Neljä harjoitusta silmien terveydestä huolehtimiseen

7 maaliskuun, 2019
Miksi laiminlyömme silmiemme terveyttä? Silmäjumppa tulee harvoin mieleen. Siitä voisi kuitenkin olla paljon hyötyä.

Teetkö päivittäisiä silmäharjoituksia? Punottavatko silmäsi usein? Kipeytyvätkö ne joskus? Tuntuvatko silmäsi rasittuneilta? Tietokoneella työskentelevät ihmiset kärsivät todennäköisimmin tällaisista ongelmista.

Jos et halua aiheuttaa vahinkoa silmillesi ja haluat niiden pysyvän terveinä, sinun tulisi tehdä silmäharjoituksia. Ne ovat hyvin yksinkertaisia ja hyödyllisiä, ja niitä on helppo tehdä missä vain.

Harjoituksia silmille

Tänään näytämme neljä silmäharjoitusta. Vaikka harjoituksia onkin vain neljä, niissä jokaisessa on useita muunnelmia, joten silmäjumppa on näin kokonaisvaltaisempi.

1. Räpyttele!

kannattaa tehdä silmäharjoituksia kun näkö on rasittunut

Jos työskentelet tietokoneella, yksi hyvin tärkeä harjoitus silmien terveyden kannalta on räpyttely. Saatat ajatella jo räpytteleväsi, ja niin onkin, mutta et tee sitä varmastikaan riittävän usein.

Tietokoneen ääressä työskentely vaatii paljon keskittymistä silmillä. Tämä saa räpyttelyn vähenemään, mitä ei tapahtuisi muissa olosuhteissa. Mitä asialle voi tehdä?

  • Räpyttele nopeasti: Räpyttele hyvin nopeasti esimerkiksi tauoilla. Tämä kosteuttaa silmiä luonnollisesti etkä tarvitse silmätippoja.
  • Räpyttele hitaasti: Tämä harjoitus auttaa vähentämään silmien rasitusta. Sulje silmät ja pidä ne suljettuina muutaman sekunnin ajan. Avaa ne ja toista.

Tiesitkö: 7 luonnollista hoitoa sidekalvontulehdukseen

2. Silmien painelu

Muistatko pienenä painaneesi silmiäsi ja nähneesi tähtiä? Silmien kevyt painelu voikin olla erittäin hyväksi. Se auttaa vähentämään niiden rasitusta ja rentouttaa näköä paljon silmätyöskentelyä vaatineen työpäivän jälkeen.

Miten näitä harjoituksia tehdään? Tässä kaksi tapaa, jotka helpottavat silmien rasitusta huomattavasti:

  • Kämmenillä painelu: Paina kämmenet silmien päälle kevyesti. On suositeltavaa lämmittää kädet ensin hankaamalla niitä yhteen ja pitää niitä sitten silmien päällä enintään 2 minuuttia.
  • Sormilla painelu: Tee kuten lapsena, eli aseta sormet silmiesi päälle ja paina kevyesti muutaman sekunnin ajan. Tämän jälkeen pidä tauko ja toista.

3. Liikuttele silmiäsi

silmäharjoituksia

Silmien liikuttelu on silmien terveyden kannalta yksi hyvin tehokas harjoitus. Vaikka silmät liikkuvatkin jatkuvasti, se tulisi tehdä aivan erityisellä tavalla kun niitä halutaan rentouttaa.

  • Katso ylös ja alas: Tämä on ensimmäinen liike. Siinä katsotaan ensin ylös ja sitten alas. Se voi tuntua hieman vaikealta, joten tee harjoitus hitaasti.
  • Katso puolelta toiselle: Toinen harjoitus on samankaltainen, mutta siinä katsotaan ensin oikealle ja sitten vasemmalle.

Tunnet todennäköisesti jonkin verran painetta silmissä näitä harjoituksia tehdessäsi, aivan kuin pakottaisit silmäsi liikkumaan väkisin. Se on hyvä juttu. Se vapauttaa jännitystä niissä, ja harjoituksen loputtua tunnet silmiesi rentoutuneen huomattavasti.

Katso myös: Näin saat luonnollisesti säihkyvät silmät

4. Keskitä katse lähelle ja sitten kauas

Viimeisessä harjoituksessa katsetta kohdistetaan eri etäisyyksille. Harjoituksesta voi olla huomattavasti apua heikosta lähi– tai kaukonäöstä kärsiville ihmisille, joten tällaisten ihmisten kannattaa tehdä tätä liikettä, vaikka silmät eivät varsinaisesti rasittuisikaan töissä.

  • Keskitä katse kauas: Katso ensin kaukana olevaa esinettä, ihmistä yms., ja siirrä katse sitten takaisin alkupisteeseen.
  • Keskitä katse lähelle: Aloita katselemalla ympärillesi keskittämättä katsetta mihinkään erityisesti ja katso sitten sitten jotakin lähellä olevaa, esim. pölyhiukkasta, pientä muurahaista tms.

Kaikki nämä harjoitukset auttavat vähentämään silmien rasitusta, vahvistamaan näkökykyä ja rentouttamaan silmiä. Silmät tarvitsevat rentoutusta aina silloin tällöin. Näitä silmäharjoituksia voi tehdä silloin tällöin, tai suunnitella silmäjumpan ja tehdä sitä jokaisella tauolla töissä. Näkökykysi kiittää sinua.