Logo image
Logo image

Kylmän aamusuihkun 7 yllättävää hyötyä

2 minuuttia
Voit totuttautua kylmiin suihkuihin pikkuhiljaa aloittamalla viileällä vedellä. Käännä hanaa kylmälle vähän kerrallaan ja niin kehosi pian tottuu kylmempiin suihkuihin. Yritä lopettaa suihku aina kylmällä vedellä.
Kylmän aamusuihkun 7 yllättävää hyötyä
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Houkutteleeko kylmä aamusuihku sinua? Useat meistä eivät pidä kylmistä suihkuista. Jo pelkkä ajatus siitä saa ihon kananlihalle.

Jos tietäisimme kylmän suihkun antamat hyödyt, saattaisimme muuttaa mieltämme ja jopa kokeilla tätä helppoa, taloudellista kotihoitoa, joka on terveydelle hyväksi.

Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän hyödyllistä vaikutusta, joita saat kylmistä aamusuihkuista. Lue kuinka saat aamusi käyntiin tehokkaasti!

Kylmän veden vaikutukset

Verisuonet supistuvat kun kylmä vesi koskettaa kehoamme, ja niin koko kehon verenkiertojärjestelmä aktivoituu.

Tämä vaikuttaa sisäelimiimme puhdistavasti sekä auttaa poistamaan epäpuhtauksia verenkierrosta ihohuokosten kautta.

1. Kylmä aamusuihku nopeuttaa aineenvaihduntaa

Some figure

Kylmä suihku alentaa kehon lämpötilaa, jolloin kehon täytyy käyttää enemmän energiaa perustoimintoihin. Tällä tavoin aineenvaihdunta nopeutuu ja poltamme enemmän kaloreita.

Katso artikkeli: Miten kiihdyttää aineenvaihduntaa laihduttamisen helpottamiseksi

2. Se säätää kehon lämpötilaa

Silloin kun aineenvaihdunta nopeutuu, kehomme aktivoi luonnollisia toimintoja kehon lämpötilan tasapainottamiseksi ulkoisten tekijöiden takia.

Tämä on erittäin terveellinen tapa, sillä olemme jo tottuneet “keinotekoisiin lämpötiloihin” kuten ilmastointi ja lämmitys.

3. Se poistaa nesteitä

Some figure

Kylmän veden vaikutus verenkierron aktivointiin johtaa myös kehon imusuonijärjestelmän aktivointiin ja tällöin nesteiden poistumiseen.

Tästä on hyötyä henkilöille jotka kärsivät turvotuksesta, painon tunteesta tai niveltulehduksista.

4. Se parantaa ihoa

Kylmä vesi on paras kauneushoito iholle, nimittäin sillä on kiinteyttävä vaikutus ikääntyneelle iholle.

Lisäksi kylmä vesi auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja ehkäisee stressiä ja poistaa selluliittia.

5. Kylmä aamusuihku saa hiukset kiiltämään

Some figure

Ihon kauneuden ja terveyden elvyttämisen lisäksi kylmällä vedellä on hyödyllisiä vaikutuksia myös hiuksiin. Pidä hiuksia kylmän vedellä alla, tai koko päätä, ja jo muutama sekunti tekee tehtävänsä. Hiukset saavat lisää kiiltoa sekä ehkäiset hiusten irtoamista.

Hiuksiin käytettävän veden tulisi olla viileää, ei jääkylmää.

6. Verenkierron aktivointi

Kylmä suihku nostaa sydämen sykettä ja supistaa lihaksia. Nämä kaksi aktivoivat verenkiertoa koko kehossa.

Hyvä verenkierto antaa pirteän ja hyvän olon, sekä useita pitkän tähtäimen terveysvaikutuksia.

7. Se parantaa puolustuskykyä

Some figure

Kylmä vesi aktivoi ja parantaa imusuonijärjestelmää ja täten parantaa myös puolustuskykyä. Siten voimme olla varmoja, että päivittäinen kylmä suihku vahvistaa puolustuskykyämme.

Haluatko lukea lisää: Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet

Kuinka suihkussa tulisi käydä?

Kun menet kylmään suihkuun, aloita aina suihkuttamalla ensin jalkoja. Yhtäkkinen kylmä suihku voi nimittäin vahingoittaa terveyttä, etenkin keuhkoja tai sydäntä.

  • Aloita aina molemmista jaloista ja etene kehoa ylöspäin kasvoihin ja niskaan asti, välttäen päätä.
  • Voit myös aloittaa oikeasta jalasta, edetä ylös oikeaa puolta pitkin ja tulla alas vasenta puolta, kohti vasenta jalkaa.
  • Nauti kylmästä suihkusta 30 sekunnista 1 minuuttiin. Voit myös vaihdella veden lämpötilaa kylmästä lämpimään.

Tärkeä neuvo

Alla on muutama neuvo, jotta pääset aloittamaan kylmistä suihkuista nauttimisen:

  • Kylmällä suihkulla on hyviä terveysvaikutteita, mutta päätä tulisi aina välttää.
  • Jos olet tottunut käymään kuumassa suihkussa, muuta veden lämpötilaa vähän kerrallaan. Voit myös vaihdella vettä kuuman ja kylmän välillä.
  • Kylmä suihku aamulla on erittäin hyödyllinen terveydelle, johtuen sen virkistävästä vaikutuksesta.

Lämpimät suihkut ovat ihanteellisia iltaisin, sillä ne rauhoittavat mieltä ja kehoa ja auttavat rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa.

Huomautus: Jos kärsit sydän- tai kilpirauhasongelmista, sinun tulisi välttää kylmiä suihkuja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.