Logo image
Logo image

Anna itsellesi nämä 5 lupaa ollaksesi onnellinen

4 minuuttia
Vaikka seuraava ohje saattaakin kuulostaa ristiriitaiselta, kaikkein tärkeimpinä pitämiesi lupien tulisi olla niitä, jotka itse annat itsellesi. Kaiken muun tulisikin olla toissijaista.
Anna itsellesi nämä 5 lupaa ollaksesi onnellinen
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2019

Mietitäänpä hieman luvan antamista tunnetasolla. On mahdollista, että et koskaan ole tullut ajatelleeksikaan tätä aihetta. Näitä lupia ei käsitelläkään koulun oppitunneilla, eivätkä vanhempasi ehkä koskaan ottaneet niitä puheeksi kanssasi. Tässä artikkelissa käsittelemme viittä lupaa ollaksesi onnellinen – jatka lukemista, niin kerromme aiheesta lisää!

Tunnetason luvat ovat tärkeitä sen kannalta, että voisit elää onnellista ja tasapainoista elämää. Ne koostuvat niistä vapauksista ja tunteista, jotka pystyvät parantamaan sinut vaikeina aikoina.

Eräs asia, jonka me kaikki tiedämme on se, että suurimman osan ajasta ihmiset keskittyvät ulkoiseen olemassaoloonsa. Sinä välität vaikkapa siitä, että tulet toimeen toisten ihmisten kanssa. Asiat ovat paremmin, jos annat itsestäsi maailmalle parasta. Mutta miksi et suuntaisi katsettasi nyt sisäänpäin? Usko tai älä, tällä tavalla voit kokea todellisen heräämisen: katso sisällesi, jotta voisit olla vapaampi ulospäin.

Tällä kertaa ehdotamme, että tutustuisit viiteen lupaan, jotka voit antaa itsellesi edistääksesi henkilökohtaista kasvuasi. Aloita toteuttamalla näitä lupia jo tänään, ja tarvitset tähän vain kahta asiaa: rohkeutta ja halua ollaksesi onnellinen.

5 lupaa ollaksesi onnellinen ja kasvaaksesi tunnetasolla

Me saamme töissä luvan mennä lääkäriin tai hoitamaan vaikkapa pankkiasioita. Joskus annat myös itsellesi luvan yksinkertaisiin “herkkuihin”: ulos lähtemiseen ystävien kanssa, kirjan ostamiseen, uuden mekon hankkimiseen, kävelylle lähtemiseen yksin myöhään illalla…

Entä mitkä ovat onnellisuuteen vaikuttavia lupia? Milloin viimeksi sanoit itsellesi näin: “Aion olla onnellinen”? Tiedämme kaikki, että tämä ei ole helppo asia toteuttaa. On vaikeaa päästä irti velvollisuuksista ja tehdä niiden sijasta sitä, mitä itse haluat.

Avainasia tässä on kuitenkin tasapaino. Ja ennen kaikkea on tärkeää, että annat itsellesi luvan olla onnellinen kaikessa, mitä teet. Kiinnitä huomiota seuraavaksi kuvaamiimme viiteen asiaan.

Some figure

1. Anna itsellesi lupa olla sitä, mitä olet – älä muutu kenenkään vuoksi

Saatat yllättyä tästä, mutta ihmiset muuttuvat hyvin usein ulkoisten vaikutusten vuoksi. Joskus suhteessa voi olla myrskyisää ja vaikeaa, ja tämä rajoittaa monen ihmisen henkilökohtaisia piirteitä. Lopetat tällöin sinä henkilönä olemisen, joka pohjimmiltasi olet, ja muutut toisen ihmisen varjoksi. Unohdat pitää huolta itsestäsi, ja lopulta elät enemmän pelkojen kuin toiveiden kautta.

Älä muutu kenenkään vuoksi. Puolusta sitä, mitä olet, ja puolusta arvojasi ja sisäistä kauneuttasi. Anna itsellesi lupa juhlia sitä, mitä olet ilman, että tekisit uhrauksia.

2. Anna itsellesi lupa tuntea sekä ymmärtää itseäsi

Tämä on asia, joka tapahtuu hyvin usein: tunnet itsesi turhautuneeksi tai vihaiseksi toista ihmistä kohtaan, tai olet loukattu tai pettynyt. Sen sijaan, että selvittäisit tämän tunnetason solmun ja pääsisit ratkaisuun, pidät sen sydämesi syvyyksissä, jossa se jäytää sinua jatkuvasti. Teeskentelet, että mitään ei ole tapahtunut ja “kaikki on hyvin”, vaikka itse asiassa kaikki ei ole hyvin.

Älä tee näin, vaan anna itsellesi lupa tuntea, ymmärtää, ratkaista tilanne ja parantua. Tunnetason vapaus on välttämätöntä, jotta voisit rakentaa omaa onnellisuuttasi.

Toisaalta ymmärrä kuitenkin, että se, mitä tunnet sekä sen tietäminen, kuinka tämä voi vaikuttaa tiettyihin asioihin ja ihmisiin, antaa sinulle kyvyn tuntea itsesi paljon paremmin. Anna itsellesi lupa kaivautua pimeimpiin paikkoihisi sekä tuoda ne valoon ja parantaa ne.

On epäilemättä niin, että jokin asia pakottaa sinut kohtaamaan monet pelkosi ja sellaiset ratkaisemattomat ongelmat, jotka tulevat esille ja siirtyvät nykyhetkeen.

Some figure

3. Anna itsellesi lupa etsiä sitä, mitä haluat

Ennen kuin alat etsiä sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi, sinun tulee olla selvillä siitä mitä haluat. Eräs mielenkiintoinen asia on se, että moni ihminen elää tuntien sisällään tyhjyyttä, sillä hän ei tunne omia prioriteettejaan tai sitä, mitä hän tarvitsee ollakseen onnellinen.

  • Anna itsellesi lupa löytää sisäinen rauha. Älä anna kenenkään tehdä sinusta katkeraa tai pakottaa sinua tekemään sellaisia asioita, jotka eivät sovi omien arvojesi kanssa yhteen.
  • Anna itsellesi lupa tehdä jokaisesta päivästä elämisen arvoinen. Sillä ei ole väliä, että sinulla on velvollisuuksia ja töitä – anna itsellesi tunti tai kaksi, jotta voisit tehdä juuri sitä, mitä itse haluat.
  • Aseta itsellesi sellaisia tavoitteita, joiden eteen haluat taistella – pidä kiinni lyhyen ja pitkän tähtäimen unelmistasi.
  • Keskitä elämäsi niin, että joka kerta kun avaat aamulla silmäsi, unelmasi työntävät sinua eteenpäin ja taistelemaan.

4. Pidä aina kiinni oikeudesta omaan mielipiteeseesi, ja anna itsellesi oikeus ilmaisuun

Älä ole hiljaa – toteuta vilpittömyyttä jokaisena elämäsi päivänä. Vain tällä tavalla voit kokea sellaisen tunnetason tasapainon, jolloin ajattelusi ja tunteesi ovat tekemäsi ja sanomasi kanssa yhtenevät.

Some figure

5. Anna itsellesi lupa sulkea tiettyjä elämäsi lukuja

Asioiden kiertokulkujen loppuun saattaminen ja lukujen päättäminen ei ole aina helppoa. Ja moni ihminen kieltäytyykin tekemästä niin. He ajattelevat, että on parempi pysyä hiljaa, kestää tilanne ja pysytellä siinä dynamiikassa, joka heidät tekee onnettomaksi, sillä se on kaikki, mitä heillä on.

Älä teet näin. Anna itsellesi lupa olla onnellinen ja kykeneväinen jättää taakse sellainen, joka ei tue sinua, joka satuttaa tai ei sovi sinulle.

Sulje siis elämäsi lukuja ja sano “kyllä” sellaisille muutoksille, jotka ovat sinulle hyväksi. Ne tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia olla onnellinen. Valitse kasvaa sisältäpäin ollaksesi onnellinen ulospäin.

Anna itsellesi nämä viisi lupaa, ja aloita niiden toteuttaminen jo tänään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moyano Díaz, Emilio., Ramos Alvarado, Nadia. (2007). Bienestar subjetivo: midiendo satisfacción vital, felicidad y salud en población chilena de la Región Maule. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-23762007000200012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.