7 kaunista japanilaista sanaa, jotka ovat avuksi henkilökohtaisessa kasvussa

Muiden kulttuurien filosofioihin tutustuminen kielen sanojen kautta voi auttaa näkemään elämän täysin eri tavalla. Katso näitä kauniita japanilaisia sanoja saadaksesi uuden näkökulman asioihin.
7 kaunista japanilaista sanaa, jotka ovat avuksi henkilökohtaisessa kasvussa

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2018

Kun opit vieraita kieliä ja sanoja, huomaat kuinka ihmiset muissa kulttuureissa jäsentävät ympäröivän maailman, käsityksensä elämästä ja jopa oman henkilökohtaisen maailmansa.

Seitsemän kaunista japanilaista sanaa

Japanilainen kulttuuri on tunnettu tietyistä termeistään, jotka käsittävät joukon länsimaalaisille yllättäviä ja kiehtovia ajatuksia.

Ne kutsuvat sinut pohtimaan asioita syvällisesti ja sisällyttämään elämääsi tiettyjä käsitteitä, jotka edistävät muutosta, henkilökohtaista kasvua ja uusien näkökulmien ymmärtämistä. Ennen kaikkea ne edistävät kulttuurillista ja henkistä rikastumista.

Tämän päivän artikkelissa kutsumme sinut tekemään tämän. Olemme varmoja siitä, että nämä sanat ovat sinusta yhtä mielenkiintoisia kuin ne ovat erikoisia.

1. Ikigai, olemassaolon syy

Jokaisella tulisi olla oma ikigai. Se on motiivi, tarkoitus, illuusio tai elintärkeä päämäärä, joka antaa voimaa ja energiaa päivän aloittamiseen joka aamu.

Kuten hyvin tiedämme, kaikki eivät ole vielä löytäneet sitä. Tästä syystä jotkut tuntevat pitkään olevansa eksyksissä vailla suuntaa tai motivaatiota, joka toisi heille todellista ja konkreettista onnea.

Tämä on mielenkiintoinen käsite, jota kannattaa ehdottomasti pohtia.

2. Kintsukuroi, haavojen parantaminen kullalla

kintsukuroi seitsemän kaunista japanilaista sanaa

Kintsukuroi-filosofia liittyy paljon sinnikkyyteen. Se on hienovarainen ja tarkka taito, jonka avulla voit parantaa haavasi ja nousta esiin vahvempana, arvokkaampana ja kauniimpana ihmisenä.

Japanilaisessa kulttuurissa kintsukuroi viittaa tekniikkaan, jossa korjataan rikkoutuneet posliininpalaset. Palasten pois heittämisen sijaan taiteilijat liittävät ne yhteen kultahippuja sisältävän kitin avulla.

Halkeamat ovat näkyviä, sillä ne ovat osoituksena ainutlaatuisen esineen voimasta, jolla on oma tarinansa.

3. Aware, eli suru katoavuudesta

Elämä liikkuu nopeasti eikä odota ketään. Se on ohikiitävää, nopeatempoista ja anteeksiantamatonta. Joskus rakkaus päättyy ja ystävyys sammuu. Jokin aiemmin turvalliselta tuntunut asia loppuu yhtäkkiä, pakottaen sinut aloittamaan alusta.

Näiden kaikkien prosessien sisällä on “aware“, yksi japanin kielen ylivertaisimmista sanoista. Siinä suru välittyy asioiden katoavaiseen luonteeseen. Näin siinä välittyy puolestaan tarve jatkaa eteenpäin ja sulkea ovia avatakseen uusia.

4. Majime, ihminen joka osaa olla vastuullinen

Japanin kielessä “majime” tarkoittaa kirjaimellisesti vakavaa henkilöä.

Sen sijaan että sana käsitettäisiin piikkinä jonkun ihmisen sulkeutunutta ja ynseää olemusta kohtaan, se on ennen kaikkea viittaus hänen luotettavuuteensa.

5. Nankurunaisa, yksi kauneimmista sanoista

seitsemän kaunista japanilaista sanaa

Nankurunaisa on epäilemättä yksi vanhan japanin kauneimmista sanoista.

Se viittaa klassiseen ideaan motivaatiopsykologiassa, henkilökohtaiseen kasvuun, ja jopa hengellisyyteen, johon ihmistä kehotetaan luottamaan tulevaisuudessa.

Kaikki ovat käyneet läpi vastoinkäymisiä, jolloin ainoa vaihtoehto on luottaa.

Sinun on ymmärrettävä, että ajan kuluminen, sekä sielu ja tahto toimia, korjaavat kaiken ja tuovat näkyviin uusia mahdollisuuksia.

6. Gaman, kestä vaikeudet arvokkaasti

Gaman on toinen termi, joka liittyy suoraan buddhalaisuuden alkulähteisiin. Siinä välittyy filosofia, joka auttaa näkemään elämän eri tavalla.

Kyseinen sana sisältää itse asiassa useita ajatuksia:

  • Kyvyn itsekontrolliin.
  • Tarpeen olla kärsivällinen.
  • Kyvyn sietää vaikeita ja monimutkaisia aikoja.
  • Kyvyn olla sitkeä ja yhdistää arvokkuuden ja voimakkuuden.
  • Kyvyn voittaa vaikeudet ja pyrkiä tekemään joka päivä jotakin, mikä parantaa oloa.

“Gaman” sisältää myös ajatuksen, joka on sekä tärkeä että arvokas: muiden huomioimisen. Sinun ei tulisi olla taakka tai riesa, vaan ymmärtävä ihminen, joka ymmärtää ympärillään olevia ihmisiä silloinkin, kun elää keskellä omia ongelmiaan.

7. Wabi-sabi, epätäydellisyyden kauneus

seitsemän japanilaista sanaa

Wabi-sabi on toinen yhtä mielenkiintoinen termi, johon kuuluu estetiikka, taide ja luonto. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa myös omaan henkilökohtaiseen tilanteeseen ja päivittäiseen psykologiaan. Se viittaa kauneuteen, jota on epätäydellisiltä näyttävissä asioissa.

Näin se välittää ajatuksen siitä, että aidosti kauniit asiat ovat yksinkertaisempia, puhtaampia perusasioita, huolimatta niiden pienistä puutteista tai epätäydellisyyksistä.

Se on jotakin, jota voit soveltaa päivittäisessä elämässäsi, lopettaen yleisen pakkomielteen kauneusihanteisiin ja täydellisyyden tavoittelun elämässäsi, kehoosi liittyen tai jopa ihmissuhteissasi.

Nämä seitsemän japanilaista sanaa muistuttavat hyväksymään sen, että me kaikki olemme viallisia ja kauniilla tavalla epätäydellisiä.

Opi soveltamaan näitä japanilaisen kulttuurin yksinkertaisia mutta mielenkiintoisia ajatuksia jokapäiväisessä elämässäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ishida, R. (2012). Reducing anxiety in stutterers through the association between “purpose in life/Ikigai” and emotions. Glob J Health Sci4(5), 120–124. https://doi.org/10.5539/gjhs.v4n5p120
  • Tomás Navarro. (2017). Kintsukuroi: El arte de curar heridas emocionales
  • Koren, Leonard (1994). Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.