Logo image
Logo image

Pettymys parisuhteessa: pysähdy ja mieti

4 minuuttia
On helppoa pettyä parisuhteessa, kun perhoset eivät enää lentele vatsassa ja rutiini astuu yhteiseen elämään. Tämä pettymys voi kuitenkin olla suhteessa käännekohta, sillä se voi auttaa määrittämään, onko kyseessä sellainen asia jonka puolesta kannattaa taistella.
Pettymys parisuhteessa: pysähdy ja mieti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olette olleet yhdessä jo vuosia, ja päivistänne on tullut lähinnä rutiiniaJonakin päivänä sitten tapahtuu asia, jota ei aikaisemmin ole tapahtunut – pettymys parisuhteessa.

Käännyt sängyssäsi, katsot kumppaniasi ja tunnet epäilystä sen suhteen, onko hän sittenkään oikea ihminen sinulle. On mahdollista, että pettymys on hiipinyt parisuhteeseesi.

On tavallista, että tunnet itsesi ärsyyntyneeksi tai pettyneeksi, kun olet käyttänyt suuren määrän aikaasi sellaisen ihmisen kanssa, jota et enää pidä “parempana puoliskonasi”. Älä kuitenkaan huolestu, jos näin käy.

Idealisointi jää sivuun, ja esiin astuu todellisuus.

Parisuhteen ensimmäisten viikkojen ja jopa vuosien aikana kumppani tuntuu täydelliseltä. Hänellä ei ole lähes ollenkaan vikoja, ja kaikki on todella mahtavaa. Mutta tämä kaikki tulee muuttumaan.

Ennen kuin teet kuitenkaan nopeaa päätöstä suhteesi tulevaisuuden kannalta, ota hetki itsellesi, jotta voisit miettiä tilannetta. Oma käsityksesi on muuttunut, eivät asiat sinänsä. Parisuhteesi on sama kuin se aikaisemminkin oli, eli sama kuin se oli muutama kuukausi tai vuosi sitten.

Ainoastaan se on nyt muuttunut, kuinka katsot suhdettasi. Tällä kertaa selitämme, mistä tässä on kyse ja mitä se tarkoittaa parisuhteen tulevaisuudelle – jatka lukemista, sillä pettymys parisuhteessa ei ole vain huono asia.

Pettymys parisuhteessa avaa silmäsi todellisuudelle

Some figure

Tunnet itsesi pettyneeksi, sillä kumppanisi ei enää ole se ainoa syy omaan onnellisuuteesi. Ajattelet, että tämä on huono asia – toinen ei enää voi antaa sinulle mitään uutta.

Olet tässä kuitenkin väärässä, sillä yksinkertaisesti sanottuna asia on näin: olet kasvanut kypsäksi suhteessanne.

Moni uskomuksistamme rakkautta ja rakastumista koskien on harhaanjohtavia. Jotkut esimerkiksi laittavat oman onnensa toisen käsiin täyden alistumisen merkeissä. He kuvittelevat, että tällainen todistaa heidän rakkautensa, mutta eivät ymmärrä, että tämä on virhe.

Missä tahansa liitossa on niin, että kaksi osapuolta täydentävät toisiaan, mutta yhden ei koskaan tulisi olla toisen alaisena. Molemmat ovat siis vapaita ja onnellisia omillaan. Ja heti kun asia ei enää ole näin, kyseessä on riippuvuus.

Ehkäpä tämän tyyppiset suhteet ovat sitä, minkä moni mieltää “terveeksi”, mutta he eivät ymmärrä, että kyseiset suhteet ovat itse asiassa kaikken haitallisimpia.

Ennemmin tai myöhemmin ihmiselle tulee pettymys parisuhteessa, mutta ei siksi, että kumppani ei enää olisi se oikea henkilö. On auennut uusi tie, joka johtaa kypsään rakkauteen.

Kypsä rakkaus – mitä se on?

Some figure

Kypsän rakkauden vaiheessa perhoset eivät enää lentele vatsassa, eikä myöskään ole aiemman kaltaista jatkuvaa tarvetta tietää kaikkea toisesta ihmisestä.

Nyt parisuhteen osapuolten elämä on rutiinia. Saatat jo hyvin tietää tämän jos olet itse tilanteessa, jossa lumous on haihtunut. On tärkeää pitää silmät avoinna ja ymmärtää seuraavat kaksi asiaa:

  1. Selvitä, onko kumppanisi todella se oikea ihminen sinulle. Perhoset vatsassa saattavat saada sinut pitämään kiinni sellaisesta henkilöstä, joka ei oikeasti täydennä sitä, mitä itse olet.
  2. Mitä mieltymyksiä ja kiinnostuksen kohteita te jaatte? Onko teillä samanlainen näkemys maailmasta?
  3. Tunnista, jos ajattelet suhdettasi kuin kuluttaja. Nyt kun olet hiukan pettynyt, eikä tunne enää ole sama kuin suhteen alussa, mietit toisen jättämistä ja uutta kokemusta jonkun toisen kanssa.

Ole varovainen viimeisen vaihtoehdon kanssa. Ei nimittäin ole olemassa “sitä oikeaa” – tässä on kyse siitä, että sinusta itsestäsi tulee “se oikea”.

Kasvaminen yhdessä – käsi kädessä

Some figure

Saattaa olla paljon sellaisia henkilöitä, joiden kanssa voisit aloittaa terveen parisuhteen. Mutta kuinka monesta ihmisestä tulee parempi puoliskosi ja elämänkumppanisi?

Saatat olla erilainen kuin toinen, mutta olet päättänyt jakaa elämäsi hänen kanssaan. Jotta voisitte kasvaa vanhoiksi yhdessä, on vastuusi ajatella yhteistä hyväänne ilman, että laitatte sivuun omat yksilöllisyytenne.

Tämä on totta silloinkin, kun petyt parisuhteessasi.

Oletko kertonut kumppanillesi, kuinka tällä hetkellä häntä kohtaan tunnet? Vai oletko valinnut hiljaa pysymisen ja ajatustesi tukahduttamisen? Ilmaisetko koskaan itseäsi, kun petyt? Tämä henkilö on tukesi ja se yksi, johon voidaan olettaa sinun luottavan. On tehtävänne päästä tästä asiasta ylitse yhdessä.

Jos olet huomannut, että suhteesi on päätynyt tällaiseen uuteen tilanteeseen, on aika muokata niitä tekoja ja asioita jotka ovat tähän asti toimineet, mutta eivät enää ole käyttökelpoisia.

Sinun täytyy ottaa uusi suunta sekä hengittää sisään raikasta ilmaa. Siteitä toisiin voidaan muuttaa. Tämä koskee ihmisiäkin. Ette aina tule olemaan samoja, ja tämä on hyvä asia.

Muutos ja edistys ovat aina sellaisia asioita, jotka ovat läpimurtoja.

Kun tunnet itsesi petetyksi, kyseessä on se ensimmäinen vaihe, joka voi johtaa kypsään rakkauteen tai päättyneeseen rakkauteen. Sinä, sekä tietenkin kumppanisi omalla tahollaan, päätätte kumpaan suuntaan olette menossa.

Ennen kaikkea muista kuitenkin se, että parisuhteen ei tarvitse olla ihanteellinen tai täydellinen. Tämä harhaluulo onkin se todellinen illuusio.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.