Unisiepparin mielenkiintoinen alkuperä

Unisiepparin mielenkiintoinen alkuperä

Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Pidätkö unisiepparia sängynpäädyssä tai seinällä sängyn yläpuolella? Kenties unisiepparisi sijaitsee ikkunan edessä tai oviaukossa. Unisiepparin alkuperä on Pohjois-Amerikan intiaanikansojen keskuudesta, ja sen tarkoitus on edistää hyvää unta ja hyviä ajatuksia.

Hyvät unet ja ajatukset osaavat tiensä unisiepparin verkon lävitse nukkujan uniin, kun taas pahat unet sotkeutuvat verkkoon ja tuhoutuvat aamunkoiton ensisäteistä. Unisieppareiden uskotaan ehkäisevän painajaisia ja suojaavan nukkujan lepoa.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin unisiepparin alkuperään ja niihin liittyviin myytteihin.

Ojibwe-heimo ja unisiepparin alkuperä

Unisiepparin alkuperä on asia, josta voidaan olla montaa mieltä.

 

Unisiepparit syntyivät Ojibwe-heimon käsissä Pohjois-Amerikassa, ja nykyään niitä myydään usein koriste-esineiksi ja matkamuistoiksi. Heimolaiset valmistivat ja myivät sieppareita intiaanireservaateissa vieraileville, ja 60-luvulla unisiepparit nousivat new age-liikkeen mukana valtavirtaan. Unisieppari nähdään yhtenä intiaanikulttuurin tunnuksena.

Ojibwet (tunnetaan myös nimillä Ojibwa ja Chippewa) ovat kotoisin Pohjois-Amerikan ja Kanadan alueelta, ja nykyisin heimolaiset asuvat etenkin Ontarion, Wisconsinin ja Minnesotan alueella. Heimolaiset valmistivat unisiepparit käyttämällä nokkosista punottua kuitua, joka kiedottiin pyöreän rinkulan ympärille ja jonka keskukseen kudottiin hämähäkin verkkoa muistuttava muodostelma. Unisiepparin valmistukseen käytettiin perinteisesti pajua, ja ne olivat hyvin pieniä, noin 10 cm läpimitaltaan.

Ojibwe-taru kertoo unisiepparin alkuperästä näin:

“Hämähäkki-isoäiti loi maailmankaikkeuden laulamalla,
mutta harmistui ihmislasten pahoista unista.

Isoäiti meni Pajun luokse ja pyysi tältä muutaman oksan,
Kotkalta isoäiti taas sai muutaman voimallisen sulan.

Hämähäkki-isoäiti taivutti oksat ympyröiksi yhdistämään kaikkia maailman ihmisiä.
Sitten hän kutoi viisauden verkon oksien ympärille pyydystämään lasten pahat unet.

Aurinko-isoisän aamusäteet polttivat pois verkkoon takertuneet pahat unet, ja  jäljelle jääneet
unet muuttuivat aamukasteeksi ja valuivat
Kotkan sulkia pitkin takaisin Äiti Maahan.”

Unisiepparin tarkoitus on siis estää pahoja unia sekä pitää paha energia ja pahat henget loitolla nukkujasta. Monet intiaaniheimot kritisoivat Ojibwe-heimolaisia unisieppareiden myynnistä ulkopuolisille, sillä heidän mielestään se alensi unisiepparin mystistä ja henkistä arvoa. Heimon ulkopuolisilla oli tapana ostaa unisieppareita pelkästään koriste-esineiksi, eivätkä välttämättä osanneet arvostaa niiden alkuperäistä tarkoitusta ja tarinaa.

Unisiepparin tarkoitus

Unisiepparin tarkoitus on suojella pahoilta unilta.

 

Unisieppari on tarkoitus ripustaa sängynpäätyyn tai pienen lapsen kehdon yläpuolelle. Unisieppari pyydystää etenkin lasten pahat unet ja takaa rauhallisen yöunen. Ojibwe-heimon mukaan unisieppari toimii seuraavalla tavalla:

Unisieppari suodattaa yöunen verkon läpi, joten nukkuessa painajaiset tai negatiiviset unet jäävät kiinni unisiepparin keskustan verkkoon, eivätkä ne pääse tunkeutumaan mieleen asti. Hyvät unet ja positiivinen energia puolestaan pääsee verkon läpi ja takaa nukkujalle rentouttavan, miellyttävän unen. Aamuauringon säteet tuhoavat verkkoon jääneet pahat unet, eivätkä ne pääse koskettamaan meitä lainkaan.

Ojibwe-heimon uskomusten mukaan kaunis Asibikaashi-niminen nainen, joka tunnetaan myös edellämainittuna hämähäkki-isoäitinä, hoitaa ja suojelee kaikkia maailman olentoja, niin eläimiä kuin ihmisiäkin. Asibikaashi halusi huolehtia etenkin ihmislapsista, joten hän kumartui lasten kehtojen ja sänkyjen yläpuolelle, ja kutoi näkymättömän ja ohuen verkon, johon pahat unet takertuivat. Näin lapset eivät voisi koskaan nähdä pahoja unia.

Lakota-intiaanien mukaan unisieppari taas toimii hiukan eri tavalla, vaikka tarkoitus onkin sama:

Painajaiset ja negatiivinen energia kulkee verkon läpi ja katoaa kokonaa, kun taas hyvät unet jäävät kiinni verkon keskukseen, ja valuvat kauniisiin siepparista roikkuviin sulkiin ja lopulta niiden alla nukkuvaan ihmiseen. Näin hyvät unet saavuttavat nukkujan, ja yöuni on turvallista ja rauhallista. Pahat unet siis kulkevat verkon läpi ja hyvät unet jäävät siihen kiinni.

Unisiepparin voi tehdä myös itse.

 

Unisieppareita myydään nykyisin monessa eri paikassa ja unisiepparin alkuperä voi silloin tällöin unohtua. Unisiepparin voi valmistaa itse netistä löytyvillä ohjeilla tai kursseilla. Omatekemä unisieppari tuntuu henkilökohtaiselta ja tärkeämmältä kuin halvalla ostettu kopio – kokeile siis ihmeessä siepparin valmistusta itse! Voit valikoida materiaalit ja värit omien mieltymystesi mukaan, ja hyödyntää erilaisia kuituja, nahkaa, sulkia ja helmiä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.