Logo image
Logo image

Mikään ei riitä, jos yrität miellyttää muita

4 minuuttia
Joskus mikään ei ole tarpeeksi, jotta voisit täyttää ne odotukset, joita toiset sinulle asettavat. Mutta muista, että ne ainoat odotukset, jotka sinun tarvitsee täyttää, ovat omasi.
Mikään ei riitä, jos yrität miellyttää muita
Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2018

On aina olemassa ihmisiä, joille mikään ei riitä, ja he saavat sinut tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi kaikessa, vaikka et sitä olisikaan. Tällaiset tilanteet ovat vahingoittavia, ja näin on ennen kaikkea silloin, kun kyseessä ovat perheenjäsenen suuret odotukset, tai esimerkiksi kumppanisi vaatimukset. Näin käyttäytyvillä henkilöillä on eräs hyvin selkeä tavoite: he haluavat pitää sinut hallinnassaan ja omien jäykkien arvojensa kanssa yhteensopivana.

Usko tai älä, tämän tyyppiset ihmissuhdekuviot ovat nähtävissä kaikkialla. Joskus sillä ei ole merkitystä mitä teemme tai sanomme, sillä mikään ei riitä tietylle perheenjäsenelle, ystävälle tai työtoverille, joka näin käyttäytyy. Sinä et koskaan tule hänen mielestään olemaan oikeassa.

Sen sijaan että perustaisit elämäsi sille, kuinka toiset ihmiset saattavat reagoida, sinun kannattaa repiä itsesi irti tällaisista suhteista, sillä ne aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä.

Seuraavassa selitämme tarkemmin, kuinka voit näin tehdä – vapauta itsesi ihmisistä, joille mikään ei riitä, ja olet onnellisempi.

Kun mikään ei riitä: 3 askelta vapauteen

Tunnetason avoimuus, aktiivinen kuuntelu ja vastavuoroisuus eivät ole nykyisin helposti löydettäviä asioita. Ihmiset ovat erittäin monimutkaisia, ja kaikilla ei ole sama käsitys sanasta kunnioitus.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että ihmisellä voi olla kuorensa alla monia puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon.

  • Pelot: Nämä rajoittavat asenteet saavat ihmisen joskus haluamaan kontrolloida toisia, jotta hän ei menettäisi heitä. On tavallista, että pelko saa ihmisen haluamaan nöyryyttää toista, jotta hän voisi pitää kiinni hallinnastaan. Oman varmuuden tunteen lisääminen ja omien pelkojen peittely saavat ihmisen tajuamaan, kuinka alhainen itsetunto hänellä todella onkaan.
  • Kasvatuksen tyyli: Tässä on kyse hyvin tärkeästä asiasta. Jos ihmisellä ei ole ollut sellaisia terveitä siteitä, jotka tarjosivat turvallisuutta, ja jotka opettivat kunnioituksen merkityksen, tämä johtaa henkilökohtaisten ja kiintymykseen liittyvien taitojen vähäisyyteen.
  • Henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet: Omat itsekkyytemme ja halumme. Joskus on niin, että huolimatta siitä kuinka ihminen on kasvatettu, hänellä on tarve kontrolloida koko ympäristöään sekä dominoida toisia.
Some figure

 

Tämä osoittaa erään hyvin yksinkertaisen asian. Ihmiset ovat erittäin kyvykkäitä muodostamaan itselleen suojaavan kilven. Kukaan ei tiedä, mitä heidän paksujen kuortensa alla on. Mitä kovempi tämä kilpi on, sitä monimutkaisempi on sen alla oleva ihminen.

Seuraavassa selitämme, kuinka tämän tyyppisiä ihmisiä vastaan voi suojautua.

Sinun prioriteettisi eivät ole minun prioriteettejani

Varmasti sinullekin on joskus käynyt niin, että olet kokenut seuraavaksi kuvaamamme tilanteen. Ennemmin tai myöhemmin käsität, että ne asiat, joita sinä arvostat, eivät ole linjassa niiden kanssa mitä muut pitävät tärkeinä. Jos valitset esimerkiksi olevasi kasvissyöjä, perheesi saattaa pitää päätöstäsi naurettavana.

Ja jos vaikkapa tulet perheesi luokse uuden kumppanisi kanssa, saatat kuulla että “ansaitset parempaa”. Sen sijaan, että tuntisit itsesi nöyryytetyksi, sinun kannattaisi ymmärtää muutama asia:

  • Jokaisella on erilaiset mielipiteet. On kuitenkin niin, että jotkut valitsevat omien näkökulmiensa tyrkyttämisen toisille sen sijaan, että he kunnioittaisivat muita ja antaisivat heidän olla. He uskovat oman totuutensa olevan muiden totuutta parempi.

Tämä ei ole oikein. Joka kerta kun löydät itsesi tällaisesta tilanteesta, muista seuraava asia:

  • Elämämme eivät pyöri toisten ihmisten elämien ympärillä: olet vapaa, ja sinulla on oikeus elää elämääsi arvokkaasti.
  • Kenelläkään ei ole oikeutta sanoa sinulle, mitä sinun tulisi tehdä ollaksesi onnellinen.
Some figure

 

Se mikä tekee minut onnelliseksi, on minulle hyväksi

Jos se, mitä sanot tai mitä puolustat, tekee sinut onnelliseksi, millään muulla ei ole väliä. Valintasi määrittävät sinua, ja jokainen askel polullasi on sinun askeleesi, ei kenenkään muun.

Muista, että jos joku toinen kritisoi sinua tai ei hyväksy valintojasi, tämä on hänen ongelmansa – kyseessä ei ole sinun ongelmasi. Sinun tulee olla tietoinen omista tarpeistasi.

Jos elät elämääsi miellyttäen toisia ja yrittäen olla heidän odotustensa mukainen, elämälläsi ei ole ollenkaan merkitystä. Oman onnellisuutesi luominen vaatii rohkeutta, tietoisuutta omasta itsestäsi sekä taistelua sen eteen, minkä ansaitset.

Elämä on liian lyhyt toisten odotusten täyttämiseen

Me teemme kaikki virheitä, mutta ne ihmiset, jotka meistä todella välittävät, auttavat meitä pääsemään parempaan tilanteeseen. Jos joku aina ojentaa ja haukkuu sinua, tämä ei auta sinua ollenkaan – itse asiassa tällainen ihminen aiheuttaa sinulle vahinkoa.

Jos tunnet jonkun tällaisen, sinun tulee ymmärtää, että hän ei koskaan tule muuttumaan. Sellainen suhde on hyvin vaikea, jossa toinen ei pysty olemaan empaattinen tai vastavuoroisesti kunnioittava.

Mikään ei toimi paremmin kuin sen muistaminen, että elämä on liian lyhyt onnettomana oloon. Tee siis omasta itsestäsi prioriteettisi. Jos mikään ei ole tarpeeksi hyvää jollekin toiselle, hyväksy asia ja päästä kyseisestä ihmisestä irti.

Some figure

 

Sinä tiedät, että tekemäsi asiat ovat hyviä siksi, että teet ne omalla tavallasi sekä oman persoonasi ja arvojesi mukaisesti. Älä anna kenenkään toisen häiritä tätä tasapainoa tai vahingoittaa omaa itsetuntoasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.