Miten selviytyä dieetistä – 15 niksiä

syyskuu 29, 2015

Monet meistä aloittavat dieetin suurin odotuksin, itsevarmoina ja asialle omistautuneina, mutta kun aikaa kuluu ja dieetin seuraaminen hankaloituu joko perhe-elämän tai työn takia, jää uuden ruokavalion noudattaminen taka-alalle. Jos painosi on jojoillut monien eri dieettien johdosta tai jos olet juuri aloittamassa uutta dieettiä, lue tämä artikkeli ja seuraa helppoja niksejä siihen, miten onnistut uuden ruokavalion ja elämäntyylin tunnollisessa noudattamisessa.

Vinkki 1

Seurasit sitten mitä dieettiä tahansa, on aamiainen ehdoton osa sitä. Älä koskaan skippaa aamiaista, sillä se voi kostautua myöhemmin ahmimisella tai napostelulla. Aamiaisesta saat energiaa aamun askareisiin, opiskeluun tai töihin. Jos jätät aamiaisen väliin, käy usein niin, että lounasajan saapuessa olet jo niin nälkäinen, että syöt paljon enemmän kuin normaalisti. Tasapainoinen aamiainen pitää nälän loitolla lounaaseen saakka, ja voit hyvällä omallatunnolla nauttia ateriasi.

Vinkki 2

Herkuttelu

Jos olet tottunut syömään roskaruokaa ja herkkuja ja antamaan periksi houkutukselle karkkihyllyllä, muista, että herkuttelu johtaa usein ahdistukseen ja huonoon omatuntoon. Korvaa herkut kuivatuilla tai tuoreilla hedelmillä.

Muistathan valita sellaiset kuivatut hedelmät, joissa ei ole lisättyä sokeria, ja pidä mielessä myös se, että kun hedelmä kuivataan, sen ravintoarvot tiivistyvät eli parissa kuivatussa aprikoosissa on paljon enemmän kaloreita kuin kahdessa tuoreessa. Älä siis syö niitä liikaa. Hedelmät ovat paljon terveellisempi vaihtoehto kuin suklaa tai irtokarkit, joten pitäydy niissä ainakin dieetin ajan.

Vinkki 3

Kun ruoka-aika koittaa, valitse ateriallesi pienempi lautanen kuin normaalisti. Isolla lautasella suurikin annos näyttää pieneltä ja saatat helposti syödä enemmän kuin on suositeltavaa. Kun syöt pieneltä lautaselta, tulee se helposti täyteen ja annoskoko pysyy ruodussa.

Vinkki 4

Nuku hyvin. Chicagon yliopiston tutkijat suorittavat kokeen, jonka mukaan hyvälaatuinen uni lisää leptiini-nimisen hormonin tuotantoa, joka kertoo aivoille mahan olevan kylläinen. Jos nukut huonosti, voit tuntea olosi todella nälkäiseksi koko päivän, joten yritä nukkua vähintään kahdeksan tuntia yhtäjaksoisesti vuorokauden aikana.

Vinkki 5

vaaka

Tarkista painosi säännöllisin väliajoin. Mikään ei motivoi paremmin kuin vaa’an numeroiden muuttuminen viikko viikon jälkeen. Punnitse itsesi kerran viikossa, se riittää. Paino voi heitellä muutaman kilon verran päivän mittaan, joten paras hetki punnitsemiseen on aamulla aina samaan kellonaikaan. Painon putoaminen motivoi sinua jatkamaan.

Vinkki 6

Ole kärsivällinen. Eri kehot reagoivat eri tavalla muutokseen. Vaikka kaverisi pudottaisi runsaasti painoa tietyllä menetelmällä muutamassa kuukaudessa, ei se automaattisesti tarkoita, että samat keinot toimivat myös sinulla. Kaikki muutokset eivät vaikuta heti ja riippuu paljolti myös aineenvaihdunnasta, miten nopeasti paino putoaa. Pidättäydy uudessa ruokavaliossasi äläkä anna periksi, vaikkei muutoksia heti näykään. Kuntoile runsaasti ja syö terveellisesti, ajan mittaan huomaat kyllä muutokset kehossasi.

Vinkki 7

Täytä ruokakaapit terveellisillä tuotteilla ja siivoa pois herkut. Vierasvarakeksit päätyvät usein napostelijan omaan mahaan, joten parasta on, ettei kaapeissa ole mitään herkutteluun houkuttelevaa. Satsaa vihanneksiin ja hedelmiin, ja naposteluvimman iskiessä voit antaa mielikuvituksen liitää ja kehitellä terveellisiä välipaloja. Smoothiet, kotitekoiset raakaherkut ja mehut sopivat hyvin sokerihampaan kolotuksen hillitsijäksi.

Vinkki 8

Vesi

Juo paljon vettä päivän aikana. Nautiskele myös vesipitoisia hedelmiä, kuten vesimelonia, jossa on vähän kaloreita, mutta jonka vesimäärä saa aikaan kylläisyyden tunteen. Juo ainakin 6-8 lasia päivässä, etenkin ennen ateriointia, sillä se vähentää liiallisen syömisen riskiä. Veden juominen myös kiihdyttää aineenvaihduntaa ja helpottaa painon pudotusta.

Vinkki 9

Sinun ei tarvitse karsia ruokavaliostasi pois kaikkia niitä tuttuja ruokia, joita olet tottunut syömään. Voit edelleen syödä leipää ja jugurttia, mikäli niistä pidät. Vaihda vehnäleipä kokojyväleipään ja maustetut jogurtit esimerkiksi maustamattomaan turkkilaiseen jogurttiin, johon voit lisätä makeutusta hedelmillä tai hunajalla.

Vinkki 10

Älä unohda mausteiden tärkeyttä ruuanlaitossa. Kokeile ruokien maustamista oreganolla, sinapilla, valkosipulilla ja pippurilla. Usein uusi ruokavalio voi tuntia pliisulta verrattuna roskaruuan suola- ja rasvapommiin, mutta käyttämällä mausteita saat ruokasi maistumaan herkulliselta. Jätä pois raskaat salaattikastikkeet ja tee itse helppo vinaigrette tai käytä maustamiseen pelkkää limen tai sitruunan mehua.

Vinkki 11

Jos pidät perinteisistä ruuista, voit ihan hyvin jatkaa täysjyvätuotteiden nauttimista, sillä niissä on paljon hyvää kuitua, joka edistää ruuansulatusta, vähentää kolesterolia ja ehkäisee ummetusta.

Vinkki 12

 

Aamiainen

Dieetti saattaa olla oma henkilökohtainen päätöksesi tai koko perhettä koskeva muutos. Kaikkien perheenjäsenten ei tarvitse välttämättä noudattaa samaa ruokavaliota, vaikka se tekeekin asiat hiukan helpommaksi. Esimerkiksi lapsien ei ole suositeltavaa karsia pois tiettyjä ruokia. Mitä enemmän perheenjäsenten ruokavaliot yhtenevät, sen parempi, sillä näin ei synny houkutuksia.

Vinkki 13

Samalla kun huollat kehoasi ravinnolla sisältäpäin, hoida sitä myös ulkoa. Kuori ihoa, tee kasvonaamioita, kosteuta ihoa, pidä hyvää huolta hiuksistasi ja käytä lempivaatteitasi. Kaikki tämä auttaa sinua tuntemaan olosi kauniiksi ja saavutat tuloksia paremmin, kun tunnet itsesi viehättäväksi. Positiivinen energia säteilee myös läheisillesi.

Vinkki 14

Vältä alkoholia. Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita, jotka muuttuvat rasvaksi kehossa. Mikäli et voi välttää alkoholin käyttöä kokonaan, vähennä sitä huomattavasti tai nauti sitä vain erityistilanteissa, kuten juhlissa. Jos olet omistautunut painonpudotukselle, tulee alkoholin käyttöä kontrolloida.

Vinkki 15

lapset

Pyydä tukea ystäviltä ja perheeltä. Läheisten tuki ja motivointi auttaa sinua pysymään ruodussa. Kun kerrot ihmisille tavoitteistasi, he ymmärtävät jos esimerkiksi kieltäydyt kakkupalasta työpaikalla. Jos puolisosi hoitaa kauppareissut, pyydä häntä olemaan tuomatta suklaata, jäätelöä, pizzaa tai muita herkkuja kotiin. Joulun alla on hyvä muistuttaa ihmisiä projektistasi ja muistuttaa heitä jättää lahjasuklaat ostamatta.

Jos olet luovuttamaisillasi, on hyvä puhua asiasta läheisille ihmisille, sillä he voivat tsempata sinut uuteen nousuun. Pyydä kaveri seuraksi lenkkipolulle tai uimaan, sillä urheilusta luistaa herkemmin, jos sitä tekee yksinään.

UUTISIA VERKOSSA