4 yleisintä masennuksen muotoa

Älä piiloudu maailmalta itse tekemääsi häkkiin. Yritä hankkia apua läheisiltäsi ja muista myös liikunnan tärkeys. Liiku luonnossa ja nauti liikunnan tuottamista endorfiineista - tämä vaikuttaa suoraan mielialaasi.
4 yleisintä masennuksen muotoa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Masennus on mielen sairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin ja kaikenlaisiin ihmisiin. Masennus voi iskeä kehen tahansa ja se voi aiheutua geneettisistä seikoista johtuen tai ulkoisista tekijöistä, kuten vastoinkäymisistä ja suruista. Tässä artikkelissa käsittelemme 4 erilaista masennuksen muotoa. Kuka tahansa voi sairastua masennukseen. Jokainen kokee elämänsä aikana kausia, kun kaikki tuntuu menevän pieleen, voimat eivät riitä ja suru ja ahdistus valtaa mielen. Kyseessä on masennus, kun tila jatkuu pitkään ja palaa aina uudelleen.

Masennuksen kourista on vaikea päästä irti. Masennuksen kanssa kamppaileva joutuu taistelemaan sitä vastaan joka päivä. Tämä on vaikeaa ja ahdistavaa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki toivo on menetetty. Toivoa on aina, kunhan uskaltaa hakea apua. Syvästä masennuksesta on mahdoton selvitä yksin, hae apua ammattiauttajilta, lääkäristä ja läheisiltä.

4 erilaista masennuksen muotoa

Monille sana “masennus” on tuttu ja mieleen nousee perinteinen kuva masentuneesta ihmisestä: mikään ei kiinnosta, kaikki itkettää ja ahdistaa, olo on turta, eikä masentunut kykene edes lähtemään töihin. On monta erilaista masennuksen muotoa, mutta perinteinen masennu silmenee useimmiten energian puutteena, välinpitämättömyytenä, uupumuksena ja väsymyksenä.

masennus

Moni ei välttämättä käsitä, että masennus ei ole aina samanlaista, vaan siitä ilmenee erilaisia muotoja. Kun tunnistat masennuksen eri muodot, voit auttaa masentunutta läheistäsi paremmin tai hakea apua itsellesi.

Tässä artikkelissa käsittelemme 4 yleisintä masennuksen muotoa.

1. Menetyksen jälkeinen masennus

Tämä on yleisin masennuksen muoto. Kun menetät läheisen ihmisen, olipa kyseessä kuolintapaus tai parisuhteen päättyminen, vaivut surullisuuteen ja murheeseen ja voit tuntea olosi epätoivoiseksi.

Tämän tyyppinen masennus on yleisintä sellaisilla ihmisillä, jotka ovat introverttejä, erityisen herkkiä ja epävarmoja. Menetyksen jälkeinen masennus voi muuttua krooniseksi, joten siihen kannattaa aina hakea apua.

2. Bipolaarinen masennus

Kaksisuuntainen eli bipolaarinen mielialahäiriö (tunnetaan myös maanis-depressiivisyytenä) ilmenee mielialojen ääripäinä: potilaalla on kausia, jolloin hän on ylitsevuotavan onnellinen, innostunut ja kiinnostunut kaikesta ja ylienerginen. Näitä kausia seuraa kovan masennuksen jaksot, kun mikään ei kiinnosta.

Bipolaarisesta masennuksesta kärsivä voi olla itsetuhoinen ja menettää elämänhalunsa. Läheiset ihmiset eivät välttämättä osaa tunnistaa bipolaarista masennusta, sillä potilaalla ilmenee onnellisia kausia masennuksen keskellä. Toimelias ja työnsä hoitava, innokas ihminen ei vaikuta masentuneelta – kaikki näyttää olevan pintapuolisesti kunnossa. Läheisten on vaikea ymmärtää, kumpi näistä mielialoista on potilaan “oikea” mieliala.

Maanis-depressiivisyys ilmenee yleensä vakavan masennuksen kera.

masennuksen muotoa

3. Loppuun palamisen aiheuttama masennus

Kovien paineiden ja vaatimusten aiheuttama loppuun palaminen ja sitä seuraava masennus on yleistä työssäkäyvillä ihmisillä, jotka elävät jatkuvan kiireen ja stressin alaisena. Yhtäkkiä ihminen ei enää pääse sängystä ylös, eikä hän pysty huolehtimaan lapsistaan – kaikki voimat on menetetty. Sama ilmiö voi tapahtua kovasti opiskeleville oppilaille.

Kovien paineiden aiheuttama fyysinen ja psyykkinen uupumus voi laukaista masennuksen.

On tärkeää otta tauko uraputkesta tai muista velvoitteista, jos ne tuntuvat ottavan ylivallan ja vaikuttavan negatiivisesti muuhun elämään. Haluat ehkä olla paras versio omasta itsestäsi ja suoriutua kunnialla kaikista tehtävistäsi, mutta tämä ei välttämättä ole se tervein vaihtoehto – joskus on otettava takapakkia ja rentouduttava.

4. Ikääntymisen aiheuttama masennus

Joskus ikääntymisen mukanaan tuomat haasteet ja muutokset laukaisevat masennuksen. Ihminen tajuaa, että elämästä on enemmän takanapäin kuin edessä. Elämä on mennyt ohi silmänräpäyksessä, eikä ihminen välttämättä tunne saavuttaneensa kaikkia niitä asioita, joista hän aikoinaan haaveili.

Ikääntymiseen liittyvä masennus ilmenee yleensä yli 50-vuotiailla, sillä 50. ikävuosi merkitsee monelle ensimmäistä askelta vanhuuteen ja vanhaksi tulemiseen. Ihminen saattaa tutkailla menneisyyttään ja märehtiä menetettyjä mahdollisuuksia ja tekemättömiä asioita. Ihminen saattaa katua tekemiään asioita.

Välttääksesi tämän elämänvaiheen aiheuttaman masennuksen, on tärkeää hyväksyä menneisyyden virheet. Ne ovat osa elämää. Et voi palata ajassa taaksepäin. Nauti nykyhetkestä, äläkä lykkää tärkeiden asioiden tekemistä huomiselle. Elämä on tässä ja nyt, ja meillä kaikilla on vain nykyhetki hyppysissämme.

Masennus on noidankehä

Masennuksen kouriin joutuminen on helppoa, sieltä irti pääseminen taas on vaikeaa. Masentunut ihminen eristäytyy ja joutuu negatiivisten ajatusten valtaan: hän kokee itsensä kykenemättömäksi ja voimattomaksi. Negatiivisten ajatusten kierre kiihtyy ja ihminen katoaa masennukseen.

masennuksen muotoa

Kärsitpä sitten bipolaarisesta masennuksesta tai muista masennustyypeistä, kun tajuat ensimmäisen kerran olevasi masentunut, on tärkeää hakeutua terapeutin puheille heti. Mitä aikaisemmassa vaiheessa masennus hoidetaan, sitä parempi on siitä toipumisen ennuste. Voit rikkoa noidankehän hakemalla apua ja luottamalla ammattilaisiin. Masennuksen hoito voi vaatia sekä lääkkeitä että terapiaa.

Jos et hae apua, lukitset itsesi pois maailmalta, etkä elä elämääsi kunnolla. Älä anna masennukselle pikkusormea, vaan taistele sitä vastaan. Ala puhua tunteistasi ja avaudu läheisillesi, pyydä heitä mukaasi lääkäriin, jos koet sen pelottavana tai vaikeana. Jos lähipiirissäsi ei ole ihmisiä, joihin turvautua, soita tukilinjalle tai hae vertaistukea internetin keskustelupalstoilta – tämä voi rohkaista sinua hakemaan ammattiapua.

Ajan myötä masennus helpottaa, kunhan saat siihen oikeaa apua. Rakastamasi ihmiset kärsivät myös masennuksestasi, sillä he ovat huolissaan sinusta. Toivoa on aina, myös pimeyden keskellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.