Logo image
Logo image

Mitä käyttämäsi värit kertovat sinusta

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme sinulle vaatteidesi värien tarkoituksen ja kuinka tämä yksinkertainen näkökohta voi kertoa paljon sinusta.
Mitä käyttämäsi värit kertovat sinusta
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Käyttämämme värit vaikuttavat päivittäiseen elämäämme enemmän kuin ehkä kuvitteletkaan. Usko tai älä, kaikki yhdistävät jokaisen värin ja sävyn tiettyihin tunteisiin ja konsepteihin.

Värien psykologia

Tämä ala tutkii sitä, kuinka värit vaikuttavat meihin. Loppujen lopuksi ne voivat muuttaa meidän havaintokykyämme, tunteitamme ja jopa mielialaamme.

Lisäksi väreillä on voima parantaa muistiamme ja huomiointikykyämme. Ne vaikuttavat myös suuresti ideoihin ja mielikuviin, joita koemme tietyissä paikoissa.

Värien psykologia on ala, joka kehittyy yhä. Värien tarkoituksen taustojen tunteminen voi kuitenkin auttaa sinua hyödyntämään niitä.

On tärkeää, että tunnistat tavan jolla tunnet tai vaikutuksen jonka haluat saavuttaa joka päivä. Sillä tavalla voit määrittää mikä väri sopii sinulle parhaiten!

Suosittelemme sinua lukemaan: Tiukkojen vaatteiden riskit terveydelle

Käytä värejä hyödyksesi

värikäs nainen

Vaikka se saattaakin vaikuttaa oudolta, emme kommunikoi ainoastaan sanallisesti, vaan myös epäsuorasti tavalla jolla pukeudumme ja väreillä jotka valitsemme. Me säteilemme tunteita ja näytämme vaatteidemme välityksellä keitä todella olemme.

Katsotaan tarkemmin monien värien takana olevaa tarkoitusta.

Värit ja niiden tarkoitukset

Värit vaikuttavat tunteisiisi ja henkiseen tilaasi. Lisäksi ne kommunikoivat muistisi, tiettyjen tunteiden heräämisen ja niiden ohjaamisen kanssa.

 • Keltainen on auringon, valon, onnellisuuden, optimismin, viisauden, älykkyyden, henkisen nokkeluuden ja menestyksen väri.
 • Punainen edustaa tulta, innostusta, intohimoa, lumovoimaa, kiintymystä, valtaamista ja tunteellisuutta.
 • Taivaansininen heijastaa seesteisyyttä ja kylmyyttä, siistiyttä, ystävyyttä, uskollisuutta sekä mielen rentoutumista ja rauhallisuutta. Siniseen pukeutuminen saa sinut tuntemaan itsesi varmemmaksi ja luottavaisemmaksi.
 • Vihreä edustaa raikkautta, vapautta, parantumista, toivoa, hyvinvointia ja rauhaa. Vihreään yhdistetään kaikki positiiviset asia, kuten myös onnellisuus. Vihreällä värillä voit kehittyä, tehdä edistystä ja tulla positiivisemmaksi.
 • Valkoinen edustaa puhtautta, viattomuutta, valoa ja rauhaa. Valkoinen väri auttaa sinua selventämään minkä vain synkältä vaikuttavan asian ja selvittämään ja nostamaan mielialaasi kun olet masentunut.
 • Vaaleanpunainen on rakastava väri ja se yhdistetään naiiviuteen ja feminiinisyyteen.
 • Harmaa edustaa luopumista, vanhuutta ja raittiutta. Se saattaa myös muistuttaa sinua ankeasta asiasta tai eleganssista.
 • Kulta edustaa rikkautta, loistokkuutta, kirkkautta, viisautta ja luksusta.
 • Hopea heijastaa jaloutta, kunniaa ja rahaa.
 • Oranssi edustaa tasaisuutta, syntymistä, kehitystä, laajentumista ja rauhallisuutta. Lisäksi saatat yhdistää sen kevääseen ja luontoon. Oranssi väri on puhdasta energiaa. 
 • Violetti heijastaa muutosta, uudistusta, hengellisyyttä, meditaatiota ja keskittymistä. Violetti on väri, joka muuttaa negatiivisen energian positiiviseksi.
 • Musta edustaa viettelystä, voimaa, luksusta, vahvuutta, salaperäisyyttä, surullisuutta ja kipua. Musta ei ole aina negatiivinen väri. Se on myös mahtava väri pukeutumisessa ja sen voi yhdistää minkä vain muun värin kanssa.
 • Ruskea edustaa laiskuutta, verkkaisuutta ja rumuutta. Vaikka sen tarkoitus ei ehkä olekaan niin hyvä, on ruskea väri, jolla on mahtava läsnäolo ympärillämme ja sen voi yhdistää moniin asioihin.

Värien voima

Värit vaikuttavat myös siihen kuinka teemme yleisiä ja helppoja päätöksiä. Aina syntymästämme lähtien meillä on kaikilla ollut lempivärimme. Melkein kaikki asiat tulevat vaihtelevissa väreissä. Se on suuri etu!

Pidä myös mielessäsi, että sinun lempivärisi ei tule aina olemaan se jonka valitset esineillesi ja sinun tulisi aina pitää mielessäsi ettei se näytä aina hyvältä kaiken kanssa.

Lue myös: 7 mielialaa parantavaa ruokaa

värikäs vaatekaappi

Asiayhteys on tärkeää värien tulkitsemisessa ja valitsemisessa. Kuvittele näkeväsi lakimies tai -nainen kirkkaan vihreässä puvussa. Siinä ei olisi mitään järkeä. Voimme kuitenkin aina yrittää keksiä ja kokeilla yliampuvia ja rohkeita väriyhdistelmiä.

Yhdistä värit mieltymyksiesi mukaan, mutta pidä väriharmonia mielessäsi. Esimerkiksi ruskea, kulta, keltainen ja oranssi edustavat syksyä. Ruskeasta tulee kuitenkin harmaaseen ja mustaan yhdistettynä erittäin konservatiivinen, eikä kovinkaan vaikuttava.

On värejä, jotka ovat vastustuskykyisempiä likaantumiselle, toiset taas ovat sopivampia lämmölle ja toiset täydellisiä mikäli et halua tulla huomatuksi.

Näiden ajatusten mielessä pitäminen tulee parantamaan ymmärrystäsi. Värien psykologian käyttäminen auttaa painottamaan sitä mitä haluat sanoa ja yhdistää värien tarkoitukseen.

On tärkeää päättää millaisen kuvan haluat välittää, ennen kaikkea jos olet yrittäjä. Voit siis nämä konseptit hyvin tuntevien ammattilaissuunnittelijoiden avulla kuvata yrityksesi haluamallasi tavalla. Voit saavuttaa värien avulla jotakin todella mahtavaa. Ehkä sinun pitäisi tehdä alustava analyysi saavuttaaksesi haluamasi tavoitteen. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.