joskus olla tuskaista ja torkkuhälytystä tulee käytettyä turhankin paljon. Ensimmäiset minuutit aikaisen aamuherätyksen jälkeen saattavat olla rasittavia, mutta yleensä mieli herää vähitellen ja pian tunnetkin olosi normaaliksi. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että heräät aamulla totaalisen rättiväsyneenä ja huonotuulisena, etkä tunne oloasi valmiiksi päivän haasteisiin. Hyvä ja yhtenäinen uni on tärkeää, mutta usein aamuväsymys johtuu jostain muusta kuin huonosti nukutusta yöstä.

Mikäli olet nukkunut tarpeeksi, tulisi aamuväsymyksen hälvetä nopeasti sen jälkeen, kun olet noussut ylös. Jos kuitenkin heräät jatkuvasti todella väsyneenä, etkä koskaan tunne nukkuneesi tarpeeksi, saattaa tämä olla oire jostakin vakavammasta. Ota asia puheeksi lääkärisi kanssa, jos oireet jatkuvat pitkään. Lue lisää vakavan aamuväsymyksen mahdollisista syistä.

Aamuväsymys ja sen oireet

Some figure
 • Huimaus sängystä noustessa
 • Kuiva suu
 • Epämääräinen lihaskipu
 • Vatsavaivat
 • Vilunväreet
 • Matala verenpaine herätessä
 • Silmien kuivuus
 • Syvä väsymys, joka helpottaa hitaasti aamun mittaan

Aamuväsymys ja sen aiheuttajat

Pitkään jatkuva väsymys aamuisin ei itsessään ole sairaus, vaan usein merkki siitä, että jotakin on vialla tai että jokin osa elimistössä ei toimi normaaliin tapaan. Väsymyksen lisäksi palautuminen on hidasta, eikä energia riitä päivän askareisiin. Unettomuus johtaa usein näihin oireisiin, mutta keskitymme tässä artikkelissa muihin väsymyksen aiheuttajiin. Huomaathan, että puhuttaessa vakavasta aamuväsymyksestä tarkoitetaan väsymystä, joka jatkuu vähintään kahden viikon ajan joka päivä.

1. Sydämen ongelmat

Some figure

Lääkärit sanovat usein aamun tuntien olevan sydämen kannalta kaikkein vaarallisimmat, sillä rintakivut ja sydänperäiset kuolemat ovat yleisimpiä aamulla ja aamupäivällä. Aamuinen huimaus johtuu matalasta verenpaineesta, joka ei pumppaa aivoihin tarpeeksi verta. Myös kaatumisvaara lisääntyy, jos huimauskohtaus iskee. Jos aamuväsymyksesi on jokapäiväistä, tunnet olosi täysin voimattomaksi tai pyörryttäväksi, keskustele asiasta lääkärisi kanssa pikimmiten.

2. Hormonaaliset ongelmat: kilpirauhasen vajaatoiminta

Some figure

Kilpirauhanen sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se tuottaa kilpirauhashormonia, joka kiihdyttää elimistön toimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia ja se vaikuttaa koko elimistön toimintaan. Hormonien puute hidastaa aineenvaihduntaa ja yleistä toimintakykyä, ja voit tuntea olosi väsyneeksi ja apaattiseksi.

Usein väsymys ja hitaus tuntuu vahvimmin aamulla. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on olemassa tehokkaita lääkkeitä, joten kysy mahdollisuutta kilpirauhasarvojesi mittaukseen lääkäriltäsi.

3. Psyykkiset syyt

Some figure

Mielenterveyden ammattilaisten mukaan tapa, jolla koemme aamut ja uuteen päivään heräämisen, on suora heijastus fyysisestä ja psyykkisestä terveydestämme. Herätessä on edessä uuden päivän haasteet: lapsista huolehtiminen, työpäivään valmistautuminen ja arkiaskareiden hoito – jos tunne-elämäsi ei ole tasapainossa, voivat pienetkin velvollisuudet tuntua ylitsepääsemättömän vaikeilta. Aamuväsymys, itkuisuus, voimattomuus ja lyhyt pinna voivat olla oireita jostakin vakavammasta.

Erityisesti masennus ilmenee usein äärimmäisenä väsymyksenä, apatiana, surullisuutena ja jopa lihaskipuina. Masennukseen sairastunut voi tuntea olonsa kaikkein pahimmaksi juuri aamuisin, kun tuntuu, ettei energia millään riitä kaikkeen siihen, mitä päivän aikana täytyy tehdä. Hakeudu lääkärin puheille, jos tuntuu, että jokainen päivä on ylipääsemättömän vaativa.

4. Huonot ruokailutottumukset, rajoittavat dieetit

Some figure

Dieettien kanssa tulee olla varuillaan. Kilojen karistaminen voi olla vaikeaa ja usein ihmiset sortuvat mitä ihmeellisimpiin dieetteihin, jotka lupaavat tuloksia lyhyessä ajassa. Usein nämä dieetit karsivat rankalla kädellä pois tiettyjä ruoka-aineita, mikä voi johtaa puutostiloihin ja yleiseen huonovointisuuteen. Jos et saa ravinnosta tarvitsemaasi määrä kaikkia ravintoaineita, se voi johtaa aineenvaihdunnan häiriöihin, huimauskohtauksiin ja sydämen ongelmiin, kuten rytmihäiriöihin ja äärimmillään jopa sydänkohtaukseen.

Pidä tämä mielessä kokeillessasi dieettejä. Erikoisdieeteillä on usein lyhytkestoinen vaikutus. Pitkäaikaiset muutokset ovat kehon kannalta parhaimpia eli keskity monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon, joka ei rajaa pois mitään ruokia.

Aamuväsymyksen nujertaminen

Some figure
 • Ensinnäkin on tärkeää, että jos kärsit aamuväsymyksestä, tarkkaile tilannetta kahden viikon ajan ja juttele sitten asiasta lääkärisi kanssa. Jos aamuväsymys jatkuu pitkään, saattaa sen taustalla olla jokin diagnosoimaton tauti tai sairaus, kuten verenkierron häiriöt, matala verenpaine, sydämen rytmihäiriö jne.
 • Pidä huolta psyykkisestä hyvinvoinnista. Jos heräät aamulla siihen, ettei sängystä nouseminen huvita ja mieli tekisi vain nukkua koko päivä, kysy itseltäsi miksi. Kohtaa ongelmasi ja hae tukea tilanteeseen läheisiltäsi. Jos työpaikka ahdistaa, etsi töitä muualta. Jos parisuhteessa on pahoja ongelmia, puhu asioista ja hae niihin muutosta. Yritä löytää into herätä jokaiseen päivään, rauhan ja onnellisuuden tunne on paras vastalääke väsymykseen. Jos oireesi ovat vakavia, varaa aika lääkäriin.
 • Älä lähde mukaan ihmedieetteihin. Syö hyvin ja monipuolisesti ja pidä huolta erityisesti kasvisten ja hedelmien syömisestä, jotta saat kaikki tarvittavat ravintoaineet. Muista myös juoda tarpeeksi vettä päivän aikana.
 • Älä koskaan jätä aamiaista väliin. Aamiaisesta lähtee koko päivä liikkeelle, eikä sitä tulisi unohtaa. Aamupalasta saat energiaa ja karkotat väsymyksen. Aamupalaksi sopii hyvin puuro, josta saat kuitua – kokeile lisukkeena marjoja, hedelmiä tai pähkinöitä, joista saat lisäpotkua päivään. Lehmänmaidon sijaan kokeile kasviperäisiä juomia kuten mantelimaitoa. Hyvä aamiainen pitää mielen virkeänä ja herättää kehon.
 • Järjestele tavarat valmiiksi illalla. Valitse päivän vaatteet, pakkaa laukkuusi tarvittavat tavarat ja lataa kahvinkeitin valmiiksi. On helpompi ponkaista sängystä jalkeille, kun tavarasi ovat järjestyksessä, eikä aamu ala kaaoksella ja kiireellä. Nauti aamupalasi rauhassa ilman säheltämistä.
 • Kokeile kasvien voimaa. Ginseng ja inkivääri ovat loistava lisä ruokavalioon, sillä ne antavat energiaa. Ginseng-kapseleita löytyy hyvinvointimyymälöistä. Inkivääriä voi raastaa tai paloitella ruoan joukkoon tai kuumiin juomiin. Maca-jauhe on täynnä ravinteita, ja sitä voi lisätä niin puuroon kuin aamusmoothieenkin. Nämä luonnon ihmeaineet vahvistavat kehoa ja tehostavat toimintakykyä.
 • Elä tietyn rytmin mukaan. Rutiinit vapauttavat tilaa muille asioille ja ajatuksille. Kehosi tottuu päivärytmiin nopeasti, ja tunnet olosi paljon energisemmäksi, kun seuraat tiettyä rytmiä. Syö samaan aikaan joka päivä, nuku vähintään 8 tuntia ja kävele puolisen tuntia päivittäin, joko työmatkalla, lounastunnilla tai työpäivän jälkeen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.