Rintakipu – mitä silloin tulee tehdä?

20 helmikuun, 2019

Rintakipu on hyvin tavallista, joten on enemmän kuin todennäköistä että olet joskus kokenut äkillisesti iskevää rinnan alueen kipua. Vaikka tämä kipu liittyy yleisesti ottaen hengitysongelmiin – jotka taas johtuvat siitä, että et vedä tai et pysty vetämään kunnolla henkeä – tulisi sinun käydä asiantuntijan vastaanotolla, jos rintakipu ilmenee jokseenkin usein. Tämä voi nimittäin viestiä paljon monimutkaisemmasta ongelmasta, joka tarvitsee välitöntä hoitoa. Lue lisää, ja saat perustietoa siitä, kuinka rintakipua tulisi hoitaa.

Minkä tyyppisiä kipuja rinnan alueella voi olla?

Jos tunnet voimakkaan kivun, joka säteilee selkääsi, on se ehdottomasti huono merkki. Tämä voi olla oire siitä, että jonkin verisuonesi seinämät ovat revenneet, ja saatat tarvita siihen välitöntä leikkaushoitoa. Sellaisten ihmisten, joilla on ongelmanaan verenpainetauti, tulisi olla erityisen tarkkana tämän asian kanssa, sillä heillä on paljon tavallista suurempi riski kärsiä tästä terveysvaivasta.

Jos taas on niin, että tunnet ainoastaan jonkin verran pistävää kipua rintasi alueella, on tämä todennäköisesti vain lihaksiin liittyvää kipua. Jos kipu kovenee kun vaihdat asentoa tai hengität syvään, on ehdottomasti kyse tällaisesta kivusta. Jotta voisit poistaa tämän epämukavan tunteen, tulisi sinun ottaa tulehduskipulääkkeitä tai lihaksia rentouttavia tuotteita. Ne vaikuttavat ongelmaan nopeasti ja myös poistavat sen.

Jos kipusi on tätä yleisluontoisempaa ja tunnet olosi hiukan paremmaksi kun istut suorassa asennossa, tarkoittaa tämä sitä, että sydäntäsi peittävä kerros on hieman tulehtunut. Tämä ongelma on nimeltään perikardiitti, ja se aiheutuu kuumeesta, hengitysteiden tukkeutumisesta tai elimistössä vallitsevasta kivusta yleisesti ottaen. On tärkeää, että käyt nopeasti lääkärin vastaanotolla ja selvität mitä sinun tarkemmin ottaen tulee tehdä.

Kuinka pystyn erottamaan kiputyypit toisistaan?

angina_pectoris naisella

Pistävä rintakipu

Tämä kipu aiheutuu lähes kaikissa tapauksissa vääränlaisesta voimankäytöstä. Se voi johtua hyvin rankasta liikunnan harrastamisesta, mikä aiheuttaa tulehtumisen yhdessä tai useammissa lihaksissa. Kun näin käy, tunnet rinnassasi kovempaa kipua silloin kun vaihdat asentoa tai hengität syvään. Tätä kipua voidaan lievittää ottamalla lihasrelaksantteja ja tulehduskipulääkkeitä, kuten jo mainitsimme aikaisemmin.

Polttava tunne rinnassa

Tämä on kaikkein yleisin ongelmatyyppi, ja se aiheuttaa paljon käyntejä lääkärissä. Useimmissa tapauksissa kipu tuntuu äärimmäisen voimakkaana, ja se liittyy johonkin vatsan ongelmaan, mikä taas aiheuttaa närästystä ja refluksia. Nämä ärsyttävät oireet ilmenevät yleensä vain puolen tunnin kuluttua siitä kun olet syönyt sellaisia ruokia, jotka tämän reaktion aiheuttavat. Näihin kuuluvat muun muassa erittäin happopitoiset mehut sekä erittäin maustetut tai rasvaiset ruoat.

Muista myös tämä!

Huolimatta siitä, mikä rintakipusi aiheuttaa, on tärkeää että otat sen vakavasti sekä ryhdyt välittömästi toimenpiteisiin. Sinun ei tulisi odottaa oireiden pahenemista tai jonkin paljon vakavamman merkin ilmenemistä – mene siis lääkäriin heti kun tunnet siihen olevan aihetta. Muista siis, että ongelmien ehkäiseminen ja aikainen diagnosointi ovat parhaat tavat terveellisen elämäntavan löytämiseksi.

  • Watson, E. L. (2011). Angina pectoris. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60614-2

  • Müller, C. (1938). Xanthomata, Hypercholesterolemia, Angina Pectoris. Acta Medica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/j.0954-6820.1938.tb19279.x

  • Palaniswamy, C., & Aronow, W. S. (2011). Treatment of stable angina pectoris. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0b013e3181f2ab9d