Logo image
Logo image

Pelkäätkö liikaa muiden mielipiteitä?

3 minuuttia
Jos olet huolissasi siitä mitä muut ajattelevat, ja mikäli asetat enemmän arvoa tälle kuin omalle mielipiteellesi, asetat onnellisuutesi toisten ihmisten käsiin.
Pelkäätkö liikaa muiden mielipiteitä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko huolissasi siitä, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat? Jos yrität aina miellyttää toisia tai jos pelkäät muiden mielipiteitä, tulet kuluttamaan itseäsi niin paljon, että tämä pilaa onnellisuutesi.

Lopputuloksena on se, että vajoat surun ja lohduttomuuden kierteeseen, sillä muilla ihmisillä on hyvin erilaisia mielipiteitä. Joskus tunnet olosi jopa hämmentyneeksi. Ketä minun nyt tulisi kuunnella, ja kenet minun tulisi jättää huomiotta?

Hyvä asia on kuitenkin se, että voit muuttaa tällaisen ajattelun. On eräitä asioita, joita teet ilman että olisit asiasta itse tietoinen ja jotka saavat aikaan kyseisen huolen siitä, mitä muut sinusta ajattelevat.

Lue aiheesta lisää: Älä muuta itseäsi miellyttääksesi muita

Lakkaa arvioimasta itseäsi toisten silmien kautta

Some figure

Itsesi arvionti toisten ihmisten näkökulmista katsoen osoittaa selkeästi, että sinulla on ongelma itsetuntosi suhteen.

Jos joku sanoo sinulle, että olet kyseisenä päivänä nätti, tunnet itsesi viehättäväksi. Jos kuitenkin seuraavana päivänä joku sanoo jotain päinvastaista, muutat omaakin mielipidettäsi.

Tämä estää sitä, että voisit nähdä itsesi sellaisena kuin olet. Tulet pakkomielteiseksi sen suhteen, miten toiset sinut näkevät sekä olet kovin huolissasi ulkonäöstäsi.

Ala tässä tilanteessa katsoa peiliin ja kiinnittää huomiota omaan mielipiteeseesi itsestäsi.Älä kuuntele muiden mielipiteitä.

Oman mielipiteesi tulisi olla sinulle aina ykkönen, sillä se on se itsellesi kaikkein tärkein mielipide.

Lue aiheesta lisää: Neljä onnellisten ihmisten tapaa

Sinun ei tarvitse olla täydellinen

Some figure

Kun alat olla huolissasi siitä, mitä toiset sinusta ajattelevat, alat omaksua erilaisia tapoja voidaksesi luoda kuvan täydellisestä ihmisestä. Täydellisyys on tietysti mahdotonta, ja se tulee samaan sinut uuvuksiin.

Alat sanoa “anteeksi” silloin kun et ole tehnyt mitään väärää, sillä otat vastuuta sellaisista asioista, joista sinun ei tarvitse.

Pakkomielteesi täydellisyyden suhteen tulee saamaan sinut tuntemaan itsesi syylliseksi lähestulkoon kaikesta, sillä et pysty sietämään pienintäkään virhettä. Muutat suunnitelmiasi miellyttääksesi toisia.

Jos esimerkiksi jonakin päivänä olet kotona, eikä sinua huvita lähteä mukaan kavereiden kanssa ulos, pakotat silti itsesi lähtemään, jotta voisit miellyttää heitä ja jotta et joutuisi keksimään tekosyytä kieltäytyäksesi.

Sen sanominen, että et vain halua, ei ole sinulle vaihtoehto. Haluat olla täydellinen, ainakin toisten silmissä, ja siten priorisoit aina toisia sekä teet sellaisia asioita, joita et halua. Haluat miellyttää muita.

Lue aiheesta lisää: Mikään ei riitä, jos yrität miellyttää muita

Näin eläessäsi tulet ennen kaikkea aina olemaan stressaantunut, sillä yrität tulla toimeen kaikkien ympärilläsi olevien ihmisten kanssa. Aina kun sinusta tuntuu siltä että et tule jonkun kanssa toimeen, tunnet olosi ahdistuneeksi.

Sinun ei tarvitse olla täydellinen, etkä voi odottaa että tulet kaikkien kanssa toimeen. On suuren suuri virhe, jos et tee sitä mitä haluat vain siksi että haluat näyttää muiden silmissä hyvältä.

Aloita ajattelemalla enemmän itseäsi ja sitä, miltä sinusta todella tuntuu. Sinulla ei ole mitään menetettävää, jos kokeilet tätä uutta tapaa käyttäytyä.

Ala tehdä päätöksiä itsevarmasti

Some figure

Nämä äsken mainitsemamme asiat saavat sinut kärsimään karmeasta epävarmuudesta kaikkien päätösten kohdalla, jotka eteesi tulevat.

Päätökset eivät välttämättä ole mitään tärkeitä, sillä jopa pienissä ja yksinkertaisissa asioissa olet epävarma siitä, kuinka sinun tulisi toimia.

Miksi sitten näin käy?

Siksi, että olet aina suunnannut huomion muihin ihmisiin, ja olet huolissasi siitä kuinka he reagoivat sinun päätöksiisi. Pelkäät, että he eivät hyväksy sitä mitä olet valinnut, joten et ole varma itsestäsi.

Yritä tämän ajattelun sijaan ajatella näin: se, mitä päätät, on sinua itseäsi varten, ei toisia. Laita huomio itseesi, äläkä epäile itseäsi. Moni menestynyt ihminen ei saanut aikoinaan tukea heitä ympäröiviltä ihmisiltä, mutta lopulta kuitenkin kävi hyvin selväksi, että heidän tekemänsä päätös oli se oikea.

Lue aiheesta lisää: 5 avainta päätösten tekemiseen

Jos ajattelet asiaa tarkemmin, voit huomata että se mitä toiset ajattelevat, ei ole tärkeää – on paljon oleellisempaa, mitä sinä itse ajattelet itsestäsi.

Aseta itsesi prioriteetiksi, ja lakkaa asettamasta toiset etusijalle. Älä anna päätöstesi riippua toisten reaktioista.

Vastuu siitä kuinka elät elämääsi, on vain ja ainoastaan sinun omasi. Se polku jolla kävelet on vain ja ainoastaan sinun, ja ne jalat jotka tuota polkua kävelevät, ovat omasi.

Voitko tunnistaa itsesi tästä kirjoituksesta – ajatteletko liikaa muiden mielipiteitä? Jos näin on, tee muutos ja ala voida paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Huang, A. B., & Berenbaum, H. (2017). Accepting our weaknesses and enjoying better relationships: An initial examination of self-security. Personality and Individual Differences, 106, 64-70.
  • Eckland, N. S., Huang, A. B., & Berenbaum, H. (2019). Empathic accuracy: Associations with prosocial behavior and self-insecurity. Emotion.
  • Low, A. A. Y., Hopper, W. J. T., Angelescu, I., Mason, L., Will, G. J., & Moutoussis, M. (2021). Self-Esteem depends on beliefs about the rate of change of social approval.
  • Adams, S. A., Matthews, C. E., Ebbeling, C. B., Moore, C. G., Cunningham, J. E., Fulton, J., & Hebert, J. R. (2005). The effect of social desirability and social approval on self-reports of physical activity. American journal of epidemiology, 161(4), 389-398.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.