Logo image
Logo image

Irti päästämisen taito

4 minuuttia
Olet rämpinyt elämäsi aikana vaikeiden kausien ja vastoinkäymisten läpi aivan itse, eikä sinun tarvitse lisätä taakkaasi ongelmilla, jotka eivät ole omiasi. Älä myöskään annan muistojesi tehdä sinusta katkeraa.
Irti päästämisen taito
Viimeisin päivitys: 29 joulukuuta, 2018

Elämä on pitkä ja monimutkainen tie, jonka varrella asioita tapahtuu ja asiat muuttuvat. Tietyt ihmiset ja tapahtumat astuvat elämääsi ja katoavat myöhemmin. Mitä tahansa voi tapahtua. Irti päästämisen taito on yksi elämän tärkeimpiä oppeja.

Irti päästämisen taito, vain sinä voit opetella sen

Olet ainoa ihminen elämässäsi, joka tietää tasan tarkkaan, mitä olet käynyt läpi ja mitä taisteluita olet käynyt saavuttaaksesi sen aseman ja elämäntilanteen, jossa olet tänään.

Huomisesta ja sen kantamista onnen, tai surunhetkistä ei ole varmuutta. Joskus tunnet olosi väärinymmärretyksi.

Some figure

Perheenjäsenillä on huonot ja hyvät päivänsä, kumppani ei välttämättä aina tunnista kaikkea sitä, mitä hänen eteensä teet, ja joskus heräät aamulla siihen tunteeseen, että et yksinkertaisesti jaksa tai pysty. Mutta silti avaat silmäsi, nouset sängystä ja selviät. Olet vahvempi kuin luuletkaan – rohkeampi kuin kukaan saa koskaan tietääkään.

Sinun tarvitsee valaa uskoa itseesi ja luottaa itseesi enemmän, jotta pystyt kohtaamaan kaiken sen, mikä tiellesi vielä osuu.

Tässä artikkelissa haluamme rohkaista sinua miettimään, miten voit päästää irti asioista, joista ei ole sinulle enää mitään hyötyä ja kuinka pysyä vahvana muutoksen edessä.

Opi päästämään irti

1. Kyse ei ole siitä, kuka tarjoaa eniten tukea, vaan kuka pystyy päästämään irti

Saatat ajatella, että vahvimmat ihmiset ovat niitä, jotka voivat kestää mitä vain. He tekevät työnsä kunnialla, he ottavat vastuuta kodista, lapsistaan, vanhemmistaan. He jaksavat ja pystyvät.

Jokaisella on omat tarpeensa ja on tärkeää yrittää kuunnella omiaan ja tyydyttää omat tarpeensa ennen muiden vaatimuksia. Tämä on pelkästään positiivinen asia. Kun huolehdit itsestäsi, pystyt tarjoamaan rakkautta ja tukea sosiaalisen piirisi ihmisille: ystäville, perheelle ja kumppanille. Aina asiat eivät kuitenkaan pysy harmonisessa tasapainossa.

Kumppani ja perhe eivät välttämättä aina tajua, miten paljon hyvää teet heidän eteensä. Miten paljon uhraat. Kaikki lempeät sanat ja eleet eivät välttämättä saa vastakaikua.

Opi, mitä haluat kumppaniltasi: Millainen kumppani sopii juuri sinulle?

  • Elä sen mukaan, mitä olet itse kokenut, mitä muistat ja mistä huolehdit. Älä kanna muiden taakkoja harteillasi, sillä se ehkäisee oman henkilökohtaisen kehityksesi.

Jos elämässäsi on dominoiva perheenjäsen, joka vaikeuttaa elämääsi ja yrittää rajoittaa vapauttasi seurata omaa polkuasi, on sinun asetettava rajoja.

  • Älä murehdi toisten murheita. Älä anna toisten itsekkyyden, epävarmuuden, ennakkoluulojen ja kritisoinnin päästä niskan päälle.

Älä omaksu negatiivisia asenteita ja näkökantoja, sillä ne päätyvät lopulta vangitsemaan sinut.

  • Jos kumppanisi loukkaa oikeuksiasi tai estää sinua olemasta juuri se ihminen joka olet, harkitse parisuhdettasi vakavasti. Jos asetat omat toiveesi jatkuvasti taka-alalle noudattamalla toisen asettamia sääntöjä ja rajoituksia, ei se ole terveen suhteen merkki. Todellinen voima on sitä, että pystyy jättämään taakseen ihmisen, joka satuttaa tai estää sinua olemasta oma itsesi.
Some figure

Jos sinulla on ystävä, joka asettaa omat tarpeensa jatkuvasti sinun tarpeidesi edelle, joka tekee vain sitä, mitä hän haluaa ja on yhteydessä vain silloin kun tarvitsee sinulta jotakin, mieti suhteen toimivuutta.

  • Älä kerrytä ongelmia, jotka eivät ole omiasi. Vältä murheiden ja huolenaiheiden lisäämistä elämääsi ja etsi sen sijaan harmoniaa ja tasapainoa.

Sellainen ihminen, joka asettaa itsensä muiden edelle, ei ole itsekäs. Päästä irti niistä asioista, jotka eivät tuo sinulle onnea. Elämässä on tiettyjä peruspilareita, joista ei tulisi koskaan luopua: itseluottamus ja rakastamasi ihmiset ovat osa näistä.

Elämässä ilmenee väistämättä esteitä. Älä kuormita itseäsi liikaa, sillä taakka estää sinua liikkumasta. Laske taakka maahan, jätä se jälkeesi ja etene keveämmin askelin. Opi päästämään irti.

2. Muista, että elämässä mikään ei kestä ikuisesti

Some figure

Jokainen kohtaa tilanteita, joissa kärsivällisyys ei tunnu riittävän ja tiettyjen asioiden haluaisi jo saapuvan: elämäsi rakkaus, lomamatka, uusi työpaikka, parempi asunto, ensimmäinen lapsi…

Älä vietä elämääsi tulevaisuudesta haaveillen. Älä kiiruhda tai pakota asioita. Elämä liikkuu oman rytminsä mukaan ja kärsivällisyydellä se on helpompi ottaa vastaan. Kulje virran mukana, sillä se kulkee vääjäämättä eteenpäin.

Aika vie sinua lähemmäs unelmiasi, mutta tuo samalla mukanaan pettymyksiä, menetyksiä ja suruja.

  • Naiset joutuvat kohtaamaan suuren määrän vaikeita tilanteita ja kokemuksia. Yhteiskunnan naiselle asettamat vaatimukset ja paineet ovat kovat, ja myös lähipiiri ja kumppani voi odottaa naiselta tiettyjä asioita. Itse ymmärrät omaa kokemustasi parhaiten.
Some figure

Ihmisen pinnan alle kätkeytyy enemmän kuin mitä paljaalla silmällä näkee. Piilottelemme tuskaisia muistoja, joista kukaan muu ei ehkä koskaan saa tietää.

  • Kaikesta täytyy oppia pääsemään yli. Ainoa hetki, jolla on väliä on nykyhetki, se tila jossa olet juuri nyt, mitä haluat ja tarvitset. Päästä irti menneisyyden haavoista ja tulevaisuuden haaveista, elä tässä ja nyt. Kevennä taakkaasi päästämällä irti muiden sinulle asettamista paineista ja odotuksista.
  • Elämässä kaikella on aikansa. Asiat saapuvat ja lähtevät, eikä mikään ole pysyvää. Muista: älä pelkää ajan kulumista, vaan opi nauttimaan kaikista pienistä hetkistä, joita se tuo mukanaan.
  • Ainoa asia, jota kannattaa pelätä, on elämättä jäänyt elämä. Vuosikausien tunteettomuus, tyhjyys ja kokemusten puute. Älä sulje itseäsi pois maailmalta vaan ota vastaan myös surut ja vaikeudet – niiden kautta kasvat ja opit.

Vain sinä itse tiedät, mitä olet käynyt läpi ja mitä uhrauksia olet tehnyt matkalla tähän pisteeseen. Ole ylpeä siitä kuka olet ja kaikesta siitä, mitä olet saavuttanut.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.