Logo image
Logo image

Manipuloivan ihailun ansa

3 minuuttia
Manipuloiva ihailu on yleisempää kuin osaat kuvitellakaan. Jokainen meistä kaipaa muiden hyväksyntää ja nauttii postiivisesta palautteesta, mutta pieni palkkio ei korvaa pettymystä ja suuttumusta, kun tajuat, että ylistystä tai ihailua on annettu vääristä vaikuttimista. 
Manipuloivan ihailun ansa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Manipuloiva ihailu ei ole aito kohteliaisuus. Todellisuudessa ihailun taustalle piiloutuu kommentin lausujan muut tarkoitusperät.

Jokainen rakastaa kuulla siitä, miten hyvin he pärjäävät tai miten mukavia he ovat. Usein näitä kommentteja saakin kuulla täysin rehellisiltä ihmisiltä, mutta on syytä tunnistaa, milloin näitä kommentteja käytetään sinua vastaan.

Etenkin alhaisesta itseluottamuksesta kärsivät ihmiset ovat herkkiä muiden hyväksynnälle ja kommenteille, ja he tarttuvat helposti muiden antamaan ylistykseen. He elävät muiden hyväksynnästä. Tämä on vaarallinen tila, sillä voit pian huomata joutuneesi manipuloivan ihmisen ansaan.

Manipuloiva ihailu on haitallista

Some figure

Olet ehkä huomannut useamman kerran, miten paljon toisen ihmisen kauniit sanat voivat nostattaa mielialaasi ja saada olosi tuntumaan arvostetulta. Tästä syystä voikin olla välillä vaikeaa huomata, miten näitä kauniita sanoja käytetään vain lausujan omien hyötyjen tavoittelemiseen.

Alta löydät esimerkkejä tyypillisistä tilanteista:

1. “Olet niin mukava ihminen! Halusinkin kysyä sinulta, jos voisit…”

Tämä on yleinen tekniikka. Kohteliaisuuden jälkeen tulee pyyntö, josta voi olla vaikeaa kieltäytyä. Kun kohteliaisuuden lausuja kehuu sinua siitä, miten mukava ja fiksu olet, haluat ylläpitää tätä kuvaa, etkä halua kieltää heiltä sitä mitä he pyytävät.

Kun sinulle kerrotaan, että olet niin kiltti ja mukava, ja kieltäydyt sitten jostakin, saattaa sinusta tuntua siltä, että petät heidät. Tämä onkin juuri se, mihin kommentin lausuja pyrkii. Et välttämättä ole tietoinen siitä mitä he tekevät, ja alat kärsiä syyllisyydentunteista ja päädyt tekemään sen, mitä henkilö sinulta pyysi.

2. “Olet niin huomiokykyinen! Etkö olekin samaa mieltä kanssani siitä, että…”

Some figure

Joskus manipuloiva ihailu synnyttää ansan tilanteessa, jossa joku haluaa sinun tukevan omia mielipiteitään tai asemaansa. He saattavat esimerkiksi kritisoida ystäväänsä, ja haluavat sinun tukevan heidän kantaansa.

He kehuvat sinua ja pyytävät sitten mielipidettäsi aiheesta, jolloin olet taipuvaisempi tukemaan heidän mielipidettään. Sinusta voi tuntua vaikealta olla eri mieltä heidän kanssaan ja alat tuomitsemaan ihmistä, josta he puhuvat, vaikka tiedät sen olevan väärin.

Manipulaatio on hienovaraista ja lähes huomaamatonta, ja joskus tajuat vasta jälkikäteen mitä tapahtui.

3. “Anna anteeksi, olet niin hyväsydäminen.”

Some figure

Manipuloivaa ihailua esiintyy usein tilanteissa, joissa joku on satuttanut sinua ja he haluavat sinun antavan heille anteeksi. He vetoavat hyväsydämisyyteesi tai kiltteyteesi, kehuvat sinua, jotta tunnet olosi hyväksi ja pystyt antamaan heille anteeksi.

Sinun on pidettävä silmäsi auki, sillä usein tällaiset ihmiset eivät todellisuudessa yritä paikata välejänne, vaan he haluavat vain suhteen tuomat hyödyt käyttöönsä.

4. “Rakastan sitä, että voin kertoa sinulle mitä vain.”

Some figure

Tätä käytetään yleensä tilanteissa, joissa ihailun antaja haluaa käyttää sinua tietyn tavoitteen saavuttamiseen. He tarvitsevat sinua päästäkseen tavoitteeseensa, mutta heti kun he saavuttavat haluamansa, he jättävät sinut kylmästi jälkeensä.

Varo tällaista manipulaatiota, sillä se voi vahingoittaa sinua pahasti.

Manipuloiva ihannointi voi olla vaikea tunnistaa

Joskus pelkkä kokemus manipuloivasta ihailusta voi auttaa sinua tunnistamaan samanlaisen käytöksen jatkossa, etkä enää sorru imartelun valtaan. On syytä kyseenalaistaa ihailevat kommentit, mikäli henkilö pyytää samaan hengenvetoon sinua tukemaan heitä tai tekemään heille palveluksen.

Älä anna imartelun kääntää päätäsi, vaan pysy lujana.

Manipuloiva ihailu voi olla erityisen haitallista etenkin läheisissä ihmissuhteissa, joissa yksi osapuoli dominoi ja ohjailee toista ystävyyden tai rakkauden varjolla. Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua tunnistamaan tilanteet, joissa sinua käytetään hyväksi.

Muista kuitenkin, että usein ihailu on täysin aitoa ja on hyvä olla avoin kauniille sanoille ja ihailulle, muutoin tulet epäluuloiseksi ja suljet itsesi pois maailmalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eylon, Y., & Heyd, D. (2008). Flattery. Philosophy and Phenomenological Research, 77(3), 685-704.
  • Atilano, B. F., Lugo, N. I. B., & Cadena, D. M. G. RECONOCIMIENTO Y MOTIVACIÓN EN EL AULA: RESALTANDO LAS FORTALEZAS DE LOS ESTUDIANTES.
  • Potter, N. N. (2006). What is manipulative behavior, anyway?. Journal of personality disorders, 20(2), 139-156.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.