Joskus positiivisuus ei riitä, vaan tarvitaan myös voimaa ja kärsivällisyyttä

tammikuu 29, 2018
Sen lisäksi, että olet positiivinen, tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja voimaa, jotta asiat saadaan tapahtumaan. Kaikki hyvä on odotuksen ja työn arvoista.

Suurin osa meistä on kuullut positiivisesta psykologiasta, ja olemme kenties jo soveltaneetkin tätä positiivista lähestymistapaa päivittäisessä elämässämme, jotta voisimme olla onnellisia.

Siitä lähtien kun psykologi Martin Seligman julkaisi kirjansa Optimistin käsikirja vuonna 1990, tämä ajattelutapa on saanut runsaasti näkyvyyttä ja merkitystä mediassa ja henkilökohtaisen kasvun maailmassa.

Kaikkein kiinnostavin positiivisen psykologian anti silloin, kun tämä kirja ilmestyi, oli ajatus huomion suuntaamisesta ihmisen patologisista ongelmista sisäisiin vahvuuksiin.

Tästä lähtien sitten sellaiset käsitteet kuten kestävyys, motivaatio, kiitollisuus ja tunneäly ovat tulleet äärimmäisen tunnetuiksi ja myös hyödyllisiksi.

Siitä huolimatta kaikki tämä, joka aikoinaan vaikutti suuresti ajatteluumme ja joka sai merkittävän aseman, vaikuttaa tällä hetkellä olevan menettämässä arvoaan.

Tämä johtuu eräästä yksinkertaisesta syystä: nykyajan kriisien, muutosten ja muuttuvien tilanteiden vallitessa sekä sosiaalisesti ja taloudellisesti, positivismin teoria tuntuu olevan vähemmän houkutteleva kuin se aikoinaan oli.

Itse asiassa moni psykologi ja sosiologi uskookin nyt, että on aika saada loppu positivismin korkeimmalle asemalle henkilökohtaisen kasvun alueella.

Tässä ei kuitenkaan ole kyseessä sen korvaaminen muulla, vaan pikemminkin sen muotoileminen uudestaan ja sen ymmärtäminen, että joskus ei riitä vain positiiviinen ajattelu, jotta asiat voisivat parantua.

Positiivinen ajattelutapa ei aina takaa menestystä

positiivisuuspullo

Pitkään oli niin, että positiivinen ajattelu oli se strategia, jonka avulle meille opetettiin onnellisena olemista ja sen ymmärtämistä, että esimerkiksi anteeksianto, kiltteys ja altruismi auttavat meitä torjumaan negatiivisia tunteita, kuten esimerkiksi vihaa, raivoa ja surua.

Moni näistä ideoista on peräisin eräästä tunnetusta periaatteesta, joka on ”ajatuksen muuttaminen, jotta tunnetta voitaisin muuttaa”.

Kun me muutamme tunteidemme laatua, voimme parantaa tämän käsityksen mukaan todellisuuttamme.

Lue aiheesta lisää: Paranna tunne-elämääsi – 5 askelta yhteyden saamiseksi itseensä

Vaikka kyseinen lähestymistapa vaikuttaakin inspiroivalta, todellisuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Elämässä on monia hienovaraisia nyansseja, ja seuraavankaltaisten asioiden kanssa olemme kaikki joutuneet tekemisiin ainakin joskus:

  • Kun menet haastatteluun, ajattelet positiivisesti. Luotat ja annat parasta itsestäsi. Mutta positiiviset ajatukset eivät tuo sinulle työpaikkaa.
  • Olet aina antanut itsestäsi parasta kumppanillesi. Olet aina luottanut yhteiseen elämänprojektiinne, ja olet ollut positiivinen, rohkea ja huomioiva sekä viestinyt tarpeeksi hyvin. Tästä huolimatta et kuitenkaan ole pystynyt saamaan suhdetta toimimaan.
  • Sinulla on hyvä koulutus ja erinomaiset arvosanat, ja olet aina ollut parhaiden joukossa luokallasi. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollistanut sitä, että saisit hyvän työpaikan.

Eräs asia, joka tulee asiaan liittyen ymmärtää on se, että positiivisuuden ylläpito on ja tulee aina olemaan elintärkeää.

Tästä huolimatta on kuitenkin tarpeen, että opetellaan käsittelemään vaikeampia ja monimutkaisempia päivittäisen elämän alueita.

Onnellisuudessa on aina pieni ”ansa”, joka tulee hyväksyä

tytön positiivisuus ei riitä

Hyviä asioita ei aina tapahdu niille, jotka niitä eniten ansaitsevat. Lisäksi on niin, että joskus ihmiset – vaikkapa ystävät ja sukulaiset – joiden piirteisiin kuuluvat ehdoton kiltteys ja jalous, ovat joutuneet kohtaamaan niitä kaikkein musertavimpia tilanteita.

Miksi näin sitten käy?

On tarpeen huomata, että puoleensavetämisen laki ei aina takaa tuloksia. Ei siis aina ole riittävää, että haluat ja ajattelet, ja joskus myöskään toimiminen tietyllä tavalla ei riitä siihen, että saisit toivomasi asian tapahtumaan.

Positiivisen ajattelun lisäksi meidän tuleekin kehittää vahva, joustava, rohkea ja kestävä asenne.

Sellaiset kirjat, kuten The Happiness Trap, jonka kirjoittaja on Russ Harris, selittävät tämän asian yksinkertaisella ja suoralla tavalla.

  • Yhteiskunta jossa elämme, ”myy” meille idean, että ihmisen tulee aina pysyä positiivisena. Sen mukaan meidän tulee ympäröidä itsemme positiivisilla tunteilla, ajatuksilla ja onnellisuudella.
  • Jos annamme itsemme mennä tämän ajattelutavan mukaisesti, lopputuloksena on se, että meistä tulee niin pakkomielteisiä onnellisuuden suhteen, että emme osaa kohdata tai käsitellä turhautumista, epämukavuutta ja epämiellyttäviä tunteita.

Tämä on asia, jota ei ole syytä sivuuttaa, ja näin on etenkin siksi, että nykypäivän todellisuus on hyvin monimutkainen. Kilpailuhenkiset, muuttuvat ja vaativat olosuhteet ovat osa tämän ajan elämää. Meidän täytyy nykyisin kohdata vaikeuksia lähes joka päivä.

Lue aiheesta lisää: 5 tapaa, joilla vahingoitat tunne-elämääsi huomaamatta

Hyväksyn ja ymmärrän omat negatiiviset tunteeni, jotta voin vahvistaa niitä positiivisia

nainen muodostaa käsillään sydämen

Tiedän, että tulee olemaan harmaita päiviä, jolloin mikään ei mene hyvin. Jolloin tunnen itseni torjutuksi ja ymmärrän asiat väärin. Ja tulee sellaisia päiviä, jolloin menetän jotakin, tai jolloin menetän kaiken. Kun sanon tai toiset sanovat minulle hyvästit.

Tulee sellaisia päiviä, jolloin on pakko olla vahva, ei pelkästään positiivinen.

  • Tämän tietäminen ja ymmärtäminen on elintärkeää ihmisen henkilökohtaisen kasvun kannalta.
  • Ihminen, joka on pakkomielteinen onnellisuuden suhteen, mutta joka ei siedä menetystä, pettymystä tai surua, ei todennäköisesti pysty kasvamaan ja saavuttamaan sisäistä rauhaa ja hyvinvointia.

Tässä ei ole kyse pessimismin ruokkimisesta, vaan siitä, että olet kykeneväinen sietämään negatiivisia aikoja elämässäsi ja voit kohdata ne. Meidän tulee elää nämä vaikeat hetket parhaalla mahdollisella tavalla ja päästä niistä yli.

Meidän tulee taistella onnellisuudestamme kypsemmällä, realistisella ja objektiivisella tavalla.

Tiivistäen voidaan sanoa, että joskus ei riitä vain se että asiat nähdään positiivisesti, jotta elämään voisi tulla kauniita asioita. Joskus se, mitä meille tulee, ei ole hyvää. Mutta nämä asiat tulee hyväksyä ja käsitellä siten, että ajan kuluessa se mitä haluamme kovasti, voisi tapahtua.

Artikkelin pääkuva on peräisin lähteestä © wikiHow.com.

UUTISIA VERKOSSA