5 avainta päätösten tekemiseen

Tehdessäsi päätöksiä on tärkeää ajatella ei vain itseäsi ja omaa hyvinvointiasi, vaan myös ympärilläsi olevien hyötyjä, ja myös yleistä hyvää. 
5 avainta päätösten tekemiseen

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

William James, kuuluisa filosofi ja psykologi varhaiselta 1900-luvulta, teki selväksi työssään, että huolimatta ajan kulusta, yksi asia on aina merkittävä: päätösten tekeminen on yksi avaintekijöistä onnellisuuteen. Tässä artikkelissa pohdimme asiaa ja esittelemme viisi avainta päätösten tekemiseen.

Onnellisuus on kuin yrittäisit pitää tasapainosi samalla, kun seisot pöydällä. Yksi askel eteenpäin tai yksi askel taaksepäin voi saada koko tilanteen laukeamaan, minkä takia sinun päätavoitteesi tulisi olla oikeiden päätösten tekeminen, mikä pitää sinut täydellisessä, tasapainoisessa tilassa.

Mutta tiedämme, ettei se ole aina helppoa. On tiettyjä tilanteita, jotka työntävät sinut pidemmälle kuin minne sinun pitäisi mennä. Tällöin tunnet puristuksen vatsassasi, pelon, ja tunteen, että olet menettämässä kontrollin.

Toisina aikoina omat ajatuksesi saavat sinut ottamaan askeleen taaksepäin. Päädyt olemaan jumissa jossakin kohtaa menneisyydessäsi, ja myös siellä menetät seesteisyytesi, turvallisuutesi ja mielenrauhasi.

Tänään haluamme jakaa kanssasi viisi yksinkertaista tapaa, jotta voit tehdä päätöksiä tehokkaammin, mikä auttaa sinua olemaan onnellisempi. Tutustukaamme siis tekijöihin, jotka vaikuttavat päätösten tekemiseen.

Päätösten tekeminen vaikuttaa onnellisuuteen.

5 avainta päätösten tekemiseen

1. Uusi ajatus, tehokkaampi tunne

Kun opit muuttamaan ajatuksiasi, voit parantaa tunteitasi ja käsitystäsi todellisuudesta.

Positiivisen psykologian mukaan ollaksesi onnellinen, sinun täytyy uskoa, että ansaitset sen. Jokin, mikä vaikuttaa niin yksinkertaiselta, voi täysin muuttaa jokapäiväisen elämäsi:

  • Tämä muuttaa ajatuksiasi, ehkäisten negatiivisia tai stressaavia tapahtumia tulemasta seinäksi tai kiviksi tielläsi. Vähemmän turmiollisen näkemyksen saaminen saa sinut taatusti kohtaamaan ongelmat kokonaisvaltaisemmin.
  • Esimerkiksi työsi menettäminen voi olla traumaattista. Joskus tämä pakottaa sinut aloittamaan alusta, ja jopa aloittamaan projekteja, jotka toisinaan ovat jopa tuotteliaampia.
  • Kumppanistasi eroaminen, ystävän kanssa riitely tai ystävän menettäminen – nämäkin ovat hyvin hankalia tilanteita, jotka pakottavat sinut elämään läpi tietynlaisen tuskan, mutta joskus nämä  hetket opettavat sinua olemaan vahvempia.

Päätöksen tekeminen oman tiesi muovaamisesta ja omasta onnellisuudestasi on filosofinen kivi kaikissa näissä tapauksissa.

2. Kyky sinnitellä

Sinnittely ei tarkoita yksinkertaisesti minkä tahansa sietämistä, haitallisten tilanteiden sietämistä tai jumiin jäämistä vastoinkäymisten kohdatessa. Sinnittely tarkoittaa myös taistelemista, voiman kehittämistä ja ennen kaikkea lannistumattomuutta.

Neuropsykologit selittävät, kuinka aivot on suunniteltu analysoimaan kaikkea negatiivista, mitä sinulle tapahtuu, ja oppimaan vastoinkäymisistä. Olet vahvempi kuin luulet, mitä sinun ei tulisi koskaan unohtaa.

3. Kiinnitä huomiota, keskity tähän ja nyt

Monet mielenterveyden alan asiantuntijat puhuvat meditaation ja joogan mahtavista hyödyistä.

Mikäli et ole kovin tottunut tämäntyyppisiin harjoituksiin, varmista, että ainakin harrastat yksinkertaisia tapoja kuten kävelyjä, kuljeskelua, hiljaa ja rauhallisena olemista rentouttavassa ympäristössä. 

Kun totut olemaan keskittynyt ja rauhallinen, keskityt käsillä olevaan hetkeen pystyäksesi näkemään tavoitteesi ja tiesi, mistä onnellisuus löytyy.

5 avainta päätösten tekemiseen - keskity hetkeen ja harjoita läsnäoloa.

4. Kiitollisuus ja nöyryys

Voidaksesi olla onnellinen sinun täytyy tehdä päätöksiä, ja ennen kaikkea olla nöyrä. Jos haluat asioita, jotka ovat todellisuutesi ulkopuolella eivätkä ole saavutettavissa, se voi johtaa kärsimykseen.

  • Mikäli otat asiat itsestäänselvyyksinä etkä ole kiitollinen jokaisesta ympärilläsi olevasta kauniista asiasta, se tarkoittaa, että pidät silmilläsi synkkiä laseja, jotka vievät sinulta kykysi olla onnellinen.
  • Perheesi, rauhallinen päivä, rakastamiesi ihmisten terveys, lastesi onnellisuus, lemmikkiesi seura… kaikki nämä ovat asioita, joista sinun tulisi olla kiitollinen.

5. Kyky antaa ja vastaanottaa onnellisuutta

Joskus ihmiset putoavat erään tyyppiseen “materialistiseen onnellisuuteen”, missä jokainen strategia, toimi ja ajatus on suuntautunut tuomaan onnellisuutta itselleen. Hitaasti tämä rapistuu itsekkääseen elämäntapaan.

Tämä ei ole oikein.

Onnellisuus on kuin energiaa, joka kasvaa jakaessa. Sinun täytyy olla kyvykäs antamaan onnellisuutta samalla kun tiedät, kuinka hyväksyä sitä ja vastaanottaa sitä muilta.

Ei ole mitään tyydyttävämpää kuin sellaisten päätösten tekeminen, missä kaikki voittavat eikä kukaan häviä; missä muutos, jonka olet aloittanut, hyödyttää kumpaakin ihmistä, joka saa kaikki näkemään, kuinka elämä on kauniimpaa kun yhteinen hyvä on jaettu. 

Tasapainon löytäminen elämään luo onnellisuutta.

Yksi suurimmista toiveista mitä kaikilla ihmisillä on, on saapua poikkeukselliseen tasapainon tilaan elämässä, jolloin sanomme itsellemme: “Minulla menee hyvin, enkä halua mitään muuta.”

Tämä tunne on sekoitus sisäistä rauhaa, henkilökohtaista kypsyyttä, hyvinvointia ja tottakai onnellisuutta.

Muista aina tehdä hyviä päätöksiä ja kuunnella sydäntäsi. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen

Tiesitkö, että jos voit unelmoida jostakin, voit myös saavuttaa sen. Tässä artikkelissa perehdymme unelmien tavoitteluun lähemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.