Logo image
Logo image

Kiintymyksen osoittaminen on sielun koskettamista

3 minuuttia
Rakkaus ja kiintymys sallivat siteiden muodostamisen rakastamiesi ihmisten ja muiden ympärilläsi olevien kanssa. Näin voit luoda positiivista energiaa, jolla on lukemattomia psykologisia hyötyjä.
Kiintymyksen osoittaminen on sielun koskettamista
Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2019

Jos kohtelet toista ihmistä kiintymystä osoittaen, tämä tarkoittaa sitä, että kosketat rakastamiesi ihmisten sieluja kunnioittavalla tavalla. Käytät tällöin oikeita sanoja ja lauseita, ja ennen kaikkea näet toiset ihmiset osana omaa itseäsi.

Zick Rubin oli ensimmäisiä psykologeja, jotka tutkivat rakkautta ja sitä, kuinka se vaikuttaa ihmisten henkilökohtaisiin suhteisiin.

Tämä tutkija huomasi myös seuraavat asiat: on olemassa hienovaraisia eroja siinä, mikä on rakkautta ja kiintymystä, ja on tavallista olla läheinen niiden kanssa, jotka muodostavat kaikkein välittömimmän osan ihmisen omasta elämästä.

Some figure

Se rakkaus, jota tunnet romanttista kumppania tai lastasi kohtaan, on hyvin paljon intiimimpää kuin toisenlainen rakkaus, ja se vaatii erilaista kiintymystä. Tämän tyyppinen kiintymys vahvistaa sitä sidettä, joka ihmisten välillä on.

Tällä kertaa pohdimme siis aihetta nimeltä kiintymysoletko joskus miettinyt omaa tai läheistesi tapaa osoittaa kiintymystä?

Kiintymyksen osoittamisen psykologiaa: sydämen taide

Tunne-elämän psykologian asiantuntijat kertovat, että kiintymys on pääasiassa sosiaalinen strategia, joka sallii ihmisen luoda intiimimpiä, merkityksellisempiä ja pysyvämpiä siteitä toisiin.

Tämä on jotakin sellaista, jota kukaan ei voi asettaa kyseenalaiseksi, sillä henkilökohtaisissa suhteissa (sekä ystävien, perheenjäsenten että parisuhteessa olevien kumppanien kesken) sellainen ihminen, joka käyttäytyy kylmästi tai kovasti, voi saada aikaan epäluottamusta. Ennen kaikkea hän voi luoda onnellisuuden puutetta.

Ihmisen sosiaaliset aivot ohjautuvat useiden välittäjäaineiden avulla, ja siten mahdollistuu yhteyden saaminen muihin ihmisiin.

Oksitosiini on esimerkiksi sekä hormoni että välittäjäaine, ja se on yksi kaikkein tärkeimmistä biokemiallisista tekijöistä ihmisen kehossa. Se edistää sellaisia tunteita kuten kiintymys, rakkaus sekä tarve huolehtimiselle ja huomiolle.

Oksitosiini on avainasemassa vastasyntyneen ihmisen kasvussa ja kehityksessä.

On myös kiinnostavaa, että vaikka rakkaus onkin perimmäinen voima ihmisen kiintymykseen liittyvässä käytöksessä, se on myös hyvin tavallista eläimillä. Eläimetkin pystyvät käyttämään rakkauden kieltä, ja ne ovat jopa hyvinkin taitavia tämän tunteen kehittämisessä.

Some figure

Elämä ilman kiintymystä on kuin tyhjä lasi

Sellainen elämä, jossa ei ole tunnetason ilmaisua, tarkoittaa tilannetta, jossa ihmisen henkilökohtaiset suhteet eivät tule vahvistetuiksi.

  • On myös tärkeää muistaa, että sellaiset lapset, jotka kasvavat ilman kiintymystä, huomiota tai kosketusta, kärsivät aivojensa hitaammasta ja erilaisesta kypsymisestä kuin muut lapset.
  • Pelko, tunnetason stressi  ja huono itsetunto ovat tavallisia sellaisilla lapsilla, jotka kokevat lapsuudessaan runsaasti traumaa tai rakkauden puutetta.
  • Samalla tavalla aikuisillakin voi olla tällaisia puutteita. Jos kumppanisi parisuhteessa ei kohtele sinua kiintymystä osoittaen, kunnioittaen ja läheisyyttä ilmentäen, kärsit tunnetason väärinkohtelusta, vaikka et ehkä olisikaan siitä tietoinen.

Etäisyys, aggressiivisuus, sarkasmi ja jopa katsekontaktin välttäminen voivat muodostaa muurin parisuhteen osapuolten välille, ja tämä voi johtaa kärsimykseen, josta ei ole helppoa päästä eroon.

Some figure

Kiintymyksen osoittaminen on eräänlainen ihmisten välillä olevan energian muoto

Olet epäilemättä huomannut tämän jo, mutta kun sinulla tunnet kiintymystä, kunnioitusta ja huolenpitoa ympärilläsi olevia ihmisiä kohtaan, tämä luo tietyn tyyppistä tunnetason energiaa, joka hyödyttää kaikkia.

Tämän tyyppisen positiivisen energian luominen rikastuttaa ihmistä – se ei maksa mitään, ja silti se on aivan äärettömän arvokasta. Siksi kannattaisikin aina toimia seuraavalla tavalla:

  • Katso ja kiinnitä huomiota toisiin ihmisiin kun he puhuvat sinulle.
  • Kuuntele empaattisesti ja käytä vahvistavia ilmaisuja: “minä ymmärrän”, “minä tiedän”, “minä käsitän sen tilanteen, jossa olet”, “olet oikeassa”, “voin asettaa itseni sinun tilanteeseesi” ja niin edelleen.
  • Käytä niitä yksinkertaisia eleitä, jotka saavat aikaan positiivisia tunteita: hymy, nauru, käsi hartioiden ympäri kiedottuna…
  • Käytä rauhallista äänensävyä ja vältä huutamista, pilkkaa tai vihan näyttämistä.

Lopuksi vielä yksi asia: kun käyttäydyt näillä terveellisillä tavoilla, älä ajattele, ettet voisi pyytää toisiltakin samanlaista käytöstä.

Ansaitset kunnioitusta, ja sinunkin tulisi saada hyötyä näistä eleistä, jotka sisältävät todellista rakkautta. Kyseessä on kyky, joka jokaisella tulisi olla, ja sen avulla kiintymys voi koskettaa sinunkin sieluasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Leblanc, É., Dégeilh, F., Daneault, V., Beauchamp, M. H., & Bernier, A. (2017). Attachment Security in Infancy: A Preliminary Study of Prospective Links to Brain Morphometry in Late Childhood. Frontiers in Psychology, 8, 2141. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.02141
  • Walsh, E., Blake, Y., Donati, A., Stoop, R., & von Gunten, A. (2019). Early Secure Attachment as a Protective Factor Against Later Cognitive Decline and Dementia. Frontiers in Aging Neuroscience, 11, 161. https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00161

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.