Nomofobia: kun olet täysin riippuvainen kännykästäsi

· maaliskuu 6, 2018
Oletko riippuvainen kännykästäsi? Vaikka saatat uskoa, että olet enemmän yhteydessä toisiin kuin koskaan aiemmin, totuus on, että tämä tekee sinusta eristäytyneemmän. Tämä johtuu siitä, että korvaat oikeat keskustelut läheistesi kanssa keskittymällä matkapuhelimeesi.

Oletko riippuvainen kännykästäsi? Ahdistutko, kun siitä loppuu akku? Kannatko aina mukanasi laturia siltä varalta, että puhelimesi tarvitsee latausta? Jos vastasit kyllä näihin kysymyksiin, saatat kärsiä nomofobiasta.

Ei voi kiistää, etteivätkö viimeisimmät teknologiset keksinnöt olisi tehneet elämästä helpompaa. Mutta niiden vääränlainen käyttäminen voi tehdä ongelman jostakin, joka joskus oli positiivista.

Vaikka monikaan ei aidosti kärsi matkapuhelinriippuvuudesta, on totta, että joillakin ihmisillä on epäterveellisiä tapoja, jotka voivat johtaa nomofobiaan tulevaisuudessa.

Kuinka tiedät, kärsitkö nomofobiasta?

tytöllä kenties nomofobia

Nomofobia ei ilmesty yhdessä yössä. Se on pikemminkin seurausta tietyistä epäterveistä tavoista, kuten siitä että haluaa tarkastaa puhelimensa aina epämiellyttävissä tilanteissa.

Joissakin tapauksissa puhelimesta tulee seuralainen, joka saa ihmisen tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi tilanteissa, joissa muita ihmisiä ei ole läsnä. Tämä voi tapahtua niinä hetkinä, kun hän matkustaa bussilla tai odottaa jotakuta ravintolassa.

Tämä voi kuitenkin pahentua ja tehdä ihmisestä riippuvaisen puhelimestaan stressin lievittämiseksi. Se voi saada henkilön tarkistamaan viestit ja sähköpostit, vaikkei mitään olisi saapunut. Tällaisten ihmisten on myös mahdotonta olla vastaamatta saamiinsa viesteihin.

Näistä lähtökohdista voimme muodostaa joitakin tekijöitä, jotka auttavat sinua tiedostamaan, kärsitkö nomofobiasta:

  • Tarkistat jatkuvasti ja impulsiivisesti, onko joku lähettänyt sinulle tekstiviestin tai sähköpostin.
  • Jos puhelimestasi loppuu akku tai et pääse nettiin, se on sinulle hyvin dramaattinen tilanne, koska tunnet itsesi välittömästi eristäytyneeksi.
  • Olet ensimmäinen ihminen, joka postaa ajatuksistaan, tekemisistään ja siitä mitä on puuhannut viime aikoina.
  • Olet myös tietoinen tykkäyksien määrästä, joita julkaisusi saavat. Tämä lisää tarvettasi julkaista enemmän asioita kokemuksistasi.
  • Joskus luulet kuulleesi viestin saapuneen puhelimeesi, vaikka todellisuudessa et ole saanut mitään.
  • Kun olet yhdessä ystäviesi kanssa, puhelimesi on aina kädessäsi. Toisinaan et kykene seuraamaan keskustelua, koska puhut jo jollekulle puhelimesi toisessa päässä.

Olemme enemmän yhteydessä toisiin, mutta myös enemmän yksin

mies räplää puhelintaan vaikka hänellä on seuraa

Syy, miksi joku kärsii nomofobiasta on se, että hänellä on tarve osallistua niihin ”yhteyksiin” joita teknologia tarjoaa.

Ei haittaa, vaikka perhe ja ystävät ovat maailman toisella puolella; pelkän viestin, puhelun tai videopuhelun avulla heidän kanssaan voi kommunikoida ilman ongelmia, koska välillä ei ole mitään esteitä!

Siitäkin huolimatta, että olemme enemmän yhteydessä toisiimme kuin koskaan aiemmin, tunnemme itsemme myös entistä yksinäisemmiksi.

Nykyään ei tarvitse poistua kodistaan löytääkseen kumppanin tai edes mennäkseen ostoksille. Vielä vähemmän, jos tekee töitä kotoa… silloin ei tarvitse lähteä ulos mennäkseen työpaikalle.

Onko elämäsi kuitenkaan edes todellista, jos elät sitä teknologian kautta? Korvaako puhelimesi todella kasvotusten käytävät keskustelut?

Elämme elämää, joka ei ole kovinkaan todellista

mies tekstaa sängyssä

Nomofobiasta kärsivät ihmiset postaavat aina elämästään sosiaalisessa mediassa ja ovat hyvin riippuvaisia ihmisistä ympärillään. Mutta se mitä näet, ei aina ole todellista.

  • Monet parit, jotka julkaisevat sosiaalisessa mediassa onnea pursuavia valokuvia, käyvät todellisuudessa läpi vaikeita aikoja suhteessaan.
  • Ystävä, joka ei tee muuta kuin julkaisee positiivisia sitaatteja sivullaan, saattaa todellisuudessa kärsiä vaikeasta masennuksesta.

Kaikki mitä näemme sosiaalisessa mediassa on sitä, mitä ihmiset haluavat meidän näkevän. Mutta mikä on totuus näiden julkaisujen takana?

Kun ihminen kärsii nomofobiasta, hän vertaa aina elämäänsä toisten elämään. Hänellä on huono olo, sillä kun toiset tekevät viikonloppumatkoja tai vierailevat New Yorkissa, hän istuu kotona sohvalla katsellen puhelintaan. Vaikka se mitä hän näkee voikin olla totta, kuvat voivat olla myös muokattuja, otettu internetistä tai olla vuosia vanhoja.

Ihminen, jolla on nomofobia, kärsii paljon, ja jos hän ei hoida matkapuhelinriippuvuuttaan, hän voi lopulta alkaa kärsiä vakavista stressi- ja ahdistuskohtauksista, jotka voivat johtaa masennukseen.

Meidän tulisi lakata olemasta riippuvaisia kännyköistämme. Et voi täysin kokea elämää elektronisen laitteen kautta.