Logo image
Logo image

"Hyvät" ja "huonot" ihmiset - kuka tuo sinulle onnellisuutta?

3 minuuttia
Sekä antaminen että saaminen on tärkeää. Meidän täytyy ottaa etäisyyttä sellaisista ihmisistä, jotka saavat olomme epämukavaksi sekä osoittaa vastavuoroisia tunteita, jos joku auttaa meitä kasvamaan yksilöinä.
"Hyvät" ja "huonot" ihmiset - kuka tuo sinulle onnellisuutta?
Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2019

Aloitamme sanomalla, että kukaan ei ole hyvä tai paha. Ei ole olemassa mitään tieteellistä mittaa hyvästä tai pahasta. Mutta yksi asia on kuitenkin totta: jokainen meistä tietää, mitä on positiivinen tai negatiivinen energia, jota tietyt ihmiset ja ihmissuhteet meille antavat. Pidä lähelläsi vain sellaisia henkilöitä, jotka tuovat onnellisuutta elämääsi,

Joskus ihmiset toimivat oman hyötynsä näkökulmasta. Ja kun he alkavat asettaa itsensä muiden yläpuolelle sekä muuttuvat loukkaaviksi ja petollisiksi, voidaan sanoa tällaisella ihmisellä olevan negatiivinen vaikutus toisiin.

Nämä ovat sellaisia ihmisiä, jotka ovat sinulle “oppitunteja”.

Meillä on kaikilla kuitenkin sellaisiakin suhteita, jotka ovat positiivisia, ja näiden ihmisten ajatusmaailma on nöyrä ja vilpitön, eivätkä he koskaan aiheuta sinulle haittaa. Nämä ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse vastavuoroisuudessa ja kunnioituksessa. He tuovat sinulle onnellisuutta.

Toiset tuovat onnellisuutta ja toiset jättävät arpia

Mieleesi saattoi juolahtaa tiettyjä ihmisiä luettuasi tämän artikkelin otsikon. Mutta sinun tulisi myös käyttää hetkinen miettiäksesi ja kysyäksesi itseltäsi, oletko itse aiheuttanut haittaa jollekin toiselle.

  • Sinulla ei ole velvollisuutta tulla toimeen joka ikisen ihmisen kanssa. Ja joskus saatat pettää ympärilläsi olevat ihmiset.
  • Jos joskus löydät itsesi tilanteesta, jossa joudut tekemään päätöksen toisen ihmisen saamia seurauksia koskien, sinun täytyy perustella, miksi teet tietynlaisen päätöksen. Yksi esimerkki olisi sellaisen parisuhteen jättäminen, missä olet onneton, sillä et enää rakasta toista ihmistä.
  • Jotkut päätökset tulee tehdä, vaikka tiedätkin, että ne tulevat aiheuttamaan haittaa. Tämä on totta esimerkiksi silloin, kun jonkun tilanteen ylläpito aiheuttaisi enemmän kärsimystä kuin hyötyä.

Siten kaikki meistä, yhtenä tai toisena elämänsä hetkenä, ovat kykeneviä käyttäytymään silla tavalla, että muut näkisivät toimintamme negatiivisena. Jokaisella tilanteella on sävynsä, asteensa ja erilaisia tasoja.

 

Some figure
  • Jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti koskaan lopeta käyttäytymästä tällä tavalla missään elämänsä vaiheessa. Tällaiset ihmiset yrittävät aina tyydyttää omat tarpeensa, vaikka he tietävät samalla satuttavansa toisia.
  • Tämän tyyppiset ihmiset viettävät koko elämänsä näin, ja hetkittäin he jättävät arpia toisiin ihmisiin. Siksi sinun täytyy yksinkertaisesti päästää heidät menemään päivittäisestä elämästäsi, ja mikä tärkeämpää, sinun tulee päästää heidät menemään mielestäsi.

Jos et tee tätä, tulet aina olemaan kyseisten ihmisten tekojen vankina.

On myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti tiedä, kuinka positiivisia ihmissuhteita pidetään yllä. Heillä ei ole tarpeeksi henkilökohtaista ja tunnetason kypsyyttä. Heillä ei ole myöskään tarpeeksi kunnioitusta ja empatiaa, ja usein he ovat tietämättömiä omien sanojensa tai tekojensa vaikutuksista muihin.

Tällaisia tilanteita ei kannata katsoa draamana tai epäonnistumisina, jotka muuttavat elämäsi. Katso niitä sen sijaan oppitunteina, joiden ansioista pystyt kävelemään itsevarmempana ja paremmassa ryhdissä.

Mutkattomat ihmiset, jotka tuovat sinulle onnellisuutta

Some figure

Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti nöyriä. He vaikuttavat ikään kuin kantavan taskussaan taikaa, mutta he eivät tiedä, kuinka olla itsekäs tai kaksinaamainen. Olen varma, että tunnet itsekin muutaman tällaisen ihmisen omasta tuttavapiiristäsi.

Näitä ihmisiä ei tietenkään ole maailmassa suurta määrää, mutta heitä ei tarvitsekaan olla useaa elämässäsi, sillä saat heiltä kaiken.

Vastavuoroisuuden arvo

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, on se, että mitään ei koskaan anneta sinulle ilman, että antaisit jotakin itsekin vastavuoroisesti. Jos joku on sinulle hyvä, ole sinäkin heille hyvä. Pääset joukkueeseen, ja sinun täytyy tasapainottaa sitä sillä tavalla, että kukaan ei voita eikä kukaan häviä.

Vastavuoroisuus on sitä, että ymmärtää toista ihmistä täysin. Sinä ymmärrät tällöin, että toinen ansaitsee kunnioitusta, ja arvostat heitä osana itseäsi. Näet kaiken, jonka he tekevät eteesi.

Ja tämä tulee aina johtamaan siihen, että oma käytöksesi on tämän mukaista.

Luottamus ei petä, se tietää kuinka muodostaa siteitä

Hyvät ihmiset, eli sellaiset, jotka rikastuttavat elämääsi auttamalla sinua olemaan parempi ihminen joka ikinen päivä, muodostavat kanssasi hyvin läheisen ja erityislaatuisen yhteyden.

  • He näkevät sinut kunnioitettavana, vahvana ja ymmärrettynä, ja kokevat, että sinulla on rakastamiesi ihmisten tuki.
  • Ne ihmiset, jotka rakastavat sinua, eivät tuomitse sinua, eivätkä he yritä muuttaa tai pettää sinua. He ajattelevat sinusta siten kuin he ajattelevat itsestään, ja he ovat empaattisia ja tunnetasolla kypsiä.

Lyhyesti sanottuna tulet tapaamaan elämäsi aikana niin “hyviä” kuin “pahojakin” ihmisiä. Ja sinun tulee oppia jokaiselta heistä.

Some figure

Vältä sitä, että kantaisit painolastia, josta ei ole sinulle hyötyä ja joka vain rajoittaa henkilökohtaista kasvuasi. Anna huonojen asioiden mennä, opi niistä, ja valitse uusi polku.

Maailma on pullollaan hyviä ihmisiä, ja jos et tällä hetkellä tunnu pystyvän löytämään yhtäkään, älä koskaan itse unohda olla yksi näistä hyvistä ihmisistä. Ole paras mahdollinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bigman, Y. E., & Tamir, M. (2016). The road to heaven is paved with effort: Perceived effort amplifies moral judgment. Journal of Experimental Psychology: General, 145(12), 1654.
  • Ni, P. (2004). How to successfully handle manipulative people. Preston Ni Communication.
  • Ni, P. (14). Signs of psychological and emotional manipulation. Psychology Today.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.