7 mielialaa parantavaa ruokaa

Tiesitkö, että puutteellinen Omega-3 -rasvahappojen saanti voi olla syynä mielialan vaihteluihin? Keho ei tuota näitä happoja luonnostaan, ja kyseisen ravinteen saannin vähäisyys voi aiheuttaa masennusta.
7 mielialaa parantavaa ruokaa

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Syömäsi ruoat eivät ainoastaan vaikuta ulkonäköösi, vaan myös ajatuksiisi, tunteisiisi ja tekoihisi. On siis olemassa myös mielialaa parantavaa ruokaa, ja niistä kerrommekin lisää tämän päivän artikkelissamme.

Lisää mielialaa parantavaa ruokaa ruokavalioosi

Moni syömistäsi ruoista voi saada hermostosi epätasapainoon, ja tuloksena saattaa olla huonoja mielialoja, väsymystä, ahdistusta ja masennusta.

Jos siis olet huomannut että olet joskus huonolla tuulella tai kärttyinen, kannattaa kokeilla seuraavia ruokia, jotta voisit kohentaa mielialaasi. Näin voit terveellisellä, edullisella ja helpolla tavalla hoitaa oloasi – vaivattomammin kuin kääntymällä lääkkeiden puoleen.

Muista silti, että jos tunteesi eivät muutu tasapainoisemmiksi, kannattaa käydä psykologilla, jotta saisit tehokkaampaa apua. Joskus ongelmamme eivät ole yhteydessä ruokaan, vaan sen sijaan ympärillä oleviin ihmisiin ja tilanteisiin, joihin päädymme.

1. Kaakao tai tumma suklaa

suklaa on mielialaa parantavaa ruokaa

Ensimmäinen esittelemämme mielialaa parantava ruoka on kaakao. Se toimii onnellisuudentunnetta stimuloiden, sillä se sisältää teobromiinia. Tämä kemikaali auttaa kehoa toimimaan paremmin seuraavilla tavoilla:

 • Se lisää serotoniinin ja dopamiinin määrää
 • Se rentouttaa hermostoa
 • Se vähentää ahdistusta ja masennusta

Kaakaossa on myös tryptofaania, joka on serotoniinin erittymistä stimuloiva kemikaali. Koska kaakao tarjoaa kaikki nämä hyödyt mielialasi kannalta, suosittelemme pienen palan tai patukan syöntiä joka päivä, jos ongelmanasi on masennus tai ahdistus.

Pidä mielessä, että tuotteen tulisi sisältää runsaasti kaakaota, eli ihanteellisesti yli 65 %, eikä lisättyä sokeria.

2. Saksanpähkinä

saksanpähkinät ovat mielialaa parantavaa ruokaa

Seuraava mielialaa parantava ruoka on saksanpähkinä. Se antaa keholle Omega-3 -rasvahappoja, ja kuten jo totesimme, niitä ei synny elimistössä luonnostaan.

Kun keho ei saa tarpeeksi Omega-3 -rasvahappoja, se alkaa mennä masennustilaan.

Saksanpähkinä sisältää myös tryptofaania, josta mainitsimmekin jo aiemmin.

 • Suosittelemme saksanpähkinöiden syöntiä päivittäin, jotta mielialasi voisi olla tasaisempi – viisi kappaletta riittää.
 • Muista, että voit lisätä tätä pähkinää myös smoothieisiin ja jälkiruokiin, tai sitten nauttia sitä lisukkeena sivussa.

3. Banaani

Banaani on myös sellaista ruokaa joka parantaa mielialaa, ja sitä kannattaisikin syödä päivittäin tai ainakin kahdesti viikossa.

Sen tunne-elämää parantava vaikutus on sen runsaan B6-vitamiinimäärän ansiota. Tämä vitamiini on osana siinä prosessissa, jossa serotoniinin proteiiniyhdisteitä muunnetaan.

Lisäksi se sisältää foolihappoa, C-vitamiinia ja kuitua, ja siten banaani parantaa vastustuskykyä.

4. Seesaminsiemenet

seesaminsiemenet ovat mielialaa parantavaa ruokaa

Nämä siemenet ovat myös sellainen tuote joka kohentaa henkistä oloa, sillä ne sisältävät treoniiniä, joka on elintärkeä aminohappo. Keho ei voi tuottaa sitä luonnollisesti yhdistämällä, joten sitä täytyy saada muualta.

Kun kehossasi on vähän treoniiniä, saatat kokea kroonista surullisuutta.

 • Jotta saisit tätä ravinnetta riittävästi, me suosittelemme teelusikallista seesaminsiemeniä salaateissa tai sitten niistä valmistetun öljyn käyttöä aterioiden yhteydessä.

5. Lohi ja muut kalat

lohi on mielialaa parantavaa ruokaa

Nämä tuotteet ovat hyväksi mielentilasi kannalta siksi että niissä on paljon Omega-3 -rasvahappoja, ja etenkin lohi, tonnikala ja sardiinit erottuvat tältä kannalta.

Omega-3 -rasvahapot vaikuttavat suoraan eräiden välittäjäaineiden liikkumisen tehokkuuteen, ja siten niiden puutos voi saada aikaan masentunutta oloa.

 • Nauti vähintään yksi annos rasvaista kalaa joka viikko.
 • Jos vain mahdollista, nauti niitä noin kolme kertaa viikossa, ja lisukkeena nauti kasviksia.

Varmista että ostamasi kala on tuoretta ja hyvälaatuista, ja ettei siinä ole raskasmetalleja.

Jos valitset tonnikalan, kokeile täysin luonnollisia vaihtoehtoja. Vaikka purkkien ostaminen onkin lompakolle parempi vaihtoehto, tällainen tonnikala sisältää paljon suolaa ja kemikaaleja.

6. Paljon kuitua sisältävät ruoat

mielialaa parantavaa ruokaa

Paljon liukenevaa kuitua sisältävät vaihtoehdot ovat loistavaa mielialaa parantavaa ruokaa, kun tunteiden ongelmat johtuvat muutoksista verensokerin tasossa. Jos sinulla on diabetes, kuitu voi auttaa hallitsemaan verensokeria paremmin.

Muista, että suuri glukoosipitoisuus vaikuttaa kehon sisäelinten toimintaan, ja se saa ihmisen kokemaan monia negatiivisia tunteita jo muutamassa minuutissa.

Kun tunnet että tilanne on tämä, tarkista glukoositasosi. Näin voit varmistaa että on todella kyseessä tämä ongelma.

7. Vähärasvainen punainen liha

Viimeisenä mielialaa parantavana ruokana esittelemme lihan. Siinä on runsaasti linoleenihappoa, joka on luonnollinen rasva joka auttaa torjumaan stressiä ja rasvan kertymistä kehoon.

Punainen liha tarjoaa myös rautaa ja Omega-3 -rasvahappoja, joten se on avuksi aivojen kunnon parantamiseksi.

 • Jotta saisit lihasta maksimaaliset hyödyt, kannattaa valmistaa se mahdollisimman niukan suolan ja rasvan kanssa.

Smoothie mielialan nostamiseksi

banaani on mielialaa parantavaa ruokaa

Helppo tapa ottaa mainitsemamme ruoat osaksi arkea ja saada aikaan muutos mielialassa, on valmistaa smoothieita. Ainoa asia jonka kanssa tarvitsee olla vähän varuillaan on annostelu, sillä liika ainesten käyttö voi helposti saada aikaan glukoositason liiallista kohoamista.

Kokeile tätä smoothieta, jotta voisit nauttia sekä herkullisesta, helposta että tehokkaasta juomasta, kun haluat parantaa oloasi!

Tarvittavat ainekset

 • 250 ml rasvatonta maitoa
 • 1/2 banaani
 • 5 saksanpähkinää
 • 1 tl kaakaota tai palanen tummaa suklaata

Näin tämä smoothie valmistetaan

 • Sekoita ainekset tehosekoittimessa ja valmista niistä tasainen juoma. Juo smoothie välittömästi.

Mielialaan vaikuttaminen positiivisesti onnistuu siis toisinkin kuin lääkkeillä – yksi tärkeä asia tässä on ruokavalio. Muista tämän artikkelin neuvot ja lisää ruokavalioosi mielialaa parantavaa ruokaa – voit paremmin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.