Älä murehdi vanhenemista, keskity kasvamiseen

helmikuu 4, 2017

Vietämme päivämme odottaen ja toivoen, että meille tapahtuu jotain järisyttävää, että jokin elämässämme muuttuu. On tärkeää keskittyä nauttimaan nykyhetkestä, sillä se on ainoa hetki joka meillä on hallussamme ja johon meillä on valtaa.

Valehtelet itsellesi, jos väität ettet huolehdi vanhenemisesta ja kuolemasta. Jokainen ajattelee ainakin alitajunnassaan vanhenemista ja sen mukanaan tuomia muutoksia. Nyky-yhteiskunnassa vallitsee haave ikuisesta nuoruudesta ja vanheneminen voi tuntia ahdistavalta tai pelottavalta. Paine elää täyttä, mahtavaa elämää on suuri.

Tämä paine johtuu osaltaan hämäävistä mainoskuvista ja ihanteista, jotka painottavat nuoruuden ja kauneuden tärkeyttä – etenkin naisilla paine näyttää tietynlaiselta on kova. Vanheneminen voi tuntua kontrollin menettämiseltä tai epäonnistumiselta. Todellisuudessa kaikkein tärkein ominaisuus, joka ihmisellä on, on hänen sisäinen kehityksensä ja kasvunsa, eivät ulkoiset seikat. Keskitymme liikaa siihen miltä ulkoinen minuutemme näyttää, emme siihen mitä sisällämme piilee.

Vuosien vierimisen ei tulisi ahdistaa meitä, vaan niiden tulisi tuoda meille onnea. Tunnetta saavutuksista ja kauniita muistoja. Kun juhlit syntymäpäivääsi tiedät konkreettisesti viettäneesi jälleen uuden vuoden maapallolla. Oletko ottanut huomioon kuinka paljon olet kasvanut vuoden aikana? Et ole sama henkilö, joka olit vuosi sitten.

Älä anna huolten viedä sinua mukanaan

Varis vie kelloa ja naista

Mainonta, televisio ja muut massakommunikoinnin välineet yrittävät musertaa meidät peloilla vanhenemisesta. Pelot eivät tietenkään synny pelkästään näiden asioiden johdosta, vaan se miten elämme elämäämme vaikuttaa pitkälti myös pelkojen syntyyn ja kasvuun.

Pelot eivät kuitenkaan synny siitä hetkestä, jossa olet nyt. Tässä esimerkki aiheesta:

Vielä muutama vuosikymmen sitten naisen odotettiin menevän naimisiin nuorena ja synnyttävän lapsia mahdollisimman nopeasti naimisiinmenon jälkeen. Tämä jätti naiselle hyvin vähän aikaa nuoruudesta ja elämästä nauttimiseen, sillä lapset ja kodinhoito vievät suuren osan hänen ajastaan. Naisen unelmat ja haaveet itsensä toteuttamisesta jäivät ehkä unholaan. Nykyisin sama ei enää pidä paikkaansa ja länsimaissa naiset ovat vapaita viettämään elämänsä kuten haluavat, eikä heidän tarvitse mennä naimisiin tai hankkia lapsia ollenkaan, jos se ei sovi heidän suunnitelmiinsa.

Onko sinulla aikaa itsellesi? Työssäkäynti rajoittaa vapaa-aikaamme ja sitä, miten vietämme elämämme. Se vaikuttaa pitkälti myös siihen miten pidämme huolta itsestämme ja miten priorisoimme asioita. Vapaa-aika tulisi viettää aivoja haastaen, luonnossa oleskellen, lukien ja ystävien kanssa jutellen.

Lapsuudesta lähtien otamme osaa moniin erilaisiin harrastuksiin, joiden kautta voimme oppia myös paljon elämästä. Älä unohda vapaa-ajan harrastusten merkitystä ja unohdu telkkarin eteen joka ilta, vaan liiku, juttele, inspiroidu ja ihastele maailmaa aina kun mahdollista.

Toki työskennellessä tämä voi muuttua haastavammaksi: olet stressaantunut, kotityöt kasaantuvat ja harrastukset jäävät taka-alalle. Päivät kuluvat hermoillessa työasioista tai perheen sisäisistä ongelmista, erilaisista hoidettavista tehtävistä, huomisen kiireistä ja muista paineista. Muista siis nauttia nykyhetkestä!

Tyttö tiimalasissa

Tulevaisuus on nykyhetkessä

Usein vietämme aikaa hermoillen ja stressaten siitä, mitä huominen tai ensi viikko tuo tullessaan. Asetamme itsellemme paineita ja pelkäämme asioita, jotka eivät välttämättä edes tule tapahtumaan. Usein lykkäämme asioita joista pidämme, jotta voimme hoitaa vähemmän mukavia velvollisuuksia. Kulutamme itsemme loppuun työssä, josta emme edes pidä.

On tärkeää lakata murehtimasta tulevaisuudesta, sillä siitä ei ole takeita. Lapsena sitä keskittyi pelkästään nykyhetkeen, eikä huomista mietitty. Kasvaminen ja oppiminen oli pääosassa, samaten kaikkien viiden aistin käyttäminen jatkuvasti. Huomioit jokaisen uuden asian, tuoksun, ilmiön, tunteen ja maun. Joka minuutti toi mukanaan uuden yllätyksen tai opetuksen.

Ehkäpä ongelma piileekin siinä, ettei mikään ole meille enää uutta. Olemme niin keskittyneitä tylsiin rutiineihin, että emme osaa pysähtyä ihmettelemään maailmaa. Emme huomaa enää maailman kauneutta ja sen antamia mahdollisuuksia.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse kokonaan hylätä kaikkea tekemääsi tai velvollisuuksiasi nauttiaksesi elämästä. Velvollisuudetkin ovat osa elämää. On kuitenkin tärkeää jatkaa kasvamista, tuntemista ja näkemistä arjen vaatimuksista huolimatta.

Lapset puun alla

Tunne, kokeile, elä ja kasva…

Älä mieti tulevaa tai menneisyyttä. Tee sitä mitä teit lapsena niin vaivattomasti: keskity nykyhetkeen. Kun teet näin unohdat, että huominen on olemassa ja annat kaikkesi tälle hetkelle ja päivälle.

Älä vietä liikaa aikaa ärsyyntyneenä niin huomaat heti, miten paljon tämä helpottaa oloa. Saatat jopa huomata tuotteliaisuutesi ja toimintakykysi kasvavan positiivisen ajattelun ja hetkeen keskittymisen johdosta. Pakota itsesi nauttimaan kaikesta. Keskity siihen mitä ympärilläsi on ja hengitä.

Jos haluat muuttaa elämäsi ja ottaa loparit töistä, tee niin. Jos haluat nauttia elämästä ja hemmotella itseäsi, tee niin.

Meillä on tämä päivä, mutta kenelläkään ei ole varmuutta huomisesta. Elä siis tämä hetki täysillä, sydän avoinna. Älä anna periksi harmaudelle vaan kulje kohti iloa ja lämpöä.

Jos harmaus vie sinut mukanaan, et pääse kasvamaan ihmisenä tai elämään täyttä elämää. Päinvastoin harmaus tekee sinusta pinnallisen ja surullisen.

Nainen pilvissä

Joten jos ajatus vanhenemisesta ahdistaa, pysähdy hetkeksi miettimään asiaa. Ajattele sitä miten vietät jokaisen päiväsi, ja antavatko ne sinulle energiaa vai kuluttavatko ne sitä. Opi arvostamaan kaikkea mitä teet. Älä anna pelkojen, huolien tai murheiden nakertaa itseluottamustasi ja onneasi.

UUTISIA VERKOSSA