Oletko koskaan miettinyt, miksi itkemme?

Oletko koskaan miettinyt, miksi itkemme? Selvitä syy ja mitä itkeminen hyödyttää tästä artikkelista!

Itkeminen yhdistetään usein heikkouteen tai luonteenlujuuden puutteeseen. Se, että annat itsellesi mahdollisuuden itkeä silloin kun sinusta tuntuu siltä tai kun sitä tarvitset, on kuitenkin hyväksi terveydellesi.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kyyneleet voivat auttaa sinua ja milloin niitä kannattaa hyödyntää.

Itkeminen ei tee sinusta haavoittuvaista

Länsimaalaiset itkevät hieman vastahakoisesti. Syynä on se ajattelutapamme, että jos joku näkee meidät itkemässä, hän pitää meitä heikkoina, liian herkkinä tai jopa epävakaina.

Joillekin itkeminen on merkki alistumisesta tai tappion tunteesta. Sitä voidaan kuitenkin myös käyttää psyykkisenä strategiana saada haluamansa.

Kyyneleet voivat jopa vahvistaa ihmissuhteita ja luoda siteitä. Jos itkemme jonkun kanssa, luomme häneen yhteyden, jota on vaikea rikkoa.

Tämä psyykkinen käytös ei kuitenkaan toimi tietyissä paikoissa tai ympäristöissä, kuten työpaikalla. Jos vuodattaisimme kyyneleitä työpaikalla silloin kun jokin ei suju hyvin, meidät nähtäisiin sinä ”heikkona henkilönä”, jota ei voi pyytää tekemään mitään tai joka ei tee erinomaisia tuloksia.

Maailmassa (tai osassa sitä), jossa tunteiden näyttämistä pidetään negatiivisena asiana, on ymmärrettävää piiloutua itkemään ja ”kutsua” vain sisäpiiriin kuuluvat ihmiset jakamaan nuo hetket kanssamme.

Tohtori Juan Muruben (Alcalá de Henares -yliopistosta Espanjasta) mukaan on olemassa lähes 500 tunnetta, jotka voivat saada ihmisen itkemään. Niiden joukossa tunnetuimmat ovat viha, tuska, yksinäisyys ja ihailu.

Voisi sanoa, että kaikki nämä tunteet voidaan tiivistää kahteen isoon ryhmään: avun pyytämiseen ja sen tarjoamiseen.

Itkeminen on vapauttavaa

suru

Sigmund Freud oli edelläkävijä itkua koskevissa tutkimuksissaan. Psykoanalyysin isän mukaan itku on osoitus vapautumisesta. Tästä pääteltiin, että kyynelten tukahduttaminen voi saada aikaan ahdistuneisuushäiriöitä, astmaa tai suolistohaavoja. Lisäksi tunteiden vapauttamatta jättäminen tekee meidät alttiimmiksi fyysisille sairauksille tai masennukselle.

Psyykkisestä näkökulmasta katsottuna itkeminen tasapainottaa tunteitamme ja saa meidät tuntemaan, että meitä tuetaan ja rakastetaan. Sen avulla meidän on myös mahdollista ilmaista itseämme, vapauttaa huonoa energiaa ja päästää ulos mieltämme vaivaavia asioita.

Jos analysoimme itkun fyysistä puolta, voimme esimerkiksi sanoa, että se säätelee hengitystämme ja saa aikaan rauhoittavan vaikutuksen elimistöömme.

Kun itkemme epämiellyttävän tilanteen takia, saamme sen jälkeen jopa suuremman rauhallisuudentunteen kuin mitä meillä oli ennen meidät itkemään saaneen ongelman syntymistä. Esimerkiksi itkeminen sängyssä, koska kumppani petti sinua tai koska erositte, johtaa rauhalliseen uneen, josta et välttämättä muutoin olisi voinut nauttia.

Saatamme myös itkeä katsoessamme elokuvaa tai kuunnellessamme surullista kappaletta, vaikkei niillä olisikaan mitään yhteyttä nykytilanteeseen tai siihen sanomaan, jonka tulkitsemme niistä. Näissä tapauksissa tietyt tekijät saavat meidät kyynelehtimään, kuten se, että näemme päähenkilöiden itkevän tai koska tarina on niin surullinen. Vaihtoehtoisesti elokuvalla saattaa olla positiivinen sanoma lopussa, tai saatamme jossain vaiheessa kyetä vertaamaan sitä johonkin menneisyyden tilanteeseen.

Itkulla säätelemme tunteitamme

valunut ripsiväri

Kuten nauraminen, itkeminenkin on erittäin tärkeä tunteenilmaisu ja yksi ihmisten tavoista kommunikoida. Kommunikoimme sen, mitä meille tapahtuu, mitä tunnemme ja mitä ajattelemme, kyynelten kautta.

Itkeminen voi olla terapeuttista, sillä se vapauttaa jännitystä ja lisää empatiaa ympärillämme olevissa ihmisissä. Lisäksi saamme apua todennäköisemmin itkiessämme kuin ollessamme esimerkiksi vihaisia. Lohtu, helpotus ja rentoutuminen ovat muita itkemisen positiivisia seurauksia.

Itkeminen on siis terveellinen toiminto, vaikka näkisimmekin sen negatiivisesti ja ajattelisimme sen olevan heikkouden merkki.

Meidän tulee kuitenkin osata erottaa toisistaan itkeminen surun poistamiseksi ja itkeminen jonkin asian saamiseksi.

  • Jälkimmäisessä tapauksessa sinusta tulee kyynelistä riippuvainen etkä saa mitään ilman niitä.
  • Toisin kuin vauvoilla, jotka itkulla ilmaisevat nälkää, väsymystä tai vaipanvaihdon tarvetta, aikuisilla on muita tapoja kommunikoida ja saavuttaa tavoitteensa.

Haluatko tietää enemmän? Lue: 6 ahdistusta ja masennusta aiheuttavaa ruokailutottumusta

Itkevätkö vain naiset?

Lopuksi kannattaa vielä mainita, miksi miehet ja naiset itkevät eri tavoin. Naiset itkevät useammin (30-64 kertaa vuodessa verrattuna miesten 17 kertaan) 13-vuotiaista asti. Tähän ikään saakka miesten ja naisten itkemisessä ei ole eroja. Lisäksi naiset itkevät pidempään: 6 minuuttia verrattuna miesten 3 minuuttiin.

Tämä johtuu osittain siitä, että patriarkaalinen perintö ja kulttuuri pakottavat miehet kasvamaan vahvemmiksi. Näin ollen, koska itkeminen saa heidät näyttämään heikoilta, heillä ei ole varaa tehdä sitä julkisesti.

Aviomiehen tai isän ei kuuluisi itkeä yhteiskunnassamme. Jopa pojille sanotaan, etteivät he voi itkeä, sillä ”se on tytöille”.

itkeminen

Sosiaalisten asioiden lisäksi hormonaaliset tekijät saavat naiset itkemään enemmän ja pidempään. Naisilla tunteiden ilmaiseminen liittyy läheisesti itkemiseen.

Näin ollen naiset käyttävät tätä menetelmää itseterapiana. Toisaalta taas kyvyttömyys ilmaista tunteita (aleksitymia) on yleisempää miehillä.

 

UUTISIA VERKOSSA