Logo image
Logo image

Aito rakkaus kunnioittaa menneisyyttäsi

2 minuuttia
Avaa silmäsi. Älä jätä huomiotta epämukavuuden tunnetta, vaan katso tilannetta objektiivisesti. Aito rakkaus täyttää ihmisen ilolla ja onnella, ei tuskalla ja epämukavuudella.
Aito rakkaus kunnioittaa menneisyyttäsi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun kyseessä on aito rakkaus, ei mikään mennyt voi vaikuttaa nykyhetkeen. Mutta jos näin ei ole, on tärkeää lopettaa suhde, sillä se aiheuttaa yleensä vain ongelmia.

Monet parit muistelevat usein menneitä, joko aikaa jolloin he eivät olleet vielä yhdessä tai ehkä jopa aikaa kun olivat.

Tämä voi kuitenkin johtaa toimintaan, joka lopulta pilaa suhteen. Tänään keskustelemme joistakin näistä toimintatavoista ja opimme, miksei kyseessä ole tällöin aito rakkaus.

Et ole menneisyytesi, olet nykyhetkesi

Some figure

Jos kaikissa ihmissuhteissa tulisi muistaa jokin asia, se on se että virheet ovat menneisyyttä. Me kaikki olemme tehneet virheitä jossain vaiheessa ja oppineet niistä. Nykyhetkessä ei ole tilaa asioille, joita ei ole enää olemassa.

Jos menneet kuitenkin otetaan esille hyvin paljon suhteessa, saattaa tapahtua yksi suhteen kannalta kaikkein haitallisimmista asioista: menneiden käyttäminen aseena toista vastaan.

Kuinka monta kertaa riidan aikana olemmekaan sanoneet jotain tämän kaltaista: “Etkö muista, että itsekin teit näin?” tai “Oletko unohtanut, että itse satutit minua aiemmin?”

Käytämme hyväksi toisen tekemiä virheitä puolustaaksemme itseämme tai oikeuttaaksemme itsellemme jotakin riidan aikana. Tämä vahingoittaa suhdetta ja se on likaista peliä.

Annammeko todella toisen virheet anteeksi ja pyrimme rakentamaan suhteen ilman kaunaa? Vai miksi oikein otamme jatkuvasti menneitä esille?

Aito rakkaus ei kritisoi

Some figure

Aito rakkaus ei koskaan kritisoi tai tuomitse menneisyyttäsi, sillä jos kumppanisi muistuttaa sinua jatkuvasti aiemmista virheistäsi, hän yrittää ehkä manipuloida tai nöyryyttää sinua.

Moni ihminen sanoo asioita kuten “Se on omaksi parhaaksesi”, “Sinun on muututtava”, “Tällä tavoin et pääse mihinkään”, mikä osoittaa sen etteivät he hyväksy kumppaniaan täysin.

Aito rakkaus tarkoittaa täydellistä hyväksyntää. Emme halua muuttaa toista ihmistä ja vielä vähemmän muistuttaa häntä hänen menneistä virheistään.

Joskus tunneriippuvuus estää näkemästä kaikkea tätä, tai kyseessä on taidokas manipuloija. Joillakin ihmisillä on naamio, joka toimii niin hyvin, että rakkauden sokaisemina emme näe asioita selkeästi.

Tämän voi ratkaista vastaamalla muutamaan kysymykseen: Häpeänkö sitä mitä olen? Haluanko olla sellainen kuin kumppanini haluaa minun olevan? Tuntuvatko kumppanin sanat pahoilta?

Jos vastaus on kyllä, kyseessä ei ole aito rakkaus, vaan jotain ihan muuta.

Aito rakkaus ei satu

Some figure

Ainoa keino selvittää, onko kyseessä aito rakkaus vai ei, on tunnustella sattuuko se. Tällä tarkoitamme seuraavaa: Täyttääkö se sinut huolilla, stressaako se sinua, tekeekö se sinusta onnettoman ja jännittyneen?

Aito rakkaus vaatii tietyn määrän vaivannäköä sen vaalimiseksi, ravitsemiseksi ja ylläpitämiseksi. Tämän vaivannäön ei kuitenkaan tulisi olla tuskallista kidutusta.

Jos suhde muuttuu vaikeaksi, on tärkeää arvioida tilanne. Ehkäpä kumppanisi kohtelee sinua kaltoin etkä edes tiedosta sitä. Ehkä hän manipuloi sinua.

Joskus on vaikeaa hyväksyä, että meille kaikkein rakkain ihminen ei hyväksy meitä sellaisina kuin olemme, tuomitsee meidät menneisyytemme perusteella, kritisoi meitä siitä ja yrittää muuttaa meitä.

Avaa silmäsi. Älä jätä huomiotta epämiellyttävää tunnetta, vaan katso tilannetta objektiivisesti auttaaksesi itseäsi.

Aito rakkaus täyttää ihmisen ilolla ja onnella, ei tuskalla ja epämukavuudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Slater, L. (2006). Amor verdadero. National Geographic En Español.
  • Caro García, C., & Monreal Gimeno, M. C. (2017). CREENCIAS DEL AMOR ROMÁNTICO Y VIOLENCIA DE GÉNERO. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.917
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.