Logo image
Logo image

4 tapaa määrittää, tarvitsetko terapiaa

3 minuuttia
Vaikka saatammekin päästä eroon huolistamme ystävien avulla, terapeutti on asiantuntija, joka tulee kuuntelemaan ongelmiasi ilman, että hän tuomitsee. Hän auttaa vapauttamaan sen, mitä kannat sisälläsi.
4 tapaa määrittää, tarvitsetko terapiaa
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tästä aiheesta puhuminen ei ole hyvä idea aina tai kenen kanssa tahansa, sillä moni on melkoisen herkkä terapiaa koskien.

Asiaa liioitellaan itse asiassa niin paljon, että koko aiheesta on tullut tabu. Siten moni ihminen joka käy terapiassa, tuntee olevansa hullu. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta!

Ensinnäkin on tarpeen pitää mieli avoimena.

Toisille tai itsellemme neuvojen ja suositusten hakeminen lähellä olevilta ihmisiltä ei koskaan ole huono idea. Mutta ammattilaisen näkökulma ongelmiin ja tiettyjen asioiden analysointi erilaisista näkökulmista voivat olla erittäin suureksi avuksi hankalissa tilanteissa.

Mitä terapeutti tekee, ja minkälaisissa asioissa hän voi auttaa sinua?

Some figure

Ihmisillä on paljon erilaisia mielipiteitä koskien tätä ammattikuntaa. Ikävä kyllä moni leimaa psykologit lääkäreiksi, jotka erikoistuvat “hulluihin” ihmisiin.

Tästä lähtökohdasta sitten saavat alkunsa sekaannukset ja pelot sitä koskien, voiko tällaiselle ihmiselle puhua (tai voiko tämän tehdä kahdenkeskisessä tilanteessa).

On tärkeää muistaa, että terapeutti on ihminen, joka on saanut koulutuksen kaikkia psykologisia alueita koskien.

Terapeutti vastaa siitä, että hän analysoi ihmisen käytöstä monella alueella:

  • ajatukset
  • tunteet
  • oppiminen
  • häiriöt

Toisaalta taas tämä ei ole mikään lakimiehen tai papin rooli. Ei voida odottaa, että terapeutti kertoo asioita, joiden avulla omat ongelmat saadaan kaikkoamaan kuin taikaiskusta.

Ammattilaisen rooli tässä tilanteessa keskittyy vastavuoroiseen keskusteluun, joka kysymysten ja neuvojen avulla mahdollistaa sen, että potilas paljastaa mitä hänelle tapahtuu hyvässä tai pahassa. Näin paljastuu se, kuinka tilanne saadaan ratkaistua.

Kuinka voimme määrittää, kuka tarvitsee terapiaa?

Ei ole helppoa saada selville, tulisiko visiitti terapeutille (tai useammalle terapeutille) tarpeeseen. Vaikka joillekin ihmisille tässä ei ole kyse mistään ongelmasta, se on kuitenkin useimmille monimutkainen askel.

Päätöksen tulee olla selkeä ja siihen tulee sitoutua täysin, huolimatta niistä vaikeuksista joita tilanteeseen saattaa kuulua. On todennäköistä, että joudut miettimään asiaa kerran jos toisenkin.

Jotta voisit helpottaa päätöksentekoa, kerromme nyt sellaisista tekijöistä, joiden avulla pystyt arvioimaan tarvitsisitko sinä terapiaa tai kannattaisiko sinun koittaa sitä.

Lue aiheesta lisää: Paranna tunne-elämääsi – 5 askelta yhteyden saamiseksi itseensä

1. Tarvitset tukea, johon ei kuulu tuomituksi tulemista

Some figure

Tekopyhyys on muodissa. Vaikka meillä saattaakin olla monia ystäviä, kun katsomme tilannetta hiukan tarkemmin, voimme huomata että moni “ystävä” on epäaito, tuomitseva tai epälojaali.

Tämä on merkittävä syy sille, että haluat kääntyä jonkun sellaisen puoleen, jolle voit puhua arkipäivän ongelmistasi. Jos tämä on tilanteesi, paras ratkaisu on terapeutti.

Voimme saada näin kasvotusten vietettyä aikaa ammattilaisen kanssa, joka on koulutettu kuuntelemaan ja toimimaan yhteistyössä ilman, että hän antaa mitään negatiivisia kommentteja tai tuomitsee sitä, mistä hänelle puhut.

2. Haluat vakavia neuvoja tilanteeseesi

On mahdollista, että käännyt ystävän tai tutun puoleen, jotta saisit asioita pois harteiltasi, olivatpa nämä asiat sitten hyviä tai huonoja. Tuomitsemisen lisäksi neuvojen saanti on myös yksi syy sille, miksi ihminen kääntyy terapeutin puoleen.

Ei ole huono idea puhua ihmisille, kunhan he vain eivät anna ehdotuksia kovin kevyin mielin.

Hyötynä terapeutin kanssa on siis se, että hän antaa mielipiteen tai neuvon sitä ongelmaa tai tilannetta koskien jota mietit, ja tämä neuvo tulee olemaan ammatillinen ja vakava.

Ei tule unohtaa sitä, että kaikki toteamukset, joita terapeutti antaa, perustuvat kliinisiin teorioihin ja analyysiin, eivätkä ne siis perustu kokemuksiin tai kiintymykseen.

3. Sinulla on ongelmia itsesi ilmaisemisessa

Some figure

Tässä tapauksessa itsensä ilmaisulla emme välttämättä tarkoita muiden edessä puhumista. Vaikka siinä on kyllä mukana puhumistakin, tässä yhteydessä painopiste on siinä, että päästät ulos sen mitä pidät sisälläsi.

Kun käyt terapeutilla säännöllisesti, voit saavuttaa tämän. Vähitellen pelkosi, ongelmasi, vastuusi ja muut samanlaiset asiat tulevat saapumaan pintaan.

Terapeutin roolina on tässä olla peili, joka auttaa näyttämään sinulle ne negatiiviset ajatukset ja uskomukset, jotka sinua rajoittavat. Kyseessä on ihmeellinen prosessi.

Lue aiheesta lisää: 6 asiaa, joita pelko ei halua sinun tietävän

4. Haluat hiukan omaa tilaa

Merkittävä syy sille, että ihminen haluaa mennä terapeutille, on oman tilan tarve. Vaikka tämä voikin tuntua epäloogiselta seuraukselta, terapiaan meneminen on erinomainen tapa saada hiukan aikaa itsellesi.

Koska terapeutti on opas ihmisen käytökseen, hän voi lisätä itsetuntemustasi sekä olla loistava tuki (on kuitenkin tietysti niin, että hänen ei tule ylittää ammattilaisen roolin puitteita).

Yksi tavallinen ongelma on se, että ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota muihin kuin itseensä. Tämän ja monen muun syyn vuoksi istunto terapeutin kanssa voi olla hyvä idea myös omassa tapauksessasi.

Mitä mieltä olet – luuletko, että sinäkin voisit koittaa terapiaa? Kannattaa miettiä ainakin näitä neljää asiaa, mikäli olet epävarma tämän päätöksen suhteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Duquesne, J., & Loch, J.-M. (2010). Psicología Social. Revista Española de La Opinión Pública. https://doi.org/10.2307/40182425
  • Piaget, J., Capítulo, P., La, I., De, E., & Pedagogía, L. (1972). Psicología Y Pedagogía. Libreria Digital.
  • WINOGRAD, M., & JABLONSKI, B. (2012). Psicologia clínica. Volume 24; No1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.