Logo image
Logo image

Katkenneiden verisuonien hoito ja ehkäisy

3 minuuttia
Onko sinulla näkyviä pinnallisia verisuonia jaloissasi? Katkenneet verisuonet ilmestyvät usein rykelmissä ja ovat väriltään punaiseen tai siniseen taittavia.
Katkenneiden verisuonien hoito ja ehkäisy
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Katkenneet verisuonet tunnetaan myös hämähäkkisuonina. Ne ovat lähinnä kosmeettinen haitta, mutta joskus niissä voi tuntua myös kipua. Etenkin kesäisin näkyvät verisuonet ovat kiusallinen ongelma, sillä kuumalla säällä olisi kiva käyttää lyhyitä hameita ja shortseja. Joskus leikkauksesta tai laserhoidosta on apua, mutta katkenneiden verisuonien hoitoon ja ehkäisyyn on olemassa myös täysin luonnollisia menetelmiä. Lue lisää alta.

Miten ehkäistä katkenneiden verisuonien syntymistä?

Katkenneet verisuonet ilmestyvät useimmiten nilkkoihin, sääriin ja reisiin. Syyt verisuonten katkeiluun ovat jokseenkin epäselvät, mutta ainakin geeniperimän (jos vanhemmillasi on suonikohjuja ja hämähäkkiverisuonia, on todennäköisempää että myös sinä saat niitä), heikon verenkierron ja huonojen elämäntapojen (kehno ruokavalio, liikumattomuus…) on todettu vaikuttavan niiden syntyyn.

Suonikohjut ja katkenneet verisuonet ilmenevät usein yhdessä, mutta ensimmäisenä ilmaantuvat katkenneet verisuonet ja suonikohjut vasta myöhemmällä iällä. Jos sinulla on katkenneita verisuonia jaloissasi, kannattaa aloittaa niiden hoitaminen jo nyt, ettei ongelma pahene vuosien mittaan. Alla esittelemme parhaimmat keinot katkenneiden verisuonien hoitoon.

1. Kylmä kylpy jaloille

 

Some figure

Kokeile kylmää suihkua jaloille etenkin aamuisin. Heti herättyäsi ja suihkussa käydessäsi, käytä 5 minuuttia suihkutellen kylmää vettä jalkoihisi. Voit myös uittaa pyyhettä kylmässä vedessä, puristaa ylimääräisen pois ja kiertää pyyhkeen jalkojesi ympärille. Kylmä kutistaa verisuonia ja ihoa ja vähentää tulehdusta katkenneissa verisuonissa, verenkierto tiivistyy ja voit aloittaa aamusi raikkaalla ja kevyellä tunteella jaloissasi. Suosittelemme sinua tekemään kylmän kylvyn jaloille joka päivä.

2. Älä unohda antioksidanttien voimaa

Some figure

Nyt kun olet ottanut jalkojen kylmän suihkun osaksi jokaista päivää, mikset lisäisi lasillista appelsiinimehua samaan rutiiniin? Voit puristaa mehun itse tai käyttää luomumehua kaupasta, sellaista johon ei ole lisätty säilöntäaineita tai sokeria.

Appelsiini on täynnä antioksidantteja, jotka taistelevat kehon tulehdustiloja ja solujen vanhenemista vastaan. Antioksidantit kohentavat verenkiertoa, auttavat veren hapettumista ja kiinteyttävät. Appelsiinin lisäksi keskity nauttimaan sitruunaa, greippiä, mansikoita, vadelmia, tomaattia, kiiviä ja muita hedelmiä ja marjoja.

3. Nuku jalat kohotettuina

Some figure

 

Sinun ei tarvitse nostaa jalkoja seinää vasten ja yrittää nukkua. Laita yöksi jalkojen alle tyyny, joka kohottaa niitä vain hitusen. Veri pääsee kiertämään paremmin jalkoihin ja vähentää katkenneiden verisuonten syntymistä.

4. Käytä omenaviinietikkaa

Some figure

Oletko yllättynyt? Tavallinen omenaviinietikka on loistava lihasten rentouttaja ja kiinteyttäjä. Omenaviinietikka aktivoi verenkiertoa tehokkaasti ja sen käyttö on helppoa.

Ota pieni liina tai pyyhe ja uita sitä omenaviinietikassa. Asettele se kohtaan, jossa on katkenneita verisuonia, ja anna sen vaikuttaa 20 minuutin ajan. Voit kastella pyyhkeen uudestaan ja uudestaan, ja laittaa kaikkiin niihin eri kohtiin, joissa katkenneita verisuonia ilmenee. Toista hoito joka päivä niin tulet huomaamaan, miten omenaviinietikka häivyttää punoittavia suonia.

5. Avokado ja ruusunmarja

Some figure

Ruusunmarja ja avokado ovat täydelliset yhdessä, etenkin jos olet vahannut tai ajellut jalkoja. Molemmat aineet rauhoittavat ihoa ja poistavat kipua, ja lisäksi ne aktivoivat verenkiertoa ja ihon hapensaantia.

Eteeristä ruusunmarjaöljyä löytyy useista terveysmyymälöistä ja joskus jopa apteekeista. Ruusunmarjaa käytetään kosmetiikassa laajalti, sillä se on hyväksi iholle. Ruusunmarja sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä jonkin verran A- ja E-vitamiinia. Yhdistettynä avokadoon ruusunmarja toimii loistavasti katkenneiden verisuonten hoitoon, muista käyttää sitä aina vahaamisen jälkeen.

Näin valmistat voiteen avokadosta ja ruusunmarjasta:

Tarvitset puolikkaan avokadon ja 10 tippaa eteeristä ruusunmarjaöljyä. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha ulos. Paloittele ja laita kulhoon, lisää joukkoon 10 tippaa ruusunmarjaöljyä. Muussaa ainekset keskenään tasaiseksi.

Kun seos on valmis, sen käyttäminen on helppoa. Levitä sitä kerros kaikille niille alueille, joilla on katkenneita verisuonia. Levitä se vastapäivään pyörivin liikkein alhaalta ylöspäin, varo painamasta liian kovaa. Anna seoksen vaikuttaa 15 minuuttia, niin iho pääsee imeyttämään sen itseensä. Huuhtele pois kylmällä vedellä tai pyyhi pois kostealla pyyhkeellä.

Tulet huomaamaan miten siloiseksi seos ihon tekee, ja miten hoidetulta ja kosteutetulta iho näyttää heti hoidon jälkeen. Vahauksesta ärsyyntynyt iho rauhoittuu ja katkenneita verisuonia syntyy vähemmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bergan, J. (2007). The Vein Book. The Vein Book. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-369515-4.X5000-5
  • Zou, Z., Xi, W., Hu, Y., Nie, C., & Zhou, Z. (2016). Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.09.072
  • Ilyasoǧlu, H. (2014). Characterization of rosehip (Rosa canina L.) seed and seed oil. International Journal of Food Properties. https://doi.org/10.1080/10942912.2013.777075
  • Cowan, A. K., & Wolstenholme, B. N. (2015). Avocado. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00049-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.