Myrkylliset ihmiset - kuinka heiltä voi suojautua?

Myrkylliset ihmiset - kuinka heiltä voi suojautua?

Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2019

On olemassa monen tyyppisiä myrkyllisiä ihmisiä: kateellisia, mustasukkaisia, omistushaluisia, pessimistisiä, määräileviä, manipuloivia ja niin edelleen. Ja näiden ihmisten kanssa monen täytyy pystyä elämään joka ikinen päivä – töissä, ystäväporukassa tai perheessä. Myrkylliset ihmiset vaikuttavat elämääsi negatiivisesti, mutta kuinka heiltä voi sitten suojautua? Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä.

Asenteesi ja kykysi käsitellä myrkyllisten ihmisten kanssaoloa määrittää sen, vaikuttavatko he sinuun negatiivisesti. Jos annat tällaisen ihmisen vallata ajatuksesi sekä estää sinun hengittämisesi siten, että he luovat sinulle epämukavan olon, sallit jotain, jota sinun ei tarvitsisi hyväksyä. Tämän lopettaaksesi sinun täytyy oppia suojautumaan myrkyllisiltä ihmisiltä.

 

Myrkylliset ihmiset aiheuttavat monenlaisia tunteita

“Minusta tuntuu aina niin huonolta, kun olen hänen kanssaan. Hän saa oloni epämukavaksi; en ole tällöin oma itseni. Hänen kasvoillaan on aina epäilevä ilme. Jos kerron jotain edes pienimmästä positiivisesta asiasta elämässäni, vaikka se olisi jo menneisyydessä, enkä edes ylpeilisi sillä, huomaan hänen olevan kateellinen sekä tuntevan olonsa epämukavaksi ja ärtyneeksi.

Minusta tuntuu, että hän ei koskaan ole iloinen mistään, mitä minulle tapahtuu. Hän elää koko ajan eräänlaisessa kilpailussa, niinkuin pienet lapset, jotka sanovat ‘Olen parempi kuin sinä siinä asiassa…’. Ja tämä tilanne tuntuu alkavan vaikuttaa minuun.

Totuus on, että olen syvästi helpottunut aina, kun hän ei ole paikalla. Olen tällöin oma itseni, onnellinen, eikä minun tarvitse piilottaa hyviä asioita, jotka minulle ovat päivän aikana tapahtuneet. Miten siis pääsen tästä ongelmasta eroon?

Tämä ihminen ei ole hyväksi minulle, mutta eräät siteet yhdistävät meitä, enkä pysty helposti pääsemään eroon hänen läsnäolostaan. Hän tulee siis aina olemaan elämässäni, ja minusta tuntuu, että olen alkanut jopa olemaan pakkomielteinen tämän tilanteen suhteen.”

Tämä tarina on kertomus siitä, kuinka eräs ihminen joutuu jatkuvasti olemaan hänelle myrkyllisen ihmisen kanssa tekemisissä. Pelko, epävarmuus, epämukavuus, voimattomuus ja surullisuus ovat tunteita, joita myrkylliset ihmiset saavat toisissa aikaan.

Yleisesti ottaen ne ihmiset, jotka antavat myrkyllisten ihmisten vaikuttaa itseensä, tai jotka asuvat heidän kanssaan, saattavat joutua eräänlaisen rajattoman stressin, impulssien ja epämukavuuden valtaan joutuessaan olemaan kyseisten ihmisten kanssa. Tilanne voi jopa johtaa eräänlaiseen riippuvuuteen.

Kuinka voit estää myrkyllisiä ihmisiä vaikuttamasta itseesi?

Älä anna myrkyllisille ihmisille paljoa painoarvoa.

Jätä myrkylliset ihmiset omaan arvoonsa

 

  • Älä enää anna heille niin paljoa painoarvoa. Myrkylliset ihmiset ovat olemassa, OK, mutta annatko heidän tehdä vapaa-ajastasi katkeran kokemuksen? Kun ymmärrät, että he eivät vaikuta sisimpääsi, ja että olet tilanteen herra, tulet olemaan tyytyväinen omaan itseesi.
  • Ota etäisyyttä. Mitä järkeä on ryhtyä riitoihin ja “polttaa itsesi loppuun” puhumalla kyseisestä ihmisestä toisten kanssa? Unohda myrkylliset ihmiset ja jätä asia sikseen. Elä omaa elämääsi, ota heistä etäisyyttä ja toivota hyvää tulevaisuutta.
  • Totu siihen, että joudut elämään heidän kanssaan. Et aina pysty ottamaan etäisyyttä myrkyllisistä ihmisistä. Heitä voi olla perheessäsi, ystäväryhmässäsi tai töissä. Mutta jos he ovat lähelläsi, entä sitten? Tee omia asioitasi, äläkä ryhdy tulisiin väittelyihin tai yritä saada näiltä ihmisiltä hyvää kohtelua. Anna heidän sanoa se, mitä he haluavat ja tehdä se, mitä haluavat. Ja samaan aikaan lähennä itseäsi hyvien ihmisten kanssa, sillä ei tulisi unohtaa, että heitäkin on sinun ympärilläsi.

Ole varovainen myrkyllisten ihmisten kanssa

  • Ole varovainen myrkyllisten ihmisten kanssa. Älä kerro heille salaisuuksiasi tai asioitasi. Säästä ne niille, joihin luotat ja joiden kanssa haluat viettää aikaa.
  • Älä puhu heistä silloin, kun he eivät itse ole paikalla. Mitä enemmän heistä puhut, sitä enemmän päästät heidät päähäsi, omaan tilaasi ja omaan aikaasi. Ovatko nämä ihmiset mielestäsi sen arvoisia?
  • Anna heille anteeksi. Tiedätkö, kuinka paljon hyötyä toisille anteeksi antamisesta sinulle on? Anna siis anteeksi. On hyvin mahdollista, että esimerkiksi päänsärkysi tai vatsakipusi hellittävät. Monet huolemme ilmenevät pään ulkopuolella. Eikö sinusta olisi jo aika keskittyä itseesi ja omaan terveyteesi? Etkö mielestäsi pakota tässä itseäsi hölmöllä tavalla?
  • Harjoittele meditaatiota ja muita itsesi vapauttamisen muotoja. Meditoi, kävele, kuuntele musiikkia – nämä ovat voimakkaita aseita, jotka vapauttavat mieltämme negatiivisista ajatuksista.
  • Analysoi sitä, mitä negatiiviset ihmiset sinulle aiheuttavat, ja yritä muuttaa tilanne. Viha, epäilys, kauna, pelko…? Ole oma psykologisi  ja tunnista tunteesi, äläkä salli niitä enää. Lopulta on kuitenkin niin, että se, joka kärsii ja jolla menee huonosti, olet sinä itse. Vai mitä mieltä olet?

Kun sinusta sitten todella tuntuu siltä, että myrkylliset ihmiset eivät enää vaikuta sinuun, pystyt todella olemaan tyytyväinen itseesi, ja tämä on se tärkein asia. Olennaista on kyky olla oma itsesi olosuhteista huolimatta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.