10 keinoa muistin parantamiseksi

10 keinoa muistin parantamiseksi

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Unohteletko helposti pieniä asioita? Onko sinulla usein vaikeuksia keskittyä kunnolla, tai tuntuuko sinusta toistuvasti siltä, että muilla ihmisillä on parempi muisti kuin itselläsi? Älä kuitenkaan huolestu. Kannattaa pitää mielessä, että joskus stressi tai ahdistus voivat vähentää henkistä toimintakykyä, ja jopa kehno ruokavalio voi olla syynä henkisen toiminnan ongelmiin. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, mitä voit tehdä muistin parantamiseksi.

Ajattele aivojasi lihaksena. Ne ovat lihas, jota voi harjoittaa ja jonka toimintaa voi parantaa. Muistin kohentaminen on aina mahdollista, ja tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka saat tämän aikaiseksi helpoilla kotikonsteilla. Jatka siis lukemista, jos olet joskus viettänyt turhauttavia hetkiä muistisi toiminnan vajaavaisuuden vuoksi, tai mikäli yksinkertaisesti haluat parantaa ja ylläpitää muistiasi – annamme seuraavaksi 10 keinoa muistin parantamiseksi.

Mitä tehdä muistin parantamiseksi?

1. Oikeanlaista ruokaa muistin parantamiseksi

Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota muistin parantamiseksi.

Jos haluat paremman muistin, tulee sinun ehdottomasti aloittaa sopivan ruokavalion noudattaminen. Tähän kuuluu seuraavien hedelmien, vihannesten ja muiden elintärkeiden ruokien sisällyttäminen päivittäisiin aterioihisi:

 • Banaani
 • Saksanpähkinä
 • Omena
 • Lohi ja taimen
 • Oluthiiva
 • Parsakaali
 • Pinaatti
 • Pellavansiemenet
 • Vehnänalkiot
 • Valkosipuli
 • Sipuli
 • Parsa
 • Kaura
 • Linssit
 • Paprika
 • Sitrushedelmät

2. Vältä liian rutinoitunutta elämää

Rutiini on muistiin liittyen varsinainen vihollinen. Jos siis teet joka ikinen päivä ja viikko täsmälleen samat asiat, eivät aivosi saa enää ärsykkeitä, yllykkeitä ja motivaatiota. Tällainen ärsykkeiden yksitoikkoisuus aiheuttaa sen, että tiedonkäsittely hidastuu, ja siten sinun on aikaisempaa vaikeampi oppia tietoa ja faktoja.

Mikä tähän sitten on oikea ratkaisu? Tee jotakin erilaista joka ikinen päivä. On tietysti totta, että kaikkien täytyy jossakin määrin hoitaa toistuvia velvollisuuksia, mutta voit ottaa näistä tauon kahdeksi tunniksi, jotta voisit pitää mielesi virkeänä ja estää muistin huononemista.

3. Harrasta mielen harjoittamista joka päivä

Kokeile tähän muistipelejä, joita voit kehittää hyvin arkipäiväisistäkin aiheista. Laske siis vaikka toimistossasi, koulussasi tai kuntosalillasi olevat portaat. Tai kun näet rekisterikilven, yritä painaa se mieleesi mahdollisimman hyvin, ja kokeile sitten muistaa koodi kahden tunnin päästä. Opettele kavereittesi ja sukulaistesi puhelinnumeroita ulkoa, tai paina mieleesi jonkin runon tai laulun sanat, ja yritä sitten toistaa ne seuraavana päivänä.

4. Keskity hyvin siihen, mitä parhaillaan teet

Keskity hetkeen, niin parannat muistia.

 

Joskus teemme asioita automaattisesti. Näihin asioihin kuuluvat monet päivän rutiinit: heräät, harjaat hiuksesi, syöt aamiaista, ja lähdet lopulta töihin. Mihin jätit puhelimesi, ja missä autonavaimesi ovat? Tällainen asioiden unohtelu on normaalia. Tästä lähtien keskity kuitenkin juuri siihen, mitä parhaillaan teet, eli yritä olla mahdollisimman tietoinen käsillä olevasta hetkestä. Tulet näin huomaamaan, että muistisi alkaa pikkuhiljaa parantua.

5. Kun haluat muistaa jotakin, yritä nähdä se mielessäsi

Kuvittele, että haluat muistaa mihin jätät kotiavaimet, jotta et joutuisi myöhemmin tuskailemaan ja etsimään niitä epätoivoisena. Mitä voit tehdä muistaaksesi kyseisen asian? Kuvittele, että jätät ne eteisen pöydälle – luo tämä kuva mielessäsi. Ja jos vaikkapa haluaisit muistaa kollegoidesi syntymäpäivät, kannattaisi sinun esimerkiksi ajatella niitä kalenterisivuja, joilla kyseiset päivämäärät ovat.

Kaikkein voimakkain muisto on siis sellainen, johon liittyy myös kuvia.

6. Muistojen mielleyhtymät

Muisti toimii mielleyhtymien kautta.

 

Tämä on hyvin yksinkertaista, ja itse asiassa tämä onkin lähestulkoon leikki. Muisti toimii pääasiassa mielleyhtymien kautta. Haluatko tästä esimerkin? Näin on käynyt varmasti joskus myös sinulle: haistat jonkin tuoksun, ja välittömästi päässäsi ilmenee muisto jostakin elämäsi menneestä vaiheesta. Tai ehkä kuulet jonkin kappaleen, ja heti mielessäsi on sana, tunne tai kuva menneisyydestä.

Jos esimerkiksi haluat muistaa seuraavan lääkärikäyntisi ajankohdan, luo siihen liittyvä mielleyhtymä: 10. päivänä kello 9.00 voi liittyä vaikka kätesi kymmeneen sormeen sekä veljenpoikasi yhdeksään ikävuoteen.

7. Järjestä tietoa päässäsi

Muistisi toimii paljon paremmin silloin, jos järjestät sen tiedon, jonka haluat yrittää muistaa. Kuvittele, että haluat vaikkapa mennä kauppaan, mutta unohdat ostoslistasi kotiin – tämä tai jokin vastaava tilanne on sattunut jokaiselle. Mitä voit tällaisena hetkenä tehdä? Ensimmäiseksi sinun kannattaa visualisoida keittiösi ja jokainen sen ruokahylly, jotta voisit tehdä pikaisen tarkistuksen osio kerrallaan: maitotuotteet, hedelmät, siivoustarvikkeet, kylpyhuone ja niin edelleen.

8. Hallitse stressiä ja kielteisiä ajatuksia

Älä yritä tehdä montaa asiaa yhtäaikaa.

 

Jos sinulla on mielestäsi ongelmia muistin kanssa, olet ehkä tottunut siihen, että ihmiset kommentoivat huonomuistisuuttasi. Saatat ehkä tehdä tätä itsellesikin, eli saatat kertoa itsellesi kuinka huono muistisi on. Tiedätkö kuitenkaan, mikä tämän seurauksena lopulta on? Luot ja ympäröit itsesi sillä, mitä itsellesi kerrot, otat vastuuta huonosta muististasi, ja siten unohteleminen on sinulle sallittua.

Aloita siis muuttamaan ajattelutapaasi, ja ota huomioon seuraavat seikat:

 • Muisti on kuin lihas, jota voidaan harjoittaa harrastamalla “mielen treenausta”.
 • Huolet ja stressi ovat muistin pahimmat viholliset.
 • Jotta voisit parantaa muistiasi, tulee sinun olla motivoitunut sekä tietoinen saamistasi ärsykkeistä ja siitä, mitä juuri kullakin hetkellä teet – älä kuitenkaan varsinaisesti painosta tässä itseäsi, sillä se ei ole hyväksi.

9. Stimuloi aivojasi

Lue siis kirjoja, lehtiä ja sanomalehtiä, tai aloita päiväkirjan kirjoittaminen. Voit vaikka alkaa opiskelemaan jotakin kieltä. Aivojen harjoittaminen joka päivä auttaa sinua parantamaan perusprosessejasi, kuten muistia. Se tekee sinusta myös aktiivisemman, ja mikä parasta, se suojelee sinua ajan kulumiselta ja tämän mahdollisesti mukanaan tuomilta rappeuttavilta sairauksilta.

10. Nauti raikkaasta ilmasta ja päästä pois jännitettä

Muista ulkoilla, niin muistisi kiittää.

Sinun tulisi joka päivä viettää rauhallinen tunti ulkona luonnossa: kävele, kuljeskele, mene pyöräilemään tai kävelytä lemmikkiäsi. Raitis ilma puhdistaa mieltäsi ja lievittää jännitteitä, sillä saat ulkona mahtavia ärsykkeitä, kuten tuoksuja, tunteita ja ääniä. Kaikki tämä rentouttaa sinua ja antaa sinulle suuren määrän endorfiineja, joilla on kyky saada aikaan rentoutumista elimistössäsi. Ei siis ole mitään parempaa kuin rauhallinen hetki, jonka avulla käsittelet päivän muistot ja kaikki kokemasi pienet lukemattomat yksityiskohdat.

Kokeile näitä neuvoja muistin parantamiseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hogan, C. L., Mata, J., & Carstensen, L. L. (2013). Exercise holds immediate benefits for affect and cognition in younger and older adults. Psychology and aging, 28(2), 587-94.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768113/
 • Savulich, G., Piercy, T., Fox, C., Suckling, J., Rowe, J. B., O’Brien, J. T., & Sahakian, B. J. (2017). Cognitive Training Using a Novel Memory Game on an iPad in Patients with Amnestic Mild Cognitive Impairment (aMCI). The international journal of neuropsychopharmacology, 20(8), 624-633.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768113/
 • Rebok, G. W., Ball, K., Guey, L. T., Jones, R. N., Kim, H. Y., King, J. W., Marsiske, M., Morris, J. N., Tennstedt, S. L., Unverzagt, F. W., Willis, S. L., ACTIVE Study Group (2014). Ten-year effects of the advanced cognitive training for independent and vital elderly cognitive training trial on cognition and everyday functioning in older adults. Journal of the American Geriatrics Society, 62(1), 16-24.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055506/
 • Delgado-Losada, M. L. (2001). Programa de entrenamiento en estrategias para mejorar la memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 33, pp. 369–372).
  https://www.mendeley.com/catalogue/programa-entrenamiento-en-estrategias-para-mejorar-la-memoria/

 • Savulich, G., Piercy, T., Fox, C., Suckling, J., Rowe, J. B., O’Brien, J. T., & Sahakian, B. J. (2017). Cognitive Training Using a Novel Memory Game on an iPad in Patients with Amnestic Mild Cognitive Impairment (aMCI). The international journal of neuropsychopharmacology, 20(8), 624-633.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569993/
 • Domínguez, M. E. (2015). Entrenamiento para olvidos cotidianos y mejora de la memoria en mayores: resultados de efectividad. Pensando Psicología , 11(18), 73–84.
  https://doi.org/10.16925/pe.v11i18.1220

 • Alfaro, J., & Salazar, W. (2001). Efecto agudo del ejercicio físico en la inteligencia y la memoria en hombres, según la edad. Revista de Ciencias Del Ejercicio y La Salud, 1(2), 1–11.
  http://revistas.ucr.ac.cr/index.php/pem/article/view/424


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.