Nollakontakti: parannuskeino henkiseen riippuvuuteen

Vaikka se voikin olla äärimmäisen vaikeaa, voi nollakontakti ihmiseen, josta olet riippuvainen, auttaa sinua pääsemään yli hänestä ja alkamaan laittaa itsesi edelle.
Nollakontakti: parannuskeino henkiseen riippuvuuteen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Henkinen riippuvuus sitoo sinut kumppaniisi yksinolemisen pelosta ja pelosta olla löytämättä ketään toista. Sen takia on suositeltavaa ottaa nollakontakti käyttöön tällaisissa tilanteissa.

Joskus tällainen riippuvuus saa sinut etsimään uusia kumppaneita, jotka voivat satuttaa sinua. Se voi tapahtua fyysisen tai psykologisen väärinkäytön, manipuloinnin, valheiden tai pettämisen kautta.

Meidän täytyy tehdä selväksi se, että kaikki henkiselle riippuvuudelle perustuvat ihmissuhteet ovat vahingollisia.

Henkinen riippuvuus, tai “en voi elää ilman sinua”

intohimoinen ja kärsivä halaus

Yksinolemisen pelko voi saada sinut uskomaan, että et voi elää ilman kumppaniasi. Asia ei kuitenkaan ole näin.

Jos tuo henkilö lähtee ja hylkää sinut, ei ole mahdollista päästä takaisin yhteen hänen kanssaan. Mitä sitten teet? Hyppäätkö välittömästi toiseen suhteeseen?

Ihmiset, jotka pelkäävät yksinolemista ja jotka ovat riippuvaisia muista, tekevät sen syystä. He uskovat, että tämä on ainoa tapa jolla he voivat olla onnellisia. Heidän itsetuntonsa on niin alhainen, että heidän elämänsä ja persoonallisuutensa riippuvat henkilöstä, johon he ovat sitoutuneet.

Tämän takia heidän käydessään läpi eroa, he tuntevat olonsa tyhjäksi. He eivät ole huolehtineet itsestään. He eivät tiedä pitävätkö he itsestään tai mitkä heidän unelmansa ovat. He ovat hukassa.

Syy siihen miksi he ovat niin kiintyneitä johonkuhun ei johdu siitä, että he ajattelevat sen olevan elämänpituinen ihmissuhde. Se ei edes johdu siitä, että he ajattelevat etteivät he pysty elämään ilman tätä ihmistä. Se johtuu siitä, että he eivät voi elää ilman jotakuta – ketä tahansa – toista!

Tämän takia on normaalia että he jatkavat parisuhteen etsimistä yksi toisensa jälkeen. Ne kaikki epäonnistuvat, mutta he eivät tiedä miksi. Syynä on se, että he valitsevat kumppaninsa tarpeeseen perustuen. Eivät todellisen rakkauden tunteesta.

Ilottomuus ja tyytymättömyys yhdessä samankaltaisen suhteen toistumisen kanssa saavat tällaiset ihmiset hakemaan ammattilaisen apua.

Suositeltava menetelmä? Nollakontakti.

Nollakontaktin tärkeys henkisestä riippuvuudesta kärsivälle

nollakontakti on paras keino päästää irti

Psykologi saattaa suositella nollakontaktin käyttöä henkilöön, josta olet riippuvainen. Kun tätä suositellaan, se tulee vaikuttamaan sinusta mahdottomalta.

Kuvittele estäväsi hänet WhatsApp –sovelluksessa, poistat hänen puhelinnumeronsa tai sanot “ei” hänen ottaessaan sinuun yhteyttä tavatakseen sinut. Se saattaa vaikuttaa mahdottomalta.

Toisinaan tällaiset ihmiset tuntevat olonsa syylliseksi ja ajautuvat sitten omaan ansaansa. Sen jälkeen heistä tuntuu pahalta. Tällainen riippuvainen suhde estää sinua olemasta onnellinen, ja sinä tiedät sen.

Itse asiassa jokaisella riippuvaisella ihmisellä on kirkkaita hetkiä. Silloin hän sanoo “minun täytyy lähteä”, “olisi parempi olla yksin kuin tämän henkilön kanssa” tai “hän ei saa minun oloani tuntumaan hyvältä”.

Tämä voima voi kuitenkin ottaa vallan sinusta tiettyinä hetkinä. Lisäksi se kertoo sinulle selvästi, että tie vie kohti tilanteita, jotka johtavat sinut väärälle polulle.

Kärsivällisyys, vaivannäkö ja aika

tiimalasin hiekka valuu

Henkistä riippuvuutta aiheuttavasta parisuhteesta pois pääseminen ja nollakontaktin ottaminen käyttöön ei tapahdu yhdessä yössä.

Aivan kuten minkä vain muun riippuvuuden kanssa, tarvitset aikaa ja kärsivällisyyttä. Hankalia vaiheita tulee eteen. Tulet jättämään nollakontaktin huomiotta. Olet kuitenkin ottanut askeleen eteenpäin.

Kaikki, jotka ovat henkisesti riippuvaisia, kaatuvat samaan kompastuskiveen uudestaan ja uudestaan. He tekevät niin, kunnes heillä on kirkkaita hetkiä yhä useammin ja useammin.

Kun oikea hetki saapuu, heidän silmänsä alkavat avautua kaikelle. Sitten he voivat tehdä päätöksen, joka on epäilemättä heidän parhaakseen.

Sinäkin voit päästä irti henkisestä riippuvuudesta. Voit kiivetä niiden ajatusten yli, jotka kertovat sinulle että olet epäonnistunut ilman kumppaniasi, tai ajatusten, jotka kertovat sinun tarvitsevan jotakuta toista ollaksesi onnellinen.

Kun olet astunut ulos taipumuksestasi ajautua riippuvuutta aiheuttaviin ihmissuhteisiin, voit alkaa rakastaa itseäsi, huolehtia itsestäsi ja kunnioittaa itseäsi. Siten voit rakentaa terveellisen parisuhteen, jossa et ole riippuvainen kenestäkään tai tarvitse ketään toista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.