Oletko intuitiivisesti älykäs?

syyskuu 2, 2016
Vaikka intuitiivinen älykkyys saattaa joiden mielestä kuulostaa yliluonnolliselta kyvyltä, se perustuu oikeasti vain alitajunnan varastoimaan tietoon ja kokemukseen.

Monen ihmisen mielestä intuitiivinen älykkyys on kaikkea muuta kuin lahja tai taito. Se vaikuttaa heistä epätieteelliseltä tai jopa yliluonnolliselta asialta.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että psykologit ovat tutkineet intuitiota jo vuosia.

Teokset, kuten Robin M. Hogarthin ”Educating Intuition” tai Malcolm Gladwellin ”Intuitive Intelligence: Why We Know What We Know” ovat erinomaisia esimerkkejä, jotka korostavat intuitiivisen älykkyyden tärkeyttä.

Ihminen, joka on intuitiivisesti älykäs, pystyy kuulemaan alitajuntansa äänen ja saamaan näin hyödyllisempiä vastauksia kysymyksiinsä nopeammin. Kyse ei ole mistään ”taikuudesta”; se on looginen asia jokapäiväisessä elämässäsi, ja sen kehittäminen kannattaa.

Kerromme sinulle tämän päivän artikkelissa kaiken, mitä sinun täytyy tietää tästä asiasta.

Intuitiivisen älykkyyden avaintekijät

On yleinen harhaluulo, että ihmisen intuitio rajoittuisi vain naisten aivoihin. Tämä ei ole täysin totta, sillä sekä miehillä että naisilla on tämä kyky.

Ainoa ero on siinä, että naiset kuuntelevat usein tarkemmin sisäistä ääntään, aavistuksiaan. He muodostavat usein lähemmän suhteen alitajuntaansa.

Eräs sinua varmasti kiinnostava merkillinen seikka on kuitenkin se, että monet miehet toimivat vaistonsa varassa tajuamatta sitä itsekään. Daniel Golemanin, tunneälykkyyden asiantuntijan, mukaan:

  • Pörssimeklarit tekevät päätöksiä vain muutamissa sekunneissa. Koska heillä on vain vähän aikaa analysoida kaikki tieto, heitä ohjailee heidän ”vaistonsa”, ja heidän intuitiivinen älykkyytensä on vain heidän omista kokemuksistaan kumpuava automaattinen vastaus.
  • Lääkärit, psykiatrit ja muut lääketieteen ammattilaiset käyttävät usein hyväksi intuitiotaan, sillä sen avulla heidän on mahdollista huomata jokin hienovarainen seikka kaiken varastoimansa tiedon perusteella.

Älä jätä lukematta: 7 tunneälykkään ihmisen ominaisuutta

Katsotaan, kuinka voit kehittää intuitiivista älykkyyttäsi hieman lisää.

rauha

Opi luottamaan sisäiseen ääneesi

Tämä on varmasti tapahtunut sinulle joskus. Tapaat henkilön, etkä ole vielä aivan varma, voiko häneen luottaa. Saatat erehtyä aina silloin tällöin, mutta yleensä olet oikeassa. Onko sinulla jonkinlainen lahja?

  • Ehdottomasti. Olet kokenut elämäsi varrella satoja tai tuhansia asioita, jotka ovat opettaneet sinulle jotakin ja joista olet vetänyt johtopäätöksiä, edes itse sitä tiedostamatta.
  • Aivosi varastoivat ja lajittelevat mielikuvia, tuntemuksia, hajuja ja muuta tietoa niin syvästi, että se vähitellen muokkaa sitä, mitä me kutsumme intuitioksi, mutta oikeasti se on vain osa sinua – identiteettiäsi, ja tämä intuitio kykenee antamaan nopeita vastauksia hyvin täsmällisiin kysymyksiin.

Suosittelemme lukemaan: Näin kävely vaikuttaa aivoihin

Tässä kohtaa saatat pohtia, kannattaako intuitioon luottaa. Vastaus on kyllä.

  • Intuitiivisen älykkyyden avulla on mahdollista tehdä päätelmiä, jotka ovat sopusoinnussa oman identiteetin kanssa. Identiteetti määrittelee kuka olet. Jos joku jättää huomiotta intuitionsa, hän jättää huomiotta itsensä.

Otetaan yksi esimerkki. Perheesi ehdottaa, että ottaisit vastaan tietyn työn. Työ saattaisi tarjota taloudellisesti varmemman tulevaisuuden, mutta sisäinen äänesi kertoo, ettet tule olemaan onnellinen.

Järkevä puolesi sen sijaan väittää, että suurempi määrä rahaa tarkoittaa parempaa elämää.

Mitä sinun tulisi tehdä tässä tapauksessa?

  • Kuuntele tarkoin vaistoasi. Se on suoraan yhteydessä tunteisiisi, kokemuksiisi ja identiteettiisi.
  • Kuultuasi intuitiotasi yritä ajatella tilannetta järkevämmin: Miksi valitsisin työn, joka ei varmasti tee minua onnelliseksi? Intuitiivinen älykkyytesi on jo antanut sinulle vastauksen.
intuitiivinen älykkyys ja kädet

Zen-ajattelu

Otetaan taas esiin Daniel Golemanin ajatuksia. Hänen mukaansa suurten yritysten (kuten Googlen tai Facebookin) johtajat suosittelevat työntekijöilleen ”zen-ajattelua”. Se perustuu seuraaviin:

  • Kun sinun on löydettävä oikea vastaus johonkin, kuuntele itseäsi.
  • Zen-ajattelu tarkoittaa, että sinun on ensin saavutettava syvä rauhallisuuden tila, siirrettävä syrjään paineet, stressi, rajoittavat ajatukset ja ahdistus. Vasta sitten kykenet pääsemään käsiksi intuitioosi.
  • Kun olet päässyt kosketuksiin tähän syvälliseen ja henkilökohtaiseen olemukseesi, sisäistä ääntäsi käyttäen anna itsesi taas yhdistyä ulkomaailmaan – mutta vain niihin puoliin, joita tarvitset tehdäksesi innovatiivisen, omaperäisen ja luovan ratkaisun.

Lue myös: 7 hyvää tapaa rentouttaa mieli

Kuten huomaat, intuitiivinen älykkyys voi olla oikein hyödyllinen asia jokapäiväisessä elämässäsi, sillä sen avulla sinun on mahdollista löytää ratkaisuja, jotka ovat enemmän tasapainossa tarpeidesi ja persoonallisuutesi kanssa.

Järkevä ja looginen lähestymistapa jättää joskus huomiotta ne puolet, jotka ovat oleellisia henkistä ja henkilökohtaista kasvuasi ajatellen. Siksi kannattaa hyödyntää niitä molempia: intuitiota ja logiikkaa.

 

 

UUTISIA VERKOSSA