10 merkkiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

· kesäkuu 1, 2018
Jos huomaat mitään näistä oireista eikä niihin tunnu olevan mitään selkeää syytä, kannattaa käydä lääkärissä. Näin saat sopivat testit, jotta voidaan sulkea pois kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuus.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on häiriö, jonka aiheuttaa vähäinen hormonien tuotanto kyseisessä rauhasessa. Tämä saa sitten aikaan ongelmia useissa kehon osissa.

Kyseessä on tavallinen sairaus yli 60-vuotiaiden naisten keskuudessa, mutta sitä voi ilmetä myös nuoremmilla. Tällöin syynä sairauden syntyyn on altistuminen sellaisille tekijöille, jotka häiritsevät kilpirauhasen toimintaa.

Sairauden alkuvaiheissa monen kohdalla käy niin, että sen oireet eivät tule huomatuiksi. Häiriön edetessä tämä vajaatoiminta kuitenkin aiheuttaa useita ongelmia, jotka vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun.

On hyvin tärkeää osata tunnistaa kilpirauhasen vajaatoiminta, jotta siihen voitaisiin saada sellaista hoitoa joka minimoi sairauden haitalliset vaikutukset kehossa.

Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa syistä siihen, miksi kilpirauhasen vajaatoiminta pääsee kehittymään. Jatka siis lukemista jotta voisit tilanteen sattuessa huomata sairauden merkit jo ennen kuin se pääsee etenemään – tässä tulevat siis kymmenen oiretta kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Mikä aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa?

lääkäri tunnustelee naisen kaulaa

Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kaulan alaosassa.

Sen pääasiallinen toiminto on erittää hormoneja kuten trijodityroniinia (T3) ja tyroksiinia (T4), ja nämä hormonit liittyvät moneen kehon erilaiseen toimintoon.

Ne säätelevät pääosin aineenvaihdunnan terveyttä ja ne auttavat kehoa käsittelemään rasvoja ja hiilihydraatteja. Ne säätelevät myös lämpötilaa, sydämen lyöntinopeutta ja proteiinien tuotantoa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu siitä että tämä rauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja, tai siitä että se menettää täysin kykynsä tuottaa niitä. Näin voi käydä seuraavien ongelmien vuoksi:

  • vastustuskyvyn sairaudet, kuten Hashimoton kilpirauhastulehdus
  • kilpirauhaseen kohdistuva leikkaus
  • kilpirauhasen liikatoiminnan hoidot
  • sädehoito pään tai kaulan syövän vuoksi
  • eräiden psykoottisten lääkkeiden käyttö
  • jodin puutteellinen saanti
  • aivolisäkkeen häiriö
  • raskaus tai raskauden jälkeinen aika
  • kilpirauhassairauksia suvussa

Lue aiheesta lisää: 4 kilpirauhasta hoitavaa ruokailutottumusta

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Monen potilaan kohdalla kilpirauhasen vajaatoiminta on vaikea tunnistaa, sillä oireet kehittyvät hitaasti sairauden aikaisissa vaiheissa. On kuitenkin useita sellaisia merkkejä, jotka on hyödyllistä ottaa huomioon mahdollisina tästä ongelmasta kertovina oireina, vaikka ne voivatkin liittyä johonkin muuhunkin ongelmaan.

Oireita, jotka voivat olla osoitus kilpirauhasen vajaatoiminnasta, ovat kaikki seuraavaksi listaamamme – pidä siis silmä tarkkana, jos huomaat niitä itselläsi.

1. Äkillinen painonnousu

mitataan vyötäröä

Muutos ihmisen aineenvaihdunnassa, joka aiheutuu kilpirauhasen hormonien vähäisestä erittymisestä, voi saada aikaan äkillisen lisääntymisen painossa. Näin saattaa käydä vaikka henkilön ruokailutottumukset olisivatkin terveelliset.

2. Uupumus

Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa verenkiertoon, ja se vähentää kehon kykyä viedä happea soluihin ja kudoksiin.

Tämän seurauksena on tavallista, että ihminen on uupunut.

3. Runsas kolesterolin määrä

On monia sellaisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kolesterolin tasoon. Älä kuitenkaan jätä pois laskuista sitä mahdollisuutta että kilpirauhasessa on ongelmia.

4. Ärtyneisyys tai huono mieliala

väsymys tai apaattisuus

Hormonaaliset muutokset joita kehossa tapahtuu huonosti toimivan kilpirauhasen vuoksi, voivat saada aikaan äkillisiä muutoksia mielialassa, mikä johtaa stressiin, masennukseen ja ärtyneisyyteen.

5. Vaikeudet keskittyä kunnolla

Kilpirauhasen vajaatoiminnalla on vaikutus ihmisen aivoihin ja hermoston toimintaan. Siksi onkin tavallista, että tästä sairaudesta kärsivillä on keskittymisvaikeuksia.

6. Kuiva iho, hiukset ja kynnet

Tämä häiriö vaikuttaa myös ulkonäköön, ja ne muutokset joita kehossa tapahtuu tulevat näkyviin muun muassa kuivan tukan, ihon ja kynsien muodossa.

Lue aiheesta lisää: 5 kotitekoista naamiota joilla saat silkinsileät, kiiltävät hiukset

7. Hidas ruoansulatus

Hidas ruoansulatus ja ummetus voivat olla seurausta siitä, että kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja. Näin käy siksi, että nämä hormonit säätelevät ruoansulatuskanavan toimintaa, ja tämä on avainasia kehossa olevan kiinteän jätteen poistumisen kannalta.

8. Kipeät lihakset

Lihaskipu voi olla seurausta kilpirauhasta vaivaavasta ongelmasta, mutta sitä on vaikea huomata eikä sitä yleensä tule ajatelleeksi.

Tästä huolimatta on kuitenkin tärkeää muistaa, että joskus kipu johtuu lihasten heikentymisestä, minkä aiheuttaa kilpirauhasen hormonien liian vähäinen tuotanto.

9. Epäsäännölliset kuukautiset

Hormonien tuotannon muuttuminen kilpirauhasen toiminnan häiriön vuoksi voi vaikuttaa naisella kuukautisiin. Tällöin kuukautiset voivat olla hyvin pitkäkestoiset tai hyvin runsaat.

10. Herkkyys kylmälle

Niillä joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa voi olla ongelmia verenkierron kanssa, mikä saattaa lisätä herkkyyttä kylmälle. Raajat voivat tuntua siis kylmiltä ja jäykiltä.

Pystytkö tunnistamaan mitään näistä oireista omalla kohdallasi? Nämä kymmenen merkkiä saattavat kertoa siitä, että sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa. Jos epäilet kärsiväsi tästä tavallisesta häiriöstä, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa – näin varmistat, että sinulle voidaan tehdä kaikki tarvittavat kokeet.