Logo image
Logo image

5 tapaa uskaltautua mukavuusalueen ulkopuolelle

3 minuuttia
Vaikka koetkin että mukavuusalueella on ihanan vaivatonta, itse asiassa haluat pysyä siellä pelon vuoksi - pelon, joka estää sinua kasvamasta ja kohtaamasta tuntematonta.
5 tapaa uskaltautua mukavuusalueen ulkopuolelle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tunnetko elämäsi olevan jumissa? Eikö sinulla ole lainkaan tavoitteita? Tässä tapauksessa saatat olla sillä kuuluisalla mukavuusalueella.

Tämä on alue, jolla olo on todella mukava, mutta jolla olo tuntuu samaan aikaan rajoiteltulta. Nyt kerromme eräistä tavoista päästä eteenpäin tältä tutulta alueelta.

Mukavuusalue syntyy ihmisen jatkuvasta taipumuksesta etsiä asioita, jotka saavat olon turvalliseksi. Siksi tarraudumme kaikkeen sellaiseen, mikä antaa meille tämän tunteen.

Samalla kyseessä on kuitenkin hyvin rajoittava alue. Mukavuusalue saa meidät joskus pysymään työssä josta emme pidä, tai kumppanin kanssa jota emme rakasta, sillä “no, ei se nyt niin kamalaa ole”. Ajan kuluessa tällaiset tunteet kuitenkin kuluttavat.

Mitä siis tehdä, jotta pääsisit liikkumaan eteenpäin?

Uskaltaudu mukavuusalueen ulkopuolelle näiden keinojen avulla

1. Kirjoita lista kaikesta, minkä tekemisestä pidät

Some figure

Yksi tapa päästä eteenpäin on niinkin yksinkertainen asia kuin muistikirjan tai paperinpalasen käyttö siihen, että kirjoitat ylös kaikki ne asiat joiden tekemisestä nautit tai jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Saatat pitää ratsastuksesta, lukemisesta, kävelemisestä, salille menemisestä, luistelusta, matkustelusta, soittamisesta… Nyt sitten kysymys on tämä: käytätkö riittävästi aikaa niihin asioihin, joista pidät?

Jos olet mukavuusalueellasi, varmaankin huomaat että olet lakannut tekemästä monia niitä asioita, joista pidät. Nyt on aika ryhtyä niihin uudelleen.

Ota paperi eteesi ja ala kirjoittaa – ja muuta sanat sitten teoiksi.

2. Pidä itsestäsi huolta

Toinen tapa päästä eteenpäin mukavuusalueelta on pitää itsestäsi parempaa huolta. Vaikka et ehkä huomaakaan sitä, turvallinen paikkasi rajoittaa sinua sekä kuluttaa sinua niin paljon, että olet lakannut ajattelemasta itseäsi.

Kuinka pitkä aika on siitä, kun viimeksi vaikkapa urheilit? Syötkö hyvin? Nukutko silloin, kun kehosi käskee? Nämä ovat kenties asioita, joihin et kiinnitä riittävästi huomiota.

Mukavuusalueelta lähteminen on tietysti vaikeaa. Laiskuus on koukuttavaa, ja kysyt itseltäsi: “Mitä tästä kaikesta on hyötyä?” Avainasia on tämä: jätä kyseinen ajatus sivuun.

Ajattele itseäsi, pidä huolta itsestäsi, ja voit huomata kuinka kaikki alkaa muuttua paremmaksi.

3. Ole sosiaalisempi

Some figure

Mukavuusalue eristää joskus ihmisen niin, että lakataan käymästä ulkona ystävien kanssa ja jopa vältetään uusien ihmisten tapaamista.

On tärkeää, että kun olet tehnyt aiemmin mainitsemamme asiat, alat sosialisoida enemmän ihmisten kanssa, ja he voivat olla osa niitä asioita, joiden tekemisestä pidät.

Jos esimerkiksi tykkäät soittamisesta, liity bändiin! Älä sulje itseäsi.

Uusiin ystävyyspiireihin siirtyminen tekee ehkä olosi epävarmaksi, mutta tämä on seurausta siitä, että olet ollut mukavuusalueellasi liian pitkään.

4. Varaa aikaa itsellesi

Neljäs tapa päästä pois omalta mukavuusalueelta on jättää aikaa itselle. Vaikka tämä ei ehkä tunnukaan tärkeältä asialta, se on sitä ehdottomasti!

Tämä aika voi olla myös itsestäsi huolehtimista, sillä joskus hukkaamme sen ajan joka meillä on käytettävissämme, emmekä siis hyödynnä sitä kunnolla.

Varaa puoli tuntia tai tunti siihen, mitä haluat tehdä. Mitä kehosi sinulle kertoo? Mitä sinä haluat?

Laita ajatuksesi syrjään ja anna sydämesi ohjata. Ajatukset saattavat rajoittaa, ja ne yrittävät vakuuttaa sinut jäämään mukavuusalueellesi.

5. Ala kyseenalaistaa ajatuksiasi

Some figure

Kuten tiedätkin, ne tahot jotka yrittävät vakuuttaa sinulle ettei mukavuusaluetta kannata jättää, ovat omat ajatuksesi. Ne kertovat, että olet turvassa ja että mitään pahaa ei tule tapahtumaan.

Tiedätkö kuitenkaan, ovatko ajatuksesi todenmukaisia? Kuten kenties teet muillakin elämäsi osa-alueilla, miksi et yrittäisi haastaa myös ajatuksiasi?

Tulet huomaamaan, kuinka väärässä nämä ajatukset ovat ja kuinka monta uskomusta mielessäsi majailee. On aika suhteuttaa asiat ja alkaa elää ilman pelkoa.

Me toivomme, että nämä viisi neuvoa mukavuusalueelta pois uskaltautumiseksi antavat apua tai helpotusta elämäsi parantamiseksi.

Me myös rohkaisemme sinua olemaan tietoinen siitä, että on monia pelkoja ja epävarmuuksia, joita me itse ruokimme juurikin pysymällä mukavuusalueellamme. Haluatko oikeasti jatkaa tällä tavalla elämistä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brenner, Abbigail. “5 Benefits of Stepping Outside Your Comfort Zone.” Psychology Today. N.p., 27 Dec. 2015. Web. 22 Jan. 2017.
  • Henry, Alan. “The Science of Breaking Out of Your Comfort Zone (and Why You Should).” Lifehacker. Lifehacker.com, 03 July 2013. Web. 22 Jan. 2017.
  • White, Alasdair. From Comfort Zone to Performance Management. N.p.: White & MacLean, 2009. Print.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.