Logo image
Logo image

6 verbaalisen väkivallan muotoa, joita sinun ei pitäisi suvaita

4 minuuttia
Verbaalinen väkivalta voi satuttaa jopa enemmän kuin fyysinen väkivalta, sillä se jättää syvemmät arvet sisälle. Se vahingoittaa myös itsetuntoa, tekee meistä epävarmoja sekä riippuvaisia pahoinpitelijästä.
6 verbaalisen väkivallan muotoa, joita sinun ei pitäisi suvaita
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Pahoinpitely ei välttämättä tarkoita lyömistä tai muuta fyysistä väkivaltaa; pahoinpitelyä voi esiintyä myös sanojen tai asenteiden muodossa. Verbaalinen väkivalta ja loukkaukset voivat todellakin satuttaa ihmistä ja heikentää hänen hyvinvointiaan.

Tänään siis keskitymme verbaaliseen väkivaltaan, jota sinun ei pitäisi suvaita kenenkään taholta, varsinkaan kumppaniltasi. On tärkeää, että tunnistat sen ja laitat sille lopun.

Mitä verbaalinen väkivalta on?

Kun kuulemme sanat “väkivalta” tai “pahoinpitely”, yhdistämme ne usein lyöntiin tai iskuun. On kuitenkin muitakin tapoja satuttaa ihmistä, häneen koskettamattakaan.

Kuinka?

Sanojen välityksellä.

Some figure

Loukkaukset, nöyryytys ja huutaminen ovat yleisimpiä verbaalisen väkivallan muotoja.

Emme yleensä pidä verbaalista ja psyykkistä väkivaltaa yhtä vakavana kuin fyysistä, sillä se ei jätä kehoon mitään näkyviä arpia. Se aiheuttaa kuitenkin pitkäkestoista vahinkoa sielulle, psyykelle ja itsetunnolle.

Verbaalinen väkivalta voi olla jopa kivuliaampaa kuin fyysinen, ja sillä on tuhoisat seuraukset henkilölle joka joutuu kestämään sitä päivittäin. Masennus, ahdistus, fobiat, paniikkihäiriöt ja heikko itsetunto ovat joitakin niistä.

On myös mahdollista, että tämä väkivalta aiheuttaa vieraantumista perheestä ja ystävistä, sosiaalisen elämän menettämistä tai henkilökohtaisten saavutusten puutetta, jotka johtuvat heikosta itsevarmuudesta.

Verbaalista väkivaltaa käyttävät ihmiset eivät aina siirry seuraavaksi fyysiseen väkivaltaan. Se ei ole välttämätöntä. Tällaisella ihmisellä on jo joku joka on riippuvainen hänestä, epävarma ja niin peloissaan, että tekee mitä tahansa hän vain haluaakin.

Jossakin vaiheessa satutettu osapuoli “herää” ja tajuaa kaiken mitä hän on käynyt läpi. Ja hänen pitäisi päästä pois ennen kuin on liian myöhäistä.

Minkä tyyppistä verbaalista väkivaltaa on olemassa?

On oikeastaan useita tapoja loukata ihmistä koskettamatta häneen lainkaan. Sanallinen väkivalta on yleisempää kuin monet ajattelevatkaan, koska emme usein osaa tunnistaa sitä.

Saatamme kertoa itsellemme, että hän huusi koska “hän oli poissa toltataan” tai koska “hänellä oli huono päivä töissä”… Sitten hän pahoittelee, antaa meille ruusun ja kaikki on vain menneisyyttä.

Tämä on kuitenkin todellisuudessa yksi pahoinpitelyn muodoista. Ja jos suvaitset tällaista aggressiivista käytöstä, satutat vain itseäsi enemmän.

Saatat myös pitää: Onneton parisuhde ja sen 7 merkkiä

Some figure

Juuri niin: koska saat “päivittäisen annoksen” loukkaavia tai satuttavia lauseita, itsetuntosi vahingoittuu. Et edes tajua kuinka se vaatii veronsa. Valitettavasti sinun on erittäin vaikea alkaa uskoa itseesi taas kaiken kuulemasi jälkeen.

Yleisimpiä verbaalisen väkivallan muotoja ovat:

1. Heikentäminen

Alentavat sanat saavat meidät hienovaraisesti ajattelemaan, että emme kykene tekemään jotakin.

Joitakin yleisiä lauseita ovat muun muassa:

 • “Et tiedä mitään rahasta, koska olet nainen.”
 • “Jatka vain ruoanlaittoa ja siivousta.”
 • “Tee minulle voileipä, sehän on sinun työsi.”
 • “Et tee sitä oikein.”
 • “Olet hyödytön.”

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.

Heikentämistä voi myös esiintyä pilkan tai nöyryytyksen muodossa. Pukeutumistavalle, sanomillesi asioille tai näkemillesi unille nauraminen ovat osa sitä.

2. Syyttely

Kaikki huonot asiat, joita kotona tapahtuu, ovat sinun syytäsi: jos hän on väsynyt, jos hän on nälkäinen, jos hänellä oli huono päivä töissä, jos teillä ei ole tarpeeksi rahaa, jos jokin hajoaa, jos ette voi saada lapsia… Huolimatta siitä mistä on kyse ja vaikka et olisikaan tehnyt virhettä tai teit jotakin vahingossa, hän tulee syyttämään sinua.

3. Kriittisyys

Tämä on pitkälti samankaltainen aikaisemmin mainitsemamme verbaalisen pahoinpitelyn (heikentämisen) kanssa, sillä vaikuttaa aina siltä kuin tekisit jotakin väärää. Tässä tapauksessa hän vähättelee rakastamiasi asioita, vertailee sinua ex-kumppaniinsa tai äitiinsä tai isäänsä, huomauttelee virheistäsi ja vaikuttaa tuomitsevan sinun jokaisen liikkeesi.

Opi tekemään ero tuhoavan kritiikin ja rakentavan kritiikin välille. Ensimmäisessä käytetään loukkaavaa äänensävyä ja sanoja, jotka saavat sinut tuntemaan olosi huonoksi ja estävät sinua kehittymästä. Samaan aikaan rakentava kritiikki tehdään rakkauden ja tuen kanssa.

Some figure

Yleensä verbaalinen väkivalta tulee ennen fyysistä väkivaltaa ja se osoittaa, että olet aggressiivisen kumppanin kanssa, joka on myös riippuvainen sinusta.

 • “Jos lähdet, tapan itseni.”
 • “Voit unohtaa lapset, jos lähdet.”
 • “Jos kerrot kenellekään, jätän sinut ilman rahaa”, ja niin edelleen.

Tässä tapauksessa henkinen manipulointi estää sinua ehdottomasti toimimasta ja pitää sinut hänen puolellaan huolimatta siitä kuinka hän kohtelee sinua. Uhkailut eivät aina muutu todeksi, mutta noudatat pahoinpitelijän käskyjä, koska et halua riskeerata sitä.

5. Käskyt

Yksi heikentävimmistä verbaalisen aggression olemassaolevista muodoista on se, jos joku kohtelee sinua kuin orjaa. Tätä voi tapahtua kaikkialla, myös makuuhuoneessa.

Ole varovainen kaikkien käskyjen suhteen joita hän antaa sinulle, ja varsinkin niiden noudattamistapasi suhteen. Sen välillä on ero kun joku kysyy sinulta “voisitko tuoda minulle lasin vettä” ja “anna minulle lasi vettä, sen vuoksi olet täällä”.

6. Mielipiteesi estäminen

Tässä tapauksessa hän ei anna sinun sanoa mitä ajattelet jostakin aiheesta. Tai kun teet niin, hän torjuu mielipiteesi.

Joitakin yleisiä lauseita ovat esimerkiksi:

 • “Et tiedä mistä puhut.”
 • “Kuka sinä olet kommentoimaan tätä?”
 • “Mistä lähtien sinä olet ollut tämän aiheen asiantuntija?”
 • “Pää kiinni, en pyytänyt sinun mielipidettäsi.”

Jos jokin näistä kuulostaa tutulta, hae apua ja päätä suhde. Sinä ansaitset parempaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • VV.AA. (2004). El abuso verbal dentro de la violencia domestica. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00152004000100005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.