Logo image
Logo image

4 helppoa tapaa huolehtia ihon kosteutuksesta

3 minuuttia
Kasvojen puhdistus on perusasia, jotta ihosi voisi uudistua unen aikana. Vaikka et käyttäisikään meikkiä päivällä, epäpuhtaudet tulisi poistaa ennen nukkumaanmenoa.
4 helppoa tapaa huolehtia ihon kosteutuksesta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihon kosteutus on yksi tärkeimmistä asioista ihonhoidossa. Kun olet alttiina hyvin suurille säävaihteluille, etkä huolehdi ihostasi tämän mukaisesti, voit kärsiä ihon kuivumisesta ja muista vahingoista.

Riskit, joita ihon laiminlyönnistä seuraa, ovat monet:

 • kuivuus
 • näppylät ja mustapäät
 • ihon ulkonäön huononeminen, kuten ennenaikainen ikääntyminen
 • sameus

Muutos arkirutiineissa ihon hoitamiseksi antavat sille sen kaipaaman kosteutuksen. Ihanteellista kosteutusta ei saavuteta kuitenkaan pelkillä voiteilla tai luontaistuotteilla paikallisesti käytettyinä.

Jotta iho voisi olla pysyvämmin kosteutettu, tulee myös nauttia ruokia ja juomia, joissa on niitä vitamiineja ja ravinteita joita iho kaipaa.

Vinkit ihon pitämiseksi hyvin kosteutettuna

Kosteutettu iho näyttää hyvältä jo pitkän matkan päästä. Se on hehkuva ja raikas, ja se antaa kasvoille nuorekkuutta ja kauneutta.

Siksi kannattaa suojata ihoa jatkuvilta muutoksilta säässä, ympäristömyrkyiltä sekä muilta haitallisilta ulkoisilta tekijöltä.

Lue aiheesta lisää: Omenaviinietikan hyödyt kasvojen puhdistamisessa

1. Optimaalinen ihon kosteutus

Some figure

Toistuva hajustettujen saippuoiden käyttö, joissa on supistavia aineksia, ei ole hyväksi suurimmalle osalle meistä.

 • Valitse saippua jonka pH-taso sopii omalle ihollesi. Jos ihosi on rasvainen, vältä saippuoita ja tuotteita joissa on raskaita öljyjä, sillä nämä voivat tukkia ihohuokosesi.
 • Kuivalle iholle tulisi sen sijaan valita E-vitamiinia, öljyjä tai aloe veraa sisältäviä tuotteita.
 • Jos sinulla on taipumusta akneen, kokeile geelipohjaisia tuotteita.

Älä unohda, että pitääksesi ihosi kunnolla kosteutettuna, on tarpeen kosteuttaa kehoa myös sisältäpäin. Juo siis kaksi litraa vettä päivässä ja nauti luonnollisia mehuja, jotta voisit karkottaa elimistössäsi olevia myrkkyjä.

2. Käytä aurinkovoidetta

Some figure

Ihon pitäminen kosteutettuna ja sen puolustaminen auringon haitoilta on hyvin tärkeää, sillä UV-säteet aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä.

 • Vältä ihosi altistamista auringolle päivän pahimpina tunteina niin tehokkaasti kuin pystyt.
 • Käytä aurinkovoidetta joka päivä, vaikka olisi pilvistä – tämä koskee pääasiassa kasvojen ihoa.

On hyväksi syödä porkkanaa ja parsakaalia säännöllisesti, sillä nämä ruoat sisältävät ravinteita sekä A-, C- ja E-vitamiineja, jotka suojaavat ihoa auringon vaikutukselta.

3. Syväpuhdistus ja kuorinta

Yksi ihon tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky uudistua päivittäin. Kun kuorit kehosi ihon kahdesti viikossa, saat pehmeämmän ja säteilevämmän ihon.

Voit ostaa erityisiä tuotteita kuolleiden solujen poistamiseksi, mutta voit myös valmistaa kuorintavoiteen kotikonstein:

Ainekset

Toimi näin

 • Laita sokeri astiaan.
 • Lisää vesi hitaasti ja sekoita, kunnes saat aikaan tasaisen koostumuksen.
 • Ihanteellista olisi saada rosoinen seos, joka ei ole liian paksua eikä liian ohutta.
 • Laita sitä ihollesi suihkussa käydessäsi, sekä kasvoille että kehoon.

On myös hyvin tärkeää poistaa kaikki meikki ennen nukkumaanmenoa. Kun olet käyttämättä meikkiä kerran tai kahdesti viikossa, pystyt antamaan kasvojesi iholle mahdollisuuden hengittää ja hapettua kunnolla.

Vaikka et olisi käyttänyt meikkiä päivän aikana, on hyvä pestä kasvot kunnolla ennen nukkumaanmenoa, jotta kaikki lika saadaan pois.

Lue aiheesta lisää: 10 yleistä vitamiinipuutosta ja mitä asialle pitäisi tehdä

4. Varmista riittävä lepo

Some figure

Antioksidantit, jotka toimivat kehossasi, pystyvät vaikuttamaan tehokkaimmin nukkuessasi.

Haitalliset aineet, joita elimiisi on kertynyt päivän aikana, tulee poistaa, jotta kehosi voisi toimia kunnolla.

Jos et nuku tarpeeksi, et pysty kunnolla poistamaan näitä myrkkyjä. Näin ihosi voi muuttua sameaksi ja siihen voi muodostua ennenaikaisia ryppyjä.

Jos kärsit unettomuudesta, nauti luonnollisia haudukkeita, jotka edistävät rentoutumista.

On myös hyvä idea syödä pieni määrä tummaa suklaata, sillä siitä saadaan antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa ja auttavat saamaan unen päästä kiinni.

Voit myös lisätä pienet päiväunet arkesi rutiiniin. Näin pystyt helpottamaan unenpuutetta, jos et ole nukkunut yöllä tarpeeksi.

Älä tupakoi, vähennä alkoholin kulutusta ja pidä tottumuksesi terveellisinä. Nämä ovat perusasioita, jotta voisit pitää kehosi terveenä.

Syö runsaasti hedelmiä ja kasviksia, joista saat vitamiineja ja antioksidantteja elimistöösi. Niillä hoidat ihoasi, jotta se olisi säteilevämpi ja raikas.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Verdier-Sévrain, S., & Bonté, F. (2007). Skin hydration: A review on its molecular mechanisms. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00300.x
 • Rawlings, A. V, & Harding, C. R. (2004). Moisturization and skin barrier function. Dermatologic Therapy.
 • Draelos, Z. D. (2010). Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. In Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. https://doi.org/10.1002/9781444317657

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.