5 upeaa ideaa minipuutarhan luomiseksi kotiisi

Puutarhan hoitaminen auttaa unohtamaan stressiä ja nauttimaan rauhan ja hiljaisuuden hetkistä. Lisäksi se on hyvä tapa parantaa kodin ilmanlaatua. 
5 upeaa ideaa minipuutarhan luomiseksi kotiisi

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kasvit ovat hyvin hyödyllisiä maapallolla selviytymisemme kannalta. Yksinkertaisesti sanottuna, ilman kasveja elämä olisi mahdotonta. Kaiken kaikkiaan, ihmisten ja kasvikunnan välillä on olemassa hyvin läheinen suhde.

Joillakin ihmisillä on koti, joissa on pieni sisäpuutarha, terassi, tai tilava sisäpiha tai piha. Toisilla on koti, jossa ei ole pihaa, tai pieni asunto, jossa on vain vähän ikkunatilaa.

Se, ettei sinulla ole tarpeeksi tilaa kotonasi luoda puutarhaa ja työskennellä siinä, on yleistä. Kuitenkaan tämän ei tarvitse olla tekosyy. Minipuutarhojen ansiosta myös sinulla voi olla oma puutarha.

On todettu, että puutarhan hoito tuo kauneutta kotiimme, mutta se voi myös vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme.

Lisäksi tätä aktiviteettia tekemällä opimme pitämään huolta, antamaan arvoa ja näyttämään rakkautta kasveille.

Minipuutarhan hoito on mahtava harrastus, joka tulee suositummaksi ja suositummaksi kasvien ystävien joukossa. Tämä aktiviteetti on hyvin stimuloiva, sillä voit antaa mielikuvituksesi ja luovuutesi päästä valloilleen. Lisäksi yksi erittäin tärkeä hyöty on, että se myös auttaa puhdistamaan ilmaa kotonasi.

Voit tuoda monia eri ideoita käytäntöön saadaksesi lisättyä oman henkilökohtaisen ilmeen puutarhallesi. Juuri se on oman puutarhasi tekemisen perimmäinen syy: voit valita kasveja, jotka ovat kaikista sopivimpia tilaasi, ja niitä kasveja, joista pidät eniten.

Seuraavaksi annamme sinulle joitakin neuvoja ja askelia, jotka sinun tulee pitää mielessäsi, jotta voit onnistuneesti luoda minipuutarhan kotiisi.

Mahtava minipuutarha

Ensimmäinen asia, mikä sinun tulisi pitää mielessä, on astia: esimerkiksi läpinäkyvä lasiastia päästää runsaan määrän valoa läpi.

Lisäksi sinun tulisi varmistaa, että astiasi on tarpeeksi syvä, jotta juuret voivat kasvaa ja että samaan aikaan se pystyy pitämään kosteuden sisällään.

Kasveille, jotka eivät tarvitse runsaasti kosteutta, paras vaihtoehto on avoin astia.

ystävykset hoitavat minipuutarhaa

Valmistaaksesi minipuutarhan, tarvitset seuraavat materiaalit:

 • Soraa tai pieniä kiviä
 • Hiiltä tai aktiivihiiltä
 • Multaa tai katetta
 • Sammalta tai koristekiviä (valinnainen)

Kasvit joita sinun tulisi harkita

Kasvilajit, jotka parhaiten soveltuvat minipuutarhaan ovat kaikki ne, jotka ovat pieniä, pitävät varjosta, voivat sietää korkeita lämpötiloja, ja voivat kestää korkeita kosteustasoja. 

 • Suljettuun minipuutarhaan voit istuttaa seuraavia: orkideat, saniaiset, ananaskasvit tai begoniat. 
 • Avoimeen minipuutarhaan voit istuttaa mehikasveja, kaktuksia tai pieniä hedelmäpuita

Vaiheet minipuutarhan luomiseksi

 1. Täytä ruukku 2-3 senttimetrillä hiekkaa tai soraa. Tämä ehkäisee vesijäämiä tulemasta yhteyteen juurten kanssa. Voit lisätä kerroksen sammalta pohjalle, sillä se toimii sienenä ja varmistaa, että multa ei pääse hiekkaan, sillä se imee veden.
 2. Sekoita multa tai ravinneaineet hiileen. Tämä orgaaninen aines edistää kuivausta ja auttaa juurien kasvussa. Tee kerros tätä seosta, niin että se käyttää neljäsosan tai kolmanneksen kukkaruukustasi.
 3. Ota valitsemasi kasvit niiden astioista, ja laita ne ruukkuusi. Varmista, että sinulla on tarpeeksi tilaa niiden välissä, jotta juuret voivat kasvaa. Sinun tulisi jättää noin 10 cm jokaisen kasvin väliin. 
 4. Kun olet istuttanut kasvut, peitä pinta sammaleella, tai jos haluat, koristekivillä: nämä myös ehkäisevät rikkaruohojen kasvamista.
 5. Lopulta kastele kasveja, kunnes näet että hiekka pohjalla on märkä. Kasteluväli riippuu kasvista, mutta sinun tulisi varmistaa, että pohja on aina kostea. Yritä kastella kasveja vain aikoina, jolloin ei ole auringonvaloa (aikaisin aamulla ja iltaisin).
 6. Kun olet valmis, laita minipuutarhasi hyvin valaistuun paikkaan, missä auringonsäteet tulevat siihen suoraan.
 7. Kun kasvit kasvavat, sinun täytyy trimmata oksia varmistaaksesi, että ne pitävät mallinsa ja muotonsa. Muista aina poistaa kuolleet ja keltaiset lehdet. 

Minipuutarha kotisi sisällä

Tehdäksesi kauniin minipuutarhan sisätiloihin, voit käyttää purkkeja tai lasivaaseja, jotka ovat hieman resistenttejä, ja laittaa kasvisi niihin. Voit myös laittaa pieniä kiviä ja multaa niiden sisään.

 • Muista, että sinun tulisi valita pieniä kasveja, jotka kasvavat varjossa.
 • Voit laittaa kasviastiasi pöydälle, ikkunalaudalle tai lattialle.

Minipuutarha parvekkeella

kasveja ja kukkia parvekkeella

Jos sinulla on kotonasi parveke, voit tehdä tämän tilan minipuutarhaksi. Jotta parvekepuutarhasi näyttää kauniilta sekä sisä- että ulkopuolelta, sinun tulisi valita kiipeäviä kasveja.

Kesäisin nämä kasvit voivat luoda uskomattoman autenttisen trooppisen metsän tunteen, ei vain sinulle, vaan myös kaikille, jotka näkevät parvekkeesi ulkopuolelta.

Sisäpiha tai taivasalla oleva puutarha

Jos sinulla on talo, jossa on mahdollisuus puutarhaan ulkona taivasalla, sinulla on mahdollisuus saada upea ilmapiiri kotiisi.

Rakenna minipuutarha käyttäen tätä tilaa. Älä täytä sitä suurilla kasveilla tai ruukuilla, jotka eivät mahdu. Paras asia mitä tehdä on käyttää pieniä kasveja, jotta valo voi vielä päästä läpi.

Minikokoinen yrttitarha

yrttitarha

Voit optimoida kaikki nuo pienet tilat pienellä yrttitarhalla.

 • Suosittelemme, että kasvatat aromaattisia yrttejä niin, että voit käyttää niitä teessä, sekä muita kasveja, jotka ovat hyödyllisiä keittiössä.
 • Voit laittaa niitä ruokasäilykkeisiin tai öljyihin.
 • Voit myös ripustaa niitä, laittaa niitä seinille, tai yksinkertaisesti laittaa niitä lattialle.

Tämän idean kauneus on, että sinulla on tuoreita aineksia keittiössäsi käytettäväksi samalla, kun lisäät kauniin ja hyödyllisen koristeen kotiisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.