Logo image
Logo image

Poista lemmikkien punkit ja kirput luonnollisesti

4 minuuttia
Poista lemmikkien punkit ja kirput luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2019

Kissat ja koirat saattavat tuoda kotiin mukanaan kutsumattomia vieraita, jotka vaikuttavat lemmikkien lisäksi omistajiin. Kirput ja punkit voivat aiheuttaa ikäviä sairauksia niin lemmikeillä kuin omistajilla. On siis syytä tarkkailla lemmikkien ihoa ja turkkia kesäaikaan ja pitää huolta siitä, ettei niistä löydy pieniä tuholaisia. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten punkeista ja kirpuista pääsee eroon luonnollisesti ilman vahingollisia kemikaaleja.

Kotitekoiset keinot punkkien poistamiseen lemmikin iholta

Punkit eli puutiaiset kiinnittyvät sopivaan isäntäeläimeen imeäkseen siitä verta, ja ne saattavat jäädä siihen kiinni jopa päiväkausiksi. Suomessa niitä tavataan koko maan eteläisessä puoliskossa ja etenkin saaristossa. Punkki viihtyy eritoten heinikossa ja aluskasvillisuudessa, josta sen on helppo tarrautua etenkin lemmikkien iholle.

Jos löydät koiralta punkin, voit poistaa sen suhteellisen helposti luonnollisilla keinoilla. Lemmikin iho kannattaa tarkistaa säännöllisesti punkkien varalta. Useimmiten punkit löytyvät korvien takaa, peräaukon lähettyviltä tai kaulalta eli yleensä niistä paikoista, joihin eläimen on itse vaikea ulottua punkkia häiritsemään. Pidä myös silmällä lemmikkisi käytöstä, ja jos se raapii jatkuvasti jotain tiettyä kohtaa ihossa, kannattaa se ottaa lähempään tarkasteluun.

Kokeile punkin poistamiseen alkoholin ja öljyn sekoitusta (1 osa alkoholia, 1 osa öljyä), joka hierotaan suoraan siihen kohtaan, johon punkki on kiinnittynyt. Öljy liukastaa ihoa niin, että punkin on vaikeampi pysyä siihen kiinnittyneenä ja alkoholi desinfioi punkin puremaa. Jos lemmikkisi sallii, voit myös kiinnittää suoraan punkin päälle vanulapun tms. niin, että punkin täytyy päästää irti pystyäkseen hengittämään.

 

Some figure

Yksi tehokkaimmista keinoista punkin poistamiseen on kamomilla. Uuta kamomillan kukinnoista tee (käytä teepussia tai irtoteetä), anna uuttua ja viilentyä rauhassa ja kasta uutteeseen sitten vanulappu. Hiero uute suoraan siihen kohtaan, johon punkki on kiinnittynyt. Punkki irrottautuu ihosta kamomillan vaikutuksesta. Muista myös puhdistaa hyvin koko talo, jotta mahdollisesti sisätiloihin päässeet punkit tuhoutuvat.

Toinen hyvä ja helppo keino poistaa punkki lemmikin iholta on käyttää melkeinpä mitä tahansa sitrushedelmää. Kokeile appelsiinia, sitruunaa, mandariinia tai greippiä (etenkin appelsiinia ja sitruunaa suositellaan tähän). Keitä puolisen litraa vettä ja lisää kaksi sitrushedelmää lohkottuina. Kun vesi kiehuu, alenna lämpöä ja anna porista hiljalleen noin tunnin ajan. Peitä kannella jottei kaikki vesi höyrysty. Poista liedeltä ja anna jäähtyä, kaada suihkepulloon ja levitä seos lemmikin turkkiin. Varo pään ja etenkin silmien aluetta. Samaisella seoksella voi desinfioida koko kodin, etenkin lattiat ja nurkkaukset.

Omenaviinietikka sopii myös punkkien karkoittamiseen. Sekoita osa omenaviinietikkaa samaan määrään vettä, uita vanulappua seoksessa ja hiero siihen kohtaan, johon punkki on kiinnittynyt. Voit hoitaa myös suurempia alueita esimerkiksi koiran pesun jälkeen käyttämällä omenaviinietikkaseosta viimeisenä huuhteluna.

 

Some figure

Jos punkit jättävät jälkeensä ihovaurioita tai punoitusta, kokeile kehäkukkavoidetta (parantaa), aloe veran geeliä (kosteuttaa) ja laventeliöljyä (suojaa).

Kotikonstit ja tekniikat kirppujen poistamiseen

Kirput eläimillä ovat periaatteessa sama kuin täit ihmisellä. Ikävä kyllä kirput vaikuttavat lemmikin lisäksi omistajaan ja voivat aiheuttaa puremia päästessään ihmisen iholle. Kirput myös välittävät erilaisia tauteja, joista jotkin voivat olla vaarallisia.

Kokeile kirppujen karkoitukseen pennyroyal-teetä (mentha pulegium). Uuta tee ja kaada se viilennettynä suihkepulloon. Suihki kaikkialle lemmikin turkkiin ja hiero ihoon, muista käyttää suojahansikkaita. Älä huuhtele uutetta pois vaan jätä se vaikuttamaan turkkiin. Voit kokeilla myös lisätä eläimen ruokaan hiivaa tai valkosipulia, sillä kirput eivät pidä tästä hajusta ja voivat poistua pikaisemmin eläimen iholta.

Omenaviinietikka ja alkoholi. Keitä kolmisen kupillista vettä ja sekoita erillisessä astiassa ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja saman verran vodkaa. Lisää kaksi tippaa eteeristä laventeliöljyä, kaksi tippaa eukalyptusöljyä ja vaihtoehtoisesti myös mirhaöljyä. Lisää vielä tippa setripuuöljyä, kurjenpolviöljyä, meiramiöljyä ja limettiöljyä. Kaada sekaan myös kaksi tippaa tuoretta sitruunamehua ja kupillinen kuivatettua minttua. Sekoita ainekset hyvin ja lisää kiehuvaan veteen. Tätä voit käyttää suoraan lemmikin turkkiin ja kodin puhdistamiseen täistä. Se sopii lattioiden, huonekalujen ja esimerkiksi lemmikin sängyn puhdistukseen.

Tai kokeile seuraavaa: sekoita keskenään puolisen litraa vettä, tilkka alkoholia ja kuusi tippaa nestemäistä pesuainetta. Pese lemmikki hyvin tällä sekoituksella ja anna sen vaahdota kunnolla. Huuhtele huolellisesti.

 

Some figure

Kirput ja punkit voi poistaa myös käyttämällä suolaa. Levitä suolaa matoille, lattialle ja lemmikkien sänkyihin. Suola kuivattaa punkit ja kirput ja tappaa ne nopeasti. Voit myös asettaa pieniä avoimia vesiastioita ympäri asuntoa, sillä kirput viihtyvät vedessä. Muista lisätä veteen kymmenisen tippaa nestemäistä pesuainetta: näin vesi muuttuu liukkaaksi, eivätkä kirput pääse pois astiasta.

Huomioithan, ettei näitä vesiastioita tulisi jättää aukinaisiksi silloin, kun tilassa on lemmikkejä, sillä koirat ja kissat eksyvät helposti juomaan niistä. Käytä vesiastioita sillä aikaa, kun lenkität koiran tai kun lähdet lomalle ja koira menee hoitoon tai kulkee mukana. Näin kirput eivät pääse kiinnittymään lemmikkiin uudelleen.

 

Some figure

Muista ruokkia lemmikkisi hyvin, niin että niiden puolustusjärjestelmä pysyy kunnossa. Tämä estää pieneliöiden aiheuttamat sairaudet sekä väsymyksen ja anemian, joka voi seurata verta imevistä ötököistä. Varmista, että lemmikkisi ravintoon kuuluu riittävästi seleeniä, sinkkiä, B-vitamiineja ja mineraaleja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jones, E. H., Hinckley, A. F., Hook, S. A., Meek, J. I., Backenson, B., Kugeler, K. J., & Feldman, K. A. (2018). Pet ownership increases human risk of encountering ticks. Zoonoses and Public Health. https://doi.org/10.1111/zph.12369

  • Jennett, A. L., Smith, F. D., & Wall, R. (2013). Tick infestation risk for dogs in a peri-urban park. Parasites and Vectors. https://doi.org/10.1186/1756-3305-6-358


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.