Unisiepparin mielenkiintoinen alkuperä

Pidätkö unisiepparia sängynpäädyssä tai seinällä sängyn yläpuolella? Kenties unisiepparisi sijaitsee ikkunan edessä tai oviaukossa. Unisieppari on lähtöisin Pohjois-Amerikan intiaanikansojen keskuudesta ja sen tarkoitus on edistää hyvää unta ja hyviä ajatuksia.

Hyvät unet ja ajatukset osaavat tiensä unisiepparin verkon lävitse nukkujan uniin, kun taas pahat unet sotkeutuvat verkkoon ja tuhoutuvat aamunkoiton ensi säteistä. Unisieppareiden uskotaan ehkäisevän painajaisia ja suojaavan nukkujan lepoa.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin unisieppareiden historiaan ja niihin liittyviin myytteihin.

Ojibwe-heimo ja unisieppareiden synty

Unisieppari ja tähtitaivas

Unisiepparit syntyivät Ojibwe-heimon käsissä Pohjois-Amerikassa ja nykyään niitä myydään usein koriste-esineiksi ja matkamuistoiksi. Heimolaiset valmistivat ja myivät sieppareita intiaanireservaateissa vieraileville ja 60-luvulla unisiepparit nousivat new age-liikkeen mukana valtavirtaan ja unisiepparit nähdään yhtenä intiaanikulttuurin tunnuksena.

Ojibwet (tunnetaan myös nimillä Ojibwa ja Chippewa) ovat kotoisin Pohjois-Amerikan ja Kanadan alueelta ja nykyisin heimolaiset asuvat etenkin Ontarion, Wisconsinin ja Minnesotan alueella. Heimolaiset valmistivat unisiepparit käyttämällä nokkosista punottua kuitua, joka kiedottiin pyöreän rinkulan ympärille ja jonka keskukseen kudottiin hämäkin verkkoa muistuttava muodostelma. Unisieppareiden valmistukseen käytettiin perinteisesti pajua ja ne olivat hyvin pieniä, noin 10 cm läpimitaltaan.

Ojibwe-taru kertoo unisieppareiden synnystä näin:

”Hämähäkki-isoäiti loi maailmankaikkeuden laulamalla,
mutta harmistui ihmislasten pahoista unista.

Isoäiti meni Pajun luokse ja pyysi tältä muutaman oksan,
Kotkalta isoäiti taas sai muutaman voimallisen sulan.

Hämähäkki-isoäiti taivutti oksat ympyröiksi yhdistämään kaikkia maailman ihmisiä.
Sitten hän kutoi viisauden verkon oksien ympärille pyydystämään lasten pahat unet.

Aurinkoisoisän aamusäteet polttivat pois verkkoon takertuneet pahat unet, ja jäljelle jääneet
unet muuttuivat aamukasteeksi ja valuivat
Kotkan sulkia pitkin takaisin Äiti Maahan.”

Unisieppareiden tarkoitus on siis estää pahoja unia ja pitää paha energia ja pahat henget loitolla nukkujasta. Monet intiaaniheimot kritisoivat Ojibwe-heimolaisia unisieppareiden myynnistä ulkopuolisille, sillä heidän mielestään se alensi unisieppareiden mystistä ja henkistä arvoa – heimon ulkopuoliset kun yleensä ostivat unisieppareita pelkästään koriste-esineiksi, eivätkä välttämättä osanneet arvostaa niiden alkuperäistä tarkoitusta ja tarinaa.

Unisieppareiden tarkoitus

Unisieppari ja auringonlasku

Unisiepparit on tarkoitus ripustaa sängynpäätyyn tai pienten lasten kehdon yläpuolelle. Unisieppari pyydystää etenkin lasten pahat unet ja takaa rauhallisen yöunen. Ojibwe-heimon mukaan unisiepparit toimivat seuraavalla tavalla:

Unisiepparit suodattavat yöunen verkon läpi, joten nukkuessa painajaiset tai negatiiviset unet jäävät kiinni unisiepparin keskustan verkkoon, eivätkä ne pääse tunkeutumaan mieleen asti. Hyvät unet ja positiivinen energia puolestaan pääsee verkon läpi ja takaa nukkujalle rentouttavan, miellyttävän unen. Aamuauringon säteet tuhoavat verkkoon jääneet pahat unet, eivätkä ne pääse koskettamaan meitä ollenkaan.

Ojibwe-heimon uskomuksien mukaan kaunis Asibikaashi-niminen nainen, joka tunnetaan myös edellämainittuna hämähäkki-isoäitinä, hoitaa ja suojelee kaikkia maailman otuksia, niin eläimiä kuin ihmisiäkin. Asibikaashi halusi huolehtia etenkin ihmislapsista, joten hän kumartui lasten kehtojen ja sänkyjen yläpuolelle ja kutoi näkymättömän ja ohuen verkon, johon pahat unet takertuivat. Näin lapset eivät voisi koskaan nähdä pahoja unia.

Lakota-intiaanien mukaan unisiepparit taas toimivat hiukan erilaisella tavalla, vaikka tarkoitus onkin sama:

Painajaiset ja negatiivinen energia kulkee verkon läpi ja katoaa kokonaa, kun taas hyvät unet jäävät kiinni verkon keskukseen ja valuvat kauniisiin siepparista roikkuviin sulkiin ja lopulta niiden alla nukkuvaan ihmiseen. Näin hyvät unet saavuttavat nukkujan ja yöuni on turvallista ja rauhallista. Pahat unet siis kulkevat verkon läpi ja hyvät unet jäävät siihen kiinni.

Unisieppari tytön kädessä

Unisieppareita myydään nykyisin monessa eri paikassa ja niiden historia voi silloin tällöin unohtua. Unisieppareita voi valmistaa itse netistä löytyvillä ohjeilla tai kursseilla. Omatekemä unisieppari tuntuu henkilökohtaiselta ja tärkeämmältä kuin halvalla ostettu kopio – kokeile siis ihmeessä siepparin valmistusta itse! Voit valikoida materiaalit ja värit omien mieltymystesi mukaan, ja hyödyntää erilaisia kuituja, nahkaa, sulkia ja helmiä.