Nuku paremmin

elokuu 7, 2015

Joskus heräät aamulla rättiväsyneenä ja tuntuu siltä, kuin et olisi nukkunut silmäystäkään, vaikka olisit mennyt kuinka aikaisin tahansa sänkyyn. Aina pelkkä aikainen nukkumaanmeno ei auta ja on rasittavaa herätä joka aamu yhtä väsyneenä kuin nukkumaan mennessäkin. Lue tästä artikkelista, miten voit parantaa unen laatua ja karkoittaa aamuväsymyksen muutamalla helpolla keinolla.

Unenpuute on yksi inhottavimmista rasitteista, sillä väsyneenä pää ei tunnu toimivan kunnolla, voimat eivät riitä fyysisiin ponnistuksiin, keskittymiskyky kärsii ja mieliala heittelee. Unisena pinna palaa helposti, eikä kärsivällisyys riitä mihinkään. Pitkällinen huonounisuus voi vakavimmillaan johtaa terveyshaittoihin.

Vinkit parempiin uniin

uni2

  • Yksi tärkeimmistä toimista, joka tulisi toteuttaa heti jos uniongelmat eivät ota loppuakseen, on tarkistaa, että unirtymisi on säännöllinen. Tämä tarkoittaa sitä, että menet nukkumaan joka ilta samaan aikaan, nukut vähintään 7 tuntia ja heräät aina samaan aikaan aamulla – myös viikonloppuisin. Noudattamalla säännöllistä rytmiä kehosi tottuu rutiiniin ja alkaa valmistautua yöpuulle sinun sitä tiedostamatta, ja energisoi sinut heräämään aamulla tiettyyn aikaan. Saat unenpäästä kiinni helpommin ja heräät aamulla hyvin levänneenä ja täynnä energiaa.
  • Käy lämpimässä suihkussa puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa – näin lihakset rentoutuvat ja tunnet olosi unettavaksi. Kuuma lämpötila rentouttaa kehon ja mielen ja suihkun jälkeen on ihana kaivautua sänkyyn peiton alle tuutimaan.
  • Vanhemmat ikäpolvet muistavat vielä, kuinka lämmintä maitoa käytettiin unilääkkeenä niin lapsille kuin aikuisillekin. Kokeile lämpimän maidon rauhoittavaa vaikutusta jos uni ei tahdo tulla – maidon joukkoon voi lisätä myös tilkan hunajaa makeutta tuomaan. Jos kärsit laktoosi-intoleranssista, älä kokeile tätä, sillä muuten voit kärsiä inhottavasta turvotuksesta, ilmavaivoista ja mahakivuista.
  • Jos sinulla on univaikeuksia, vältä kaikkien kofeiinijuomien nauttimista. Jätä pois kahvi, tee ja muut kofeiinia sisältävät juomat. Jos et voi elää ilman kahvia, voit juoda sitä aamulla, mutta älä juo montaa kuppia päivän aikana, äläkä varsinkaan nauti sitä illalla. Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja pitää mielen virkeänä, jolloin unenpäästä on huomattavasti vaikeampi saada kiinni. Alkoholilla on sama vaikutus, joten vältä sitä ennen nukkumaanmenoa.
  • Emme suosittele ruokailemaan juuri ennen nukkumaanmenoa tai nauttimaan suurta ja raskasta illallista muutamaa tuntia ennen uinumista. Nauti kevyt illallinen, joka sisältää helposti sulavia aineksia, kuten kasviksia, ja hyviä proteiineja ja rasvoja – kokeile vaikka kevyttä salaattia tai munakasta. Syö illallinen vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, näin saat unenpäästä kiinni helpommin.
  • Varmista, että sänkysi on mukava, patjasi miellyttävän tanakka ja petivaatteesi puhtaat ja pehmeät. Valikoi patjaksi tarpeeksi kiinteä, muttei liian kova yksilö, joka tukee selkää. Sama pätee tyynyihin. Pese lakanat korkeissa lämpötiloissa päästäksesi eroon pölypunkeista ja liasta, petaa sänky aina aamuisin ja muista tuulettaa makuuhuone hyvin joka päivä.
  • Tee makuuhuoneen lämpötilasta ideaalinen nukkumiselle: pieni viileys on aina parempi kuin kuumuus. Jätä ikkuna raolleen kesäaikaan (jos siinä on hyttyssuoja) ja sulje pois liiallinen valo ja meteli verhoilla.
UUTISIA VERKOSSA