5 keinoa päästä yli henkisestä kärsimyksestä

Henkisen kärsimyksen ei tarvitse muuttua joksikin joka vaikuttaa meihin niin paljon että siitä tulee lopulta osa persoonallisuuttamme. Voit päästä yli tästä kärsimyksestä ja siirtyä eteenpäin.
5 keinoa päästä yli henkisestä kärsimyksestä

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Me kaikki olemme jossakin vaiheessa käyneet läpi kokemuksen, joka on aiheuttanut suurta henkistä tuskaa. Onko olemassa keino päästä yli henkisestä kärsimyksestä?

Joka kerta kun käymme läpi jotakin vaikeaa, kuulemme vain ympärillämme “huomaat vielä, se muuttuu kyllä paremmaksi”, “sinusta tuntuu paremmalta pian”, “älä nyt itke“. Se ei kuitenkaan auta meitä lainkaan noina hetkinä.

Kuinka päästä yli henkisestä kärsimyksestä?

Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi keinoa päästä yli henkisestä kärsimyksestä. Nämä keinot eivät käsitä pakenemista tai kivun sivuuttamista, vaan ne opettavat sinut kohtaamaan sen parhaalla mahdollisella tavalla. Katsotaan kuinka.

1. Myönnä, että käyt läpi vaikeita aikoja

pääse yli henkisestä kärsimyksestä juttelemalla jonkun kanssa

Mitä tapahtuu kun tunnet olosi kauheaksi, ja joku kysyy sinulta kuinka voit? Tunnusta pois: yleensä valehtelet, kerrot että kaikki on hyvin ja joskus lisäät jopa sanat “kuten aina”.

Mutta päästäksesi yli henkisestä kärsimyksestä sinun tulee aloittaa olemalla rehellinen.

Ei ole pahin asia maailmassa sanoa että et voi hyvin, olosi ei ole paras ja että sinuun sattuu.

Saatat ajatella, että tekemällä niin kerjäät sääliä ja sinulla saattaa jopa olla mielessä sanonta “en kerjää sääliä”. 

Mutta rehellisyys ympärilläsi olevia kohtaan ja meidän aitojen tuntemuksiemme kertominen saa meidät tunnistamaan kärsimyksemme, sen sijaan että kieltäisimme tai sivuuttaisimme sen.

Joten tunteiden välttämisen sijaan sinun tulisi vaalia niitä.

2. Mistä kärsimyksesi alkoi?

Kärsimyksesi saattaa tulla jostakin, joka ei ole välittömästi selvää sinulle. Mistä nämä tunteet saivat alkunsa? Miltä sinusta tuntuu? Mitä olet tehnyt vastataksesi niihin?

Tarvitsemasi ajan ottaminen analysoidaksesi eri näkökulmista sitä mitä sinulle on tapahtunut ja kärsimyksesi kerrosten kuoriminen sallivat sinun löytää sen alkuperän. Ehkä sen aiheutti lapsuuden trauma tai menetys, josta sinun täytyy vielä selvitä…

3. Ala sanomaan itsellesi rohkaisevia sanoja

pääse yli henkisestä kärsimyksestä puhumalla kauniisti peiliin

Kun olet kykeneväinen pääsemään yli henkisestä kärsimyksestä ja alat tutkimaan menneisyyttäsi, huomaat luultavasti kuinka huonosti olet kohdellut itseäsi. Ehkä ajattelit silloin sanontoja kuten “olen mitätön”, “kaikki ovat parempia kuin minä”, “katso kuka valittaa” tai jopa “olen idiootti”.

Tällaisina aikoina olemme erittäin kriittisiä itseämme kohtaan, mutta nämä sanonnat eivät auta. Ne heittävät meidät masennuksen, tuskan ja suuremman kärsimyksen kierteeseen sen sijaan että auttaisivat meitä siirtymään eteenpäin.

Siitä syystä on tärkeää että huolehdit itsestäsi ja kohtelet itseäsi kunnioittavasti.

Mitä sanot muille silloin kun he käyvät läpi vaikeita aikoja? Sanot heille rohkaisevia sanoja, eikö niin? Siten sinun pitäisi toimia myös itsesi kohdalla.

4. Arvosta ympärilläsi olevia

Kun käyt läpi vaikeita aikoja, haluat joskus vain olla yksin ilman että muita on ympärilläsi. 

Huolimatta siitä että olet usein niin keskittynyt kärsimykseesi, on kuitenkin tärkeää että olet tietoinen ihmisistä jotka pysyvät rinnallasi.

He saattavat olla ihmisiä jotka ovat vierelläsi, joiden pelkkä läsnäolo saa olosi tuntumaan paremmalta ja jotka ovat paikalla ojentamassa kätensä nostaaksesi sinut silloin kun kaadut.

Sinun pitäisi arvostaa niitä ihmisiä jotka ovat paikalla jopa silloin, kun he eivät ymmärrä mitä käyt läpi.

5. Psykologi voi auttaa pääsemään yli henkisestä kärsimyksestä

pääse yli henkisestä kärsimyksestä käymällä terapeutin luona

Monet ihmiset ovat vastahakoisia käymään psykologillaHe ajattelevat että he pystyvät selviytymään kärsimyksestään yksin ja että he oppivat itsestään.

Ehkä syvällä sisimmässään heillä on negatiivisia uskomuksia siitä mitä psykologilla käyminen tarkoittaa.

Psykologi on opas, joka antaa meille tarpeelliset työvälineet kärsimyksestä yli pääsemiseen. Hän auttaa meitä siinä ettemme tunne itseämme yksinäiseksi, että tunnemme olomme ymmärretyksi ja hän auttaa meitä näkemään tilanteen toisesta näkökulmasta.

Psykologilla käyminen saa meidät hengittämään raikasta ilmaa ja voimme jättää kärsimyksen tunteen taaksemme, kaikki tulee olemaan hyvin. Tämä prosessi voi kuitenkin viedä hetken aikaa.

Oletko yrittänyt päästä yli henkisestä kärsimyksestä itse?  Ovatko jotkin mainituista keinoista auttaneet sinua?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.