5 käytöstä, jotka ennakoivat suhteen epäonnistumista

Emme voi uskotella, että kumppani tulee muuttumaan, jos emme koskaan ole kertoneet hänelle, että hänen käytöksensä häiritsee meitä. Tämä johtaa vain suhteen epäonnistumiseen.
5 käytöstä, jotka ennakoivat suhteen epäonnistumista

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Suhteen epäonnistuminen saa meidät kysymään joskus itseltämme kysymyksiä kuten “Miksi se epäonnistui, kaikkihan sujui niin hyvin?” Mutta oletko aivan varma, että kaikki sujui hyvin?

Tänään katsomme joitakin käytöstapoja, joista suhteen epäonnistuminen voi olla ennakoitavissa. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä ilman selkeää syytä, vaan olemme saattaneet käyttäytyä jo pidempään sellaisilla tavoilla, jotka ovat suhteelle haitallisia.

Kuinka tunnistaa suhteen epäonnistuminen ajoissa?

Katsotaan asiaa tarkemmin suhteen epäonnistumiseen viittaavia merkkejä.

1. Kumppanin kritisoiminen

suhteen epäonnistuminen syytösten takia

Yksi ensimmäisistä käytöksistä, joka voi auttaa ennakoimaan suhteen epäonnistumista, on kumppanin ulkonäön, ajotavan, pukeutumistyylin, puhetyylin jne. arvosteleminen.

Kritisoinnilla on tavoite: muuttaa toista ihmistä. Tämä on asia, joka ei ole koskaan mahdollista, mutta kritisoinnin tarkoituksena on manipuloida toista ja tehdä hänestä ihminen, joka hän ei ole.

Jotta parisuhde olisi terve ja vakaa, kumppanien on hyväksyttävä toisensa juuri sellaisina kuin he ovat.

Jos emme pidä siitä millainen kumppani on, meillä on kaksi vaihtoehtoa: hyväksyä asia tai jättää hänet. Kritisointi ei ole koskaan vaihtoehto.

2. Kumppani loukkaa

Tekeekö kumppanisi pilaa sinusta? Nöyryttääkö hän sinua toisinaan? Jos sinusta tuntuu tältä, mutta et kerro siitä kumppanillesi, et tee mitään ongelman ratkaisemiseksi.

Toisinaan kumppani osaa satuttaa, mutta siedämme sitä rakkauden tähden. Todennäköisin syy tälle on se, että kärsimme tunneriippuvuudesta, emmekä tästä syystä osaa sanoa “en siedä tällaista, jätän sinut”.

On tärkeää pitää mielessä, että suhteessa on oltava kunnioitusta. Jos sitä ei ole, se johtaa todennäköisesti suhteen epäonnistumiseen.

3. Kaikki on aina toisen vika

suhteen epäonnistuminen kun ei oteta vastuuta

Kaikista suhteen epäonnistumista ennakoivista käytöksistä tämä on selkein: syytämme aina toista osapuolta kaikista asioista, eli emme itse ota koskaan vastuuta.

On erittäin helppoa syyttää toista henkilöä, sekä sellaisista asioista jotka tiedostamme, mutta myös sellaisista joita emme edes tiedosta.

Jos jokin suhteessa tai kumppanin käytöksessä vaivaa sinua, sinun tulee ottaa se puheeksi heti. Jos odotat kuukausi- tai jopa vuosikaupalla, toista ei todellakaan voi syyttää mistään. Kummankin osapuolen tulee ottaa vastuuta omista teoistaan ja sanoistaan, tai vaihtoehtoisesti, etteivät he tee tai sano mitään.

4. Hiljaisuus ja välinpitämättömyys

Yksi asenne on melko myrkyllinen ja sen tarkoituksena on manipuloida suhdetta. Kyseessä on hiljaisuus ja välinpitämättömyys.

Syyttely ja kritisointi voivat saada toisen vaikenemaan ja suhtautumaan välinpitämättömästi kumppanin “rankaisemiseksi”. Tämän asenteen tarkoituksena on saada toinen alistumaan, sen lisäksi että rankaiseva osapuoli kohtelee toista täysin vailla kunnioitusta.

Kun kumppani yrittää rankaista meitä hiljaisuudella siksi, että kerromme mitä ajattelemme tai mikä vaivaa meitä, on aika lähteä suhteesta.

5. Kumppani pakottaa ja vaatii asioita

suhteen epäonnistuminen kun ei osata kommunikoida

Tämä liittyy läheisesti siihen ehdolliseen hyväksymiseen, josta puhuimme alussa. Pakottaminen ja tiettyjen asioiden vaatiminen on yksi niistä käytöksistä, jotka ennakoivat suhteen epäonnistumista.

Kumppanilta ei saa vaatia mitään, eikä häntä saa pakottaa mihinkään. Hän on vapaa ihminen, jota on kunnioitettava yrittämättä manipuloida häntä oman tahtomme mukaisesti.

Jos tätä tapahtuu suhteessasi, sinun tulisi pohtia asioita uudelleen. Manipuloiva käytös on hyvin myrkyllistä.

Oletko kokenut tällaista käytöstä, joka voi ennakoida suhteen epäonnistumista? Niiden havaitseminen ajoissa mahdollistaa sen, että voit panna pisteen tilanteelle ennen kuin se aiheuttaa enemmän harmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.