Logo image
Logo image

5 urheilulajia, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä

3 minuuttia
Urheilun harrastaminen on erittäin tärkeää, ja jotkin lajit tarjoavat erityisen monia terveyshyötyjä.
5 urheilulajia, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiedämme kaikki, että urheilun harrastaminen on yleisesti ottaen erittäin terveellistä. Saatat kuitenkin hakea jotakin tiettyä vaikutusta. Ehkä haluat esimerkiksi saada lisää voimia, rauhoittaa mielen, oppia hengittämään paremmin, parantaa notkeuttasi ja niin edelleen. Liikunnalla on monia terveyshyötyjä.

Riippuen kehosi tarpeista ja siitä mitä etsit, toiset lajit ovat parempia sinulle kuin toiset. Tässä artikkelissa keskitymme sellaisiin urheilulajeihin, joilla on monia hyötyjä. Et ole välttämättä kokeillut niitä kaikkia.

Urheilulajit, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä

Vaikka urheilulajeja onkin olemassa monia erilaisia, olemme valinneet niistä vain viisi tähän artikkeliin. Nämä viisi lajia tarjoavat tiettyjä hyötyjä, jotka saattavat kiinnostaa sinua.

Sen selvittäminen mitä jokainen urheilulaji voi tarjota terveyden kannalta, auttaa sinua ymmärtämään mikä sopii sinulle parhaiten. Oletko valmis selvittämään sen?

Lue myös5 helppoa vartaloa muokkaavaa harjoitusta, jotka voit tehdä kotona

1. Paddle tennis tai tennis

Some figure

Olet ehkä pelannut näitä joissakin ulkotiloissa tai sisähallissa. Niinä hetkinä tunsit varmasti olevasi täynnä energiaa ja sinulla oli hauskaa.

Siinä tapauksessa voit luultavasti myös kuvitella sisällyttäväsi yhden niistä päivittäisiin rutiineihisi. Se tarjoaisi sinulle monia terveyshyötyjä. Sen lisäksi, koska näitä urheilulajeja harrastetaan ryhmässä, on niistä hyötyä myös sosiaalisten taitojesi kehittämisessä.

Sekä paddle tennis että tennis auttavat parantamaan henkistä ketteryyttäsi ja yleistä toimintakykyä. Se on erittäin positiivista, sillä se auttaa jopa päätöksenteossa. Tämä liikuntaharjoitus luonnollisestikin kiinteyttää kehosi kaikkia osia.

2. Jooga

Some figure

Toinen monia terveyshyötyjä tarjoava urheilulaji on jooga.

Se on aktiviteetti, johon sisältyy pitkäjänteistä ponnistelua ennemmin kuin nopeutta. Tietenkin ihmiset jotka ovat notkeampia, kokevat tähän uskomattomaan liikuntaharrastukseen kuuluvien erilaisten asentojen tekemisen helpommaksi. Vaikka et olisikaan kovin notkea aluksi, tulee kehostasi notkeampi harjoituksen myötä.

Jooga auttaa myös parantamaan hengityksen laatua lisäten keuhkojen kapasiteettia ja tuoden kehoosi lisää happea. Toisaalta se auttaa sinua keskittymään nykyhetkeen vapauttaen stressiä.

Jooga auttaa tarjoamaan hyvinvoinnin tunteen, joka voidaan ilmeisestikin kääntää myös paremmaksi elämänlaaduksi.

3. Vaellus

Some figure

Seuraavana kolmas liikuntalaji, joka tarjoaa monia hyötyjä. Vaikka pitäisitkin kävelemisestä ja tekisit sitä säännöllisesti juoksumatolla tai kaupungilla, on luonnossa vaeltaminen aina paras vaihtoehto. Syy siihen on yksinkertainen, mutta hyvin tärkeä: henkinen terveys.

On tärkeää irroittautua tavallisesta kaupunkirytmistä ja nauttia ulkoilman hengittämisen vapaudesta. Loppujen lopuksi se saa meidät täydentämään energiavarastomme ja vahvistamaan itseämme henkisesti.

Luonnon kanssa tekemisessä oleminen tuo mukanaan raikasta ilmaa. Se tuo meille mukavan tunteen ja saa meidät nauttimaan hetkellisesti siitä mitä ympärillämme on ja se palauttaa meidät takaisin nykyhetkeen. Sen lisäksi vaellus on erinomainen verenkiertojärjestelmää auttava liikuntaharjoitus, joka tuo happea keholle.

Lue myös: Liikuntamuodot, joilla saat painon tippumaan

4. Juoksu

Some figure

Juoksu on yksi täydellisimmistä liikuntamuodoista, jota voit harrastaa päivittäin. Se auttaa parantamaan ryhtiä, saamaan nopeutta, kiinteyttämään kehoa ja selventämään ajatuksia. Tämän lajin ansiosta voit saada lisää voimia, vahvistaa niveliäsi ja parantaa verenkiertojärjestelmääsi.

Lisäksi juoksu voi olla erinomainen tapa lisätä motivaatiota. Esimerkiksi maratoniin ilmoittautuminen voi auttaa meitä tuntemaan itsemme motivoituneemmaksi kehittymään, mikä johtaa moniin hyötyihin. Maratonin juokseminen on myös todella hauska aktiviteetti.

5. Uinti

Some figure

Emme voisi päättää tätä monia hyötyjä tarjoavien urheilulajien listaa mainitsematta uintia. Uintia pidetään kaikista täydellisimpänä urheilulajina ja se ei vaadi paljoa. Se sopii kaikenikäisille: vanhuksille, aikuisille ja lapsille.

Uinti työstää kaikkia lihaksiasi, auttaa sinua oppimaan hengittämään oikealla tavalla ja parantaa koordinaatiokykyäsi. Lisäksi se auttaa sinua irrottautumaan muusta maailmasta.

Kosketus veden kanssa on aina hyvin miellyttävää, mikä haihduttaa huolesi ja saa olosi tuntumaan siltä kuin liitäisit pilven päällä.

Harrastatko jo jotakin näistä urheilulajeista? Voit tehdä monia niistä melkein missä vain, kuten esimerkiksi rannalla. Ei ole mitään tekosyytä olla hyödyntämättä näiden urheilulajien tarjoamia monia hyötyjä, koska ne eivät ainoastaan tarjoa fyysisiä etuja, vaan myös psyykkisiä. Tämä on erityisen tärkeää yhteiskunnassa, jossa kaikki ovat yhä enemmän ja enemmän stressaantuneita ja huolissaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christina de Oliveira Matos; Adriana Fumi Chim Miki; Pino Medina Brito; Adalberto dos Santos Júnior (2015). El Senderismo como Dinamizador de la Competitividad del Destino Turístico: Un Análisis
    de las Oportunidades de la Ciudad de Pelotas (Brasil). https://www.redalyc.org/pdf/4735/473547038004.pdf
  • Karina Pilar Ordóñez Quito; David Alejandro Salazar Lluvisaca (2015). Estudio de los beneficios de la natación en el desarrollo psicomotor en niños de entre 7-11 años de la Unidad Educativa Victor Gerardo Aguilar, en el año 2014 (Ecuador). https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/23437/1/TESIS.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.