Filofobia: rakastamisen pelko

syyskuu 16, 2016
Rakastu kysymättä itseltäsi lupaa siihen. Päästä irti peloistasi! Oletko ajatellut mistä jäät paitsi? Oletko ajatellut, että et pääse kokemaan elämän kauniimpia asioita pelkosi takia? Rakkauden pelko voi olla lamaannuttavaa.

Sano itsellesi, että nyt riittää, ja rakastu välittämättä seuraamuksista. Älä pelkää rakkautta. Ole rohkea ja ota riskejä. Et voi kääntää kellon viisareita taaksepäin ja tehdä asioita eri tavalla. Ehkä voit saada toisen mahdollisuuden seuraavassa elämässä, mutta se ei tule ikinä olemaan täysin samanlaista kuin nyt. Anna sydämesi sykkiä voimakkaasti.

Anna rakkauden täyttää sinut. Naura, hypi ja ole onnellinen. Ole onnellinen siitä rakkaudesta, joka koputti ovellesi, äläkä sulje ovia sydämeesi ja sieluusi. Mitä pelkäät? Rakkauden menettämistä? Tässä elämässä mikään muu kuin kuolema ei ole täysin varmaa. Hyväksy, että menetyksiä tapahtuu joskus, mukaan lukien rakkauden menetyksiä, mutta mikä tärkeintä, olet elossa.

Rakastamisen pelon ymmärtäminen

“Mitä minulle tapahtuu? Miksi rakkaus pelottaa minua niin paljon? En kykene estämään sitä, että aina kun huomaan olevani rakastumassa, juoksen pakoon. Lopetan suhteen ja tunnen oloni taas tyyneksi. Tunne on paniikinomainen, joka ilmenee fyysisesti huimauksena, pahoinvointina ja tärinänä. En kestä sitä.”

Jos sinulla on tällaisia tuntemuksia, saattaa sinulla olla filofobia eli rakastumisen pelko. Kun olet aloittamassa uutta suhdetta, panikoit ja useimmiten päätät sen. Joissain tapauksissa ymmärrät mitä on tapahtumassa ja toisissa taas keksit tekosyitä oikeuttaaksesi päätöksesi.

sydänlukko: filofobia

Kun filofobiasta kärsivä henkilö on rakastumaisillaan, hän tuntee avutonta pelkoa, joka pidättelee häntä. Kuka oikeastaan pitää siitä, että hänen sydämensä lyö liian nopeasti? Kuka pitää siitä, että hikoilee ja tuntee olonsa pyörryttäväksi, eli lyhyesti sanottuna tuntee olonsa haavoittuvaiseksi? Filofobiasta kärsivälle normaali reaktio tähän on lähteä epämiellyttävästä tilanteesta niin pian kuin suinkin mahdollista.

Filofobia näyttää olevan kytköksissä aiempien suhteiden kokemuksiin, jotka jättivät jälkeensä kivuliaan jäljen. Kun filofobiasta kärsivä huomaa, että sama asia voisi tapahtua taas uudelleen, he alkavat tuntea olonsa haavoittuvaiseksi ja pakenevat suhteesta niin pian kuin mahdollista suojellakseen itseään siltä, mistä voisi muodostua mahdollinen uusi pettymys.

“Kuinka paljon menetämmekään menettämisen pelon takia.”

-Paulo Coelho-

Kuinka päihittää filofobia

Fobioita voidaan parantaa, eikä filofobia eroa muista tässä suhteessa. Sinun vain täytyy hyväksyä se mitä sinulle tapahtuu, olla tarpeeksi motivoitunut halutaksesi parantua siitä ja kääntyä ammattiauttajan puoleen. On olemassa eri terapiamuotoja, joita käytetään fobioiden hoitoon. Esimerkkejä niistä ovat:

 • Kognitiivinen terapia. Tämä terapiamuoto auttaa sinua tunnistamaan päänsisäisen prosessin, joka saa aikaan pelkosi. Tutustut pelkoihisi ja huoliisi, ja opit kuinka korvata ajatuksesi positiivisemmilla vaihtoehdoilla.
 • Tunteiden siedätyshoito. Tämä terapiamuoto pitää sisällään henkilön altistamista niille asioille, jotka saavat hänet panikoimaan, oli kyseessä sitten rakkaus tai jokin muu paniikin kohde.
 • Hypnoositerapia. Hypnoosi voi auttaa negatiivisten mielleyhtymien poistamisessa. Siihen kuuluu psykologisten traumojen paljastaminen ihmisen ollessa hypnoosissa. Tässä tilassa terapeutti pyytää potilastaan hylkäämään pelkonsa.
 • Neurolingvistinen ohjelmointiTämä kiistanalainen terapiamuoto yhdistyy hypnoosiin. Tämän terapiamuodon mukaan ajatuksemme ovat muotoutuneet sanoista, jotka luovat eräänlaisia ohjelmia aivoihimme. Potilas oppii näistä ohjelmista, joita hänen aivoihinsa ovat asettaneet niin he itse kuin heidän vanhempansa ja opettajatkin. Tämän terapian avulla potilas kykenee itse muuttamaan niitä.

“En pelkää mitään niin paljon kuin pelkoa.”

-Michel Eyquem de Montaigne-

pariskunta ja kello

Muita tapoja päästä yli rakastamisen pelosta

Voit myös yrittää kohdata rakkauden pelon itse ilman apua. Niin tehdäksesi sinun täytyy olla sitoutunut muutosprosessiin ja tietoinen siitä, että tulet usein yrittämään keksiä tekosyitä. Voit myös kokeilla seuraavaa:

 • Älä liioittele ongelmaa. Joskus kuvittelemme seuraamuksia ja huolenaiheita, jotka ovat pahempia kuin mitä todellisuudessa voisi tapahtua. Kiinnitä siis enemmän huomiota tapaasi yleistää ja liioitella sinulle tapahtuvia asioita.
 • Lue filofobiasta. Itsesi tiedottaminen siitä, mitä sinulle tapahtuu ja filofobian tunnusmerkkien tunnistaminen auttavat sinua ymmärtämään itseäsi paremmin. Siten voit kerätä tarpeelliset taidot ja hioa strategiaa, jota tarvitset pelkosi kohtaamiseen.
 • Ymmärrä, miksi se tapahtuu sinulle.
 • Käytä emotionaalista älykkyyttäsi. Tunteidesi ymmärtäminen ja hallitseminen, kuten myös muiden ihmisten tunteiden ymmärtäminen, auttaa omien tunteidesi ja ihmissuhteidesi hallinnassa.
 • Ajattele, mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos menetät rakkautesi kohteen. “Jos rakastun henkilöön ja menetän hänet, mikä on pahinta mitä voi tapahtua minulle? Ei mitään…elämä jatkuu menetyksestä huolimatta.” Tällaiset ajatukset auttavat sinua taistelussa filofobian selättämistä vastaan.
 • Puhu kumppanillesi siitä. Kerro siitä heille ilman pelkoa tai nolostumista. Tämä auttaa heitä ymmärtämään monia tapojasi reagoida asioihin. Peloistasi puhuminen hänen kanssaan mahdollistaa sen, että hän voi ymmärtää sinua ja kykenee auttamaan.

Joten miksi et kokeilisi sitä ja lakkaisi pelkäämästä rakkautta? Oletko ajatellut kaikkea mistä jäät paitsi? Pelkosi ovat olemassa ainoastaan sinun päässäsi, joten älä antaudu niille. Jos et kohtaa elämää, et myöskään pysty nauttimaan siitä täysin. Jos pääset yli rakkauden pelostasi, itsetuntosi paranee ja pystyt rakentamaan terveempiä ihmissuhteita muiden ihmisten kanssa.

 • Tavormina, R. (2014). Why are we afraid to love? In Psychiatria Danubina.