Logo image
Logo image

14 pientä kaupunkipuutarhaa, jotka tuovat harmoniaa parvekkeellesi

4 minuuttia
Pienet kaupunkilaispuutarhat ovat urbaanissa muodissa ja ne ovat epäilemättä hyvin mieluisaa katseltavaa. Sen lisäksi ne saavat meidät hyödyntämään kotimme pienen tilan, joka yleensä jää vaille huomiota. 
14 pientä kaupunkipuutarhaa, jotka tuovat harmoniaa parvekkeellesi
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa tutkimme joitakin mahtavia ideoita oman parvekkeen rakentamiseen ja sisustamiseen. Jos sinulla ei ole omakotitaloa ja omaa isoa puutarhaa, voisit harkita pientä kaupunkipuutarhaa!

Sinun tulisi pitää mielessäsi yksi ajatus: yritä hyödyntää koko tila. Tulet huomaamaan kuinka helppoa on muuttaa tämä tila miellyttäväksi paikaksi viettää aikaa.

Lisäksi tulet huomaamaan, että voit sisustaa sen monella tapaa, ja materiaaleilla joita ei ole kovinkaan vaikea löytää. Jotkin niistä voi itse asiassa jo löytyä omasta kodistasi!

Tutkitaan kuitenkin ensin pientä kaupunkipuutarhaa ja sen tuomia etuja.

Some figure

Pienen kaupunkipuutarhan edut

  • Kasvit auttavat sinua hengittämään paremmin, sillä ne vähentävät saasteita ja siten puhdistavat ilmaa.
  • Lisäksi kasvit myös vähentävät staattista sähköä, joten ympäristö ei ole enää niin varautunutta.
  • Kasvit auttavat myös luomaan miellyttävämmän ympäristön, mikä auttaa vähentämään stressiä huomattavasti. Se tarkoittaa sitä, että ne parantavat mielialaasi ja elämänlaatuasi. 
  • Ne lisäävät harmoniaa tilaan ja se auttaa parantamaan keskittymiskykyäsi.

Tarvittavat elementit pienen kaupunkilaispuutarhan sisustamiseksi

On monia tapoja luoda ja sisustaa pieniä kaupunkipuutarhoja. Kaikki riippuu henkilökohtaisesta sisustusmausta. Toiset esimerkiksi suosivat minimalistista tyyliä, kun taas toiset nauttivat boheemista tyylistä useampien sisustuselementtien kanssa.

Tyylistäsi huolimatta on tärkeää harkita sitä, mitkä esineet voivat auttaa sinua hyödyntämään tilan paremmin tehden siitä viihtyisämmän.

Jotkin suosituimmista vinkeistä pienten kaupunkipuutarhojen sisustukseen ovat seuraavanlaisia:

1. Aseta pieni penkki

Some figure

Modernin tyylin mukaisesti pienillä puisilla yksityiskohdilla varustellut penkit ovat tulleet muotiin. Se saa pienen kaupunkilaispuutarhasi tuntumaan paljon tilavammalta ja järjestelmällisemmältä.

Suosittelemme sinua lukemaan: 5 upeaa ideaa minipuutarhan luomiseksi kotiisi

2. Luo kasviseinä

Some figure

Kasveja ja kukkia täynnä oleva pieni kaupunkipuutarha on aina todella kaunis ja ennen kaikkea rentouttava. Se johtuu siitä, että vihreys auttaa luomaan erittäin luonnollisen ympäristön.

Sen kokoamiseksi tarvitset vain puisia rakenteita ja ruukkuja (tai seinäkasveja). On suositeltavaa tehdä useita ristikoita seinälle eri kasveille.

3. Rentoutumiselementit

Some figure

Voit käyttää erilaisia lisätarvikkeita sekä sisustamiseen että ideaalisen rentoutumiseen tai meditointiin tarkoitetun ympäristön luomiseen.

Muutama muhkea koristetyyny, hyvä sohva, viltit ja kukkaruukut ovat elementtejä joita voit käyttää erityisen nurkkauksen luomiseen. Suosittelemme sinua käyttämään eri tekstiilejä, muotoja ja sävyjä, jotka tekevät parvekkeestasi hyvin viihtyisän tilan.

4. Lisää pieniä valorivistöjä

Some figure

Koristevalot ovat pieniä hehkulamppujen rivistöjä, jotka ovat erittäin muodikkaita pienten kaupunkilaispuutarhojen sisustuksessa. Se ei johdu ainoastaan siitä että ne tuovat tilaan enemmän romanttista tunnelmaa, vaan myös siitä että ne toimivat himmeän valaistuksen lähteenä. Ne ovat todella kauniita auringonlaskun aikaan ja tietenkin yöllä.

Kaupoista löytyy sekä pattereilla että sähköllä toimivia koristevaloja. Valitse vaihtoehto, joka on sinulle sopivin. Toinen vaihtoehto on ripustaa ne kasviseinälläsi olevien kasvien joukkoon. Voit asettaa ne monella muullakin tapaa.

Voit jopa luoda omat valosi käyttämällä purkkeja apunasi!

5. Köynnöskasvit

Some figure

Köynnöskasvit ovat kasveja, jotka kasvavat progressiivisesti kasvupinnalla ja peittävät sen täysin.

Voit käyttää niitä seinän täyttämiseksi, kaaren luomiseksi tai laittaa ne rungon ympärille kasvamaan saadaksesi luonnollisen lisän ja luodaksesi tilaan erilaisen tunnelman.

6. Riippumatto

Riippumatot ovat elementtejä, jotka toimivat erittäin hyvin pienissä kaupunkipuutarhoissa ja joista voit nauttia jos omistat hieman tilavamman parvekkeen.

Jujuna on valita riippumatto, joka on valmistettu mukavantuntuisista ja kauniista, mutta myös kestävistä materiaaleista.

7. Kukat

Some figure

Kukat ovat luonnollisia elementtejä, jotka tuovat pieniin kaupunkilaispuutarhoihin paljon väriä ja eloisuutta. Niitä voidaan yhdistää eri väreissä ja voimme luoda niistä niin kehittäviä järjestelyjä kuin vain haluamme.

Ne voivat toimia tilan keskipisteenä tai vain sisustuksen lisäelementtinä.

8. Koriste-esineet

Voit hankkia joitakin erikokoisia kasveilla ja kukilla varusteltuja ruukkuja, ja asettaa ne seinän pystysuoraan osaan. Ne voidaan lisätä muiden lisätarvikkeiden, kuten ruukkujen, lyhtyjen ja pienten kynttilöiden joukkoon.

Tärkeintä on laittaa sinne vain muutamia koriste-esineitä, jottei ympäristö kuormitu.

9. Keinotekoinen ruoho

Some figure

Voit laittaa pienen kaupunkilaispuutarhasi lattialle hieman keinotekoista ruohikkoa. Se auttaa sinua tuomaan tilaan luonnollisempaa tunnelmaa, joka suorastaan kutsuu sinut rentoutumaan.

10. Sateenvarjo

Jokaisessa pienessä kaupunkipuutarhassa on tärkeää olla varjoinen alue. Et tarvitse isoa tilaa sateenvarjon laittamiseksi puutarhaasi. Puutarhasi tulee näyttämään erittäin hienostuneelta.

Lue myös: Itsetehdyt kukkaruukut kierrätetyistä materiaaleista

Ideoita pieniin kaupunkipuutarhoihin: oman makusi mukaiset tilat

Some figure

Luo rustiikkinen tunnelma, joka yhdistyy täydellisesti kasveihisi. Laita pressu tai markiisi kaiteelle, jotta saat kaipaamaasi yksityisyyttä urheillessasi, lukiessasi tai vain auringosta nauttiessasi.

Luo romanttinen parveke

Yhdistä pöytä kukkavaasin sekä tilanteen mukaisen keskipisteen kanssa ja lisää muutamia metallisia kynttilänjalkoja kynttilöineen.

Toinen vaihtoehto on lisätä sohva riippuvaloilla luodaksesi tilanteeseen sopivan romanttisen tunnelman.

Värikäs ja piristävä parveke

Some figure

Sisusta parvekkeesi valitsemalla muutamia lisäesineitä, mutta vain sellaisia jotka kiinnittävät huomion, etenkin heidän jotka käyvät luonasi kylässä.

Maton laittaminen lattialle sekä lisäsäilytykseen tarkoitettu pöytä eivät ainoastaan näytä hyviltä, vaan ne ovat myös erittäin hyödyllisiä.

Tuo eloa parvekkeesi nurkkiin

Suunnittele alue, jossa syöt aamiaisen, lounaan tai illallisen. Jos parvekkeesi sijaitsee rakennuksen korkeimmissa kerroksissa, on sinulla mahtavat näkymät ja puutarhasi näyttää paljon hienommalta. Käytä tämä tila ja hyvän kirjan lukemiseen sopivat näkymät hyväksesi.

Jos sinulla ei ole omakotitaloa ja omaa isoa puutarhaa, voisit harkita pientä kaupunkipuutarhaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.