Logo image
Logo image

Hunajan 6 parantavaa ominaisuutta

3 minuuttia
Hunaja on monelle tuttu tuote jolla on monia yllättäviä terveysvaikutuksia. Tässä artikkelissa kerromme sinulle hunajan kuudesta parantavasta ominaisuudesta.
Hunajan 6 parantavaa ominaisuutta
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Sokerin vaaroista on ollut paljon puhetta, jonka vuoksi monille ihmisille on muodostunut harhaluulo, että mikä tahansa makea tuote on automaattisesti huono asia kehon kannalta. Vaikka onkin kyllä totta, että jalostetut sokerit voivat vahingoittaa ihmisen terveyttä, on olemassa myös täysin luonnollisia ja herkullisia sokereita.

Näitä löytyy hedelmistä, juurikkaista ja hunajasta. Moni on varmasti kuullut hunajan ominaisuuksista ja sen monista terveysvaikutuksista. Niiden avulla voit ravita elimistöäsi sekä parantaa terveyttäsi. Tällä kertaa kerromme siis hunajan kuudesta parantavasta ominaisuudesta.

1. Hunaja stimuloi vastustuskykyä

Yksi hunajan tärkeimmistä hyödyistä terveyden kannalta on se, että saat siitä valtavan määrän vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä, jotka suojelevat elimistöäsi bakteereilta sekä voimistavat vastustuskykyäsi. Sellaiset taudin oireet, jotka liittyvät flunssaan ja vilustumiseen – kuten muun muassa yskiminen, kurkkukipu ja nenän tukkoisuus – voivat pysyä poissa, jos sisällytät ruokavalioosi hunajaa tai sekoitat sitä johonkin muuhun parantavaan tuotteeseen.

Jotta voisit voimistaa vastustuskykyäsi, laita 1 tai 2 ruokalusikallista hunajaa kuumaan veteen, ja toista tämä joka päivä. Saadaksesi vieläkin paremman tehon hunajan parantavista ominaisuuksista, voit laittaa juomaan myös hiukan tuoretta sitruunamehua sekä ripauksen kanelia.

2. Se pystyy auttamaan sinua painonpudotuksessa

Kuuman veden juonti sitruunan ja hunajan kanssa heti ensimmäiseksi aamulla on monien elimistön puhdistuskuurien olennainen osa. Jos teet näin päivittäin ja säännöllisesti, takaat sen, että maksasi puhdistuu, ja poistat myös myrkkyjä sekä hankkiudut tehokkaammin eroon kehoosi kertyneestä ylimääräisestä rasvasta.

Jotta saisit tästä juomasta parhaat tulokset, sekoita yksi ruokalusikallinen hunajaa kuumaan veteen ja lisää siihen yhden sitruunan mehu. Nauti sitten tätä juomaa joka aamu ennen aamiaistasi. Tämä on hyvin maittava ja rentouttava juoma myös esimerkiksi päivän päätteeksi nautittuna.

3. Vähennät riskiä kärsiä sydänsairauksista

Some figure

 

Hunaja sekoitettuna kaneliin on todistetusti sydämen valtimoita ja laskimoita elvyttävä yhdistelmä, ja se vähentää verestä löytyvää kolesterolia jopa 10 prosenttia. Kun nautit näitä tuotteita yhdessä säännöllisesti, pystyt vähentämään riskiä kärsiä sydänkohtauksista, ja estät myös uuden tällaisen ilmenemistä silloin, jos olet jo kärsinyt kohtauksesta.

Nämä sydäntä auttavat vaikutukset saadaksesi sekoita 1 tai 2 ruokalusikallista hunajaa ja 1/3 teelusikallista kanelia lämpimään veteen, ja juo tätä juomaa kerran päivässä säännöllisesti.

4. Se kohentaa huonoa ruoansulatusta

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka kärsivät kehnosta ruoansulatuksesta, on hunajalla myös tätä asiaa auttavia ominaisuuksia. Sen antiseptiset kyvyt vähentävät vatsan happoisuutta sekä parantavat ruoansulatusta. Hunaja toimii myös kaasuja neutralisoivana tuotteena, ja siksi se on paras saatavilla oleva luonnollinen hoitotuote ylensyönnin aiheuttamiin vaivoihin.

Ota siis yksi tai kaksi ruokalusikallista hunajaa ennen raskaita aterioita, ja voit välttää ruoansulatuksesi ongelmat. Jos sen sijaan olet jo syönyt liikaa, lisää hunajaa ja tuoretta sitruunamehua lämpimän veteen, jotta voisit helpottaa ruoan liikkumista ruoansulatuksestasi vastaavissa elimistön osissa.

5. Se vähentää väsymyksen tunnetta

Some figure

 

Hunajan luonnolliset sokerit ovat terveellinen lähde kaloreiden ja energian saantiin. Lisäksi hunajan käyttö energianlähteenä on hyvä idea myös siksi, että se tyydyttää ihmisen luonnollisen halun syödä jotakin makeaa.

Hunajan tarjoama luonnollinen energia taistelee väsymystä vastaan, joten sen sijaan, että ottaisit vanhojen tottumusten mukaisesti kahvia, kakkua tai esimerkiksi suklaata aina silloin kun olet väsynyt, kokeile uutta rutiinia: ruokalusikallinen luonnonhunajaa.

6. Se vähentää iho-ongelmia

Johtuen hunajan mikrobeja ja sieniä vastaan taistelevista ominaisuuksista se on täydellinen tuote ihonhoitoa ajatellen. Laita siis hiukan luonnonhunajaa suoraan kasvoissasi oleviin näppylöihin, ja anna sen imeytyä ihoon yön aikana. Pese hunaja pois aamulla. Jos toistat tämän hoidon säännöllisesti, tulet kyllä huomaamaan ihossasi tapahtuneen kohentumisen.

Hunaja on tämän lisäksi hyvä tuote muidenkin ihon ongelmien kontrolloinnissa, kuten muun muassa ekseeman, psoriaksen ja silsan taltuttamisessa. Vaikka hunaja ei voi parantaa täysin tällaisia ihon vaivoja, pystyy se lieventämään tulehtuneisuutta sekä vähentämään kuivuutta.

Hoida terveyttä hunajalla ja ota hunaja osaksi terveyden- ja kauneudenhoidon rutiinejasi, ja voit nauttia tämän luonnollisen ja herkullisen tuotteen hyödyistä monella tapaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • MedlinePlus. Miel. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/738.html. Accessed 12/01, 2018.
    • Rivero Varona T, Sebastián Maldonado M, Díaz Pérez M, Cuan Corrales M, Martín Reyes O. Uso terapéutico de la miel en el tratamiento de las alveolitis. Revista Archivo Médico de Camagüey 1999; 3 (4). Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1025-02551999000400015&script=sci_abstract&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
    • Vílchez Cáceda H, Flores López O. Efecto sobre la concentración de glucosa, colesterol y triglicéridos en ratas albinas alimentadas a dosis repetidas (28 días) con miel de abeja en etanol. Horizonte Médico 2018; 18 (4): 61-69. Available at: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1727-558X2018000400009&script=sci_arttext&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
    • Zamora LG, Arias ML. Calidad microbiológica y actividad antimicrobiana de la miel de abejas sin aguijón. Revista biomédica 2011;22 (2): 59-66. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=31370. Accessed 12/01, 2018.
    • Fundación Española de la Nutrición. Miel. http://fen.org.es/mercadoFen/pdfs/miel.pdf
    • Can Fam Physician. 2014 Dec; 60(12): 1107–1110. Honey for treatment of cough in childrenhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/

The Open Nutraceuticals Journal. (2010). Antioxidant Properties of Honey and Its Role in Preventing Health Disorder. https://pdfs.semanticscholar.org/2966/ddee962caccc9f9b810d0e9989732c571f3a.pdf
Mcloone, Pauline & Oluwadun, Afolabi & Warnock, Alison & Fyfe, Lorna. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian Journal of Global Health. 5. 10.5195/cajgh.2016.241.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.