5 muutosta haitallisen ylpeyden karistamiseksi

Itsesi kuvitteleminen jonkun toisen ihmisen tilanteeseen voi olla yksi parhaista tavoista ymmärtää erilaisia näkökulmia ja lakata olemasta ylpeä haitallisella tavalla.
5 muutosta haitallisen ylpeyden karistamiseksi

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Haitallisesta ylpeydestä eroon pääseminen ei ole helppoa ihmiselle, joka ei ole tottunut pyytämään anteeksiantoa. Jotkut saattavat ajatella, että anteeksipyyntö tarkoittaa alentumista ja arvokkuuden menetystä.

Jos anteeksi pyytäminen tuntuu itsellesi helpolta, kannattaa muistaa, että se on monelle ylpeälle ihmiselle melko vaikeaa ja monimutkaista.

Jos haluat lakata olemasta vahingollisella tavalla ylpeä, jatka lukemista – seuraavat muutokset ovat tarpeen ihmissuhteissasi ja jotta voisit olla paremmalla mielellä itsesi suhteen.

1. Älä ajattele, että olet epäonnistunut

epäonnistuminen

Usein ylpeät ihmiset omaavat hyvin idealistisen kuvan itsestään, mikä luo sen uskomuksen, että anteeksi pyytäminen saa toiset näkemään heidät epäonnistuneina.

Tämä väärä uskomus saa heidät siis välttämään anteeksi pyytämistä, sillä he kokevat, että näin tehdessään he lakkaavat olemasta täydellisiä. Me olemme kuitenkin kaikki vain ihmisiä, ja teemme virheitä sekä tyrimme.

Jotta voisimme lakata olemasta liian ylpeitä, meidän tulee hyväksyä oma epätäydellisyytemme. Meidän tulee olla joustavampia ja hellempiä itsemme suhteen. Sinun ei tarvitse vaatia itseltäsi niin paljoa. Voisitko ajatella, että jokainen on epätäydellinen täydellisellä tavalla?

2. Ole empaattisempi

Joskus voi käydä niin, että ylpeys tekee ihmisestä vähemmän empaattisen, sillä se erottaa hänet sen ymmärtämisestä, miltä toisista voi tuntua.

Jos kuitenkin taistelet epäonnistumisen ja epätäydellisyyden pelkoasi vastaan, ja jos lasket puolustuksesi, tulet ymmärtämään että toiset ihmiset tarvitsevat anteeksipyyntöäsi. Lisäksi voit nähdä itsesi heidän saappaissaan.

Kun joku tekee virheen, ole kiitollinen siitä että hän ymmärtää asian ja pyytää anteeksi vilpittömästi ja täydesti. Se tuntuu todella hyvältä. Miksi et sitten itse tekisi samoin?

3. Kirjoita anteeksipyyntösi paperille

kirjoita anteeksi pyytäminen paperille

Et kenties edes tiedä, kuinka sinun tulisi aloittaa anteeksi pyytäminen, jos et ole tähän tottunut. Jos siitä on sinulle apua oikeiden sanojen löytämiseksi, kirjoita anteeksipyyntösi ensin paperille.

Sinun ei tarvitse ottaa asiasta kovaa stressiä, sillä kun kätesi alkaa edetä paperilla, pystyt löytämään oikeat, vilpittömät sanat sekä saamaan ulos sen viestin, joka sinun tarvitsee.

Ei tarvita mitään suurta ja monimutkaista, sillä jo yksinkertainen “olen pahoillani sitä miten sinulle puhuin, pomoni oli hirveä ja purin raivoni sinuun” riittää.

Anteeksipyyntösi kirjoittaminen ja sen pohtiminen mahdollistavat sen, että tulet tutuksi asian kanssa ja pystyt kokemaan olosi varmemmaksi kun kerrot viestisi sille, jolta haluat pyytää anteeksi.

4. Päästä irti häpeilystä

Usein näidenkin muutosten jälkeen ihminen huomaa olevansa erään esteen edessä, joka tekee lauseen “olen pahoillani” sanomisesta vapaasti mahdotonta. Saatamme tuntea, että tulemme kärsimään sen sanottuamme.

Häpeä on yksi kaikkein  rajoittavimmista tunteista joita ihmisellä voi olla, ja se voi estää sinua tekemästä sitä, mitä haluat.

Tämän vuoksi kannattaa haitallisen ylpeyden karistamiseksi miettiä tuntemaasi häpeää. Onko jokin asia, jonka vuoksi olet jatkuvasti ylpeä, tai pidätkö kiinni jostakin menneisyyden jutusta?

5. Tarkastele omia tunteitasi ja käytöstäsi

tunteet

Jotta voisit jättää liian ylpeyden historiaan, sinun tulee kyetä olemaan nykyisen tilanteesi tarkkailijana.

Ajattele itseäsi ikään kuin ystävänä: Mitä sanoisit hänelle? Mitä ehdottaisit? Näkisitkö anteeksi pyytämisen asiana, jota ei voida tehdä?

Kun otat uuden näkökulman tilanteeseen, moni asia muuttuu. Yritä siis käyttää sitä mitä tunnet ja miten ymmärrät ne uskomukset ja motiivit, jotka voivat estää sinua pyytämästä vilpittömästi anteeksi.

Saatat ymmärtää, että itsellesi asettamasi rajoitteet ovat tulosta negatiivisista kokemuksista, jotka ovat jo pitkään olleet menneisyyttä. Nyt on siis aika oppia.

Oletko omasta mielestäsi melko tai hyvin ylpeä ihminen? Jos olet tietoinen asiasta ja kohtaat ne pelot jotka saavat sinut valtaansa, kun sinun tulisi pyytää anteeksi, pystyt paremmin päästämään irti näistä epävarmuuksista.

Jokainen meistä on joskus ollut liian ylpeä. Avainasia on kuitenkin se, että osaat myöntää tekemäsi vääryydet ja sanoa “anteeksi” silloin, kun tämä on tarpeen.

Laita itsesi toisen asemaan. Muista ne hetket jolloin joku on pyytänyt sinulta anteeksi, ja toimi tämän mukaisesti. Voit huomata, kuinka olosi on näin parempi, ja tulet myös oppimaan paljon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.