Logo image
Logo image

Jonain päivänä ymmärrät, että kärsivällisyys on hyve

3 minuuttia
Jonain päivänä ymmärrät, että kärsivällisyys on hyve
Viimeisin päivitys: 04 helmikuuta, 2019

Kärsivällisyys on hyve, jota monet ihmiset eivät osaa harjoittaa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että lykkäämme jatkuvasti asioita ja odotamme jotakin tapahtuvaksi. Yhtäkkiä menetämmekin elämämme hallinnan.

Vaikka moni sanoo, että unelmamme muuttuvat todeksi kun lakkaamme odottamasta ja ryhdymme tuumasta toimeen, tämä ei aina pidä paikkaansa. Joskus saatamme taistella unelmiemme eteen joka päivä ja uhrata kaiken muun, mutta kuitenkin epäonnistumme näiden unelmien saavuttamisessa.

Kärsivällisyys on hyve

Se minkä kuuluu tapahtua, tulee tapahtumaan, kunhan hetki on oikea. Kukaan ei esimerkiksi voi pakottaa todellista rakkautta astumaan elämään juuri silloin, kun itse haluaa.

Meidän käsissämme ei myöskään ole saada upeaa työpaikkaa, löytää parasta ystävää ja elää täysillä, ja kaikki tämä samanaikaisesti tai yhdessä yössä.

Meidän on luotava oma todellisuutemme, mutta myös oltava kärsivällisiä. Kutsummekin sinut nyt mukaan pohtimaan tätä aihetta.

Jaksa olla kärsivällinen: jotkut asiat ovat odottamisen arvoisia

Raskaus kestää yhdeksän kuukautta. Todellinen rakkaus kehittyy ajan kuluessa. Kakussa on tietty valmistusaika ja tietyt ainesosat, ja näitä ainesosia tarvitaan tietty määrä.

Kaikki vaatii aikaa, huolellisuutta, mielenkiintoa ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Kärsimättömyys ei ole koskaan hyvä seuralainen. Liian nopeasti etenevistä asioista ei koskaan tule sellaisia kuin haluamme.

Kuinka sitten voit olla kärsivällinen, jos elämä on antanut tähän asti enemmän pettymyksiä kuin iloa?

Tämä on monen ihmisen tekemä yleinen virhe: jos et tavoittele asioita toiveikkaana ja luottavaisin mielin, alat nähdä ne toisessa valossa. Toisin sanoen lakkaat yksinkertaisesti uskomasta, että hyviä asioita voisi tapahtua sinulle.

Eikä niitä sitten tapahdukaan. Pohditaan tätä tarkemmin seuraavaksi.

Some figure

Kun pahoja asioita tapahtuu hyville ihmisille

Kuinka voin odottaa hyviä asioita tapahtuvaksi, kun minulle on aina sattunut vain kaikkea pahaa?

Olemme kaikki ajatelleet näin jossakin vaiheessa elämäämme. Joskus ongelmat seuraavat niitä ihmisiä jotka vähiten niitä “ansaitsevat”, kuten hyviä ihmisiä, joiden on selviydyttävä vastoinkäymisistä tietämättään kuinka.

Näiden ratkaisevien hetkien aikana jotkut menettävät luottamuksensa ja odotuksensa sen suhteen, että voisivat saavuttaa unelmansa, tai että edes voisivat saada osan takaisin siitä onnesta, joka heillä joskus oli.

Kun olet tällaisissa hankalissa tilanteissa, sen sijaan että kysyt “miksi minä?”, korvaa tämä lause seuraavalla: “mitä voin tehdä tässä tilanteessa?”

Lausetta voi käyttää myös seuraavilla tavoilla:

  • Kumppanini jätti minut juuri ⇒ “Mitä voin tehdä tässä tilanteessa?” ⇒ Opetella elämään uudella tavalla, itsekseni, sekä yrittää löytää taas onnen.
  • Lääkäri kertoi, että olen sairas ⇒ “Mitä voin tehdä tässä tilanteessa?” ⇒ Taistella joka päivä itseni ja perheeni vuoksi. Tämän taistelun ja odotuksen jälkeen lopulta voitan, ja terveyteni paranee.
  • Menetin työni ⇒ “Mitä voin tehdä tässä tilanteessa?” ⇒ Voin luoda itseni uudelleen, aloittaa tyhjästä ja tavoitella erilaista urapolkua sekä olla antamatta periksi. Ennemmin tai myöhemmin pääsen tavoitteeseeni.

Some figure

Hyvien asioiden odottamisen taito

On ihmisiä, jotka ovat yksinkertaisesti lakanneet odottamasta hyviä asioita ja muutosta tapahtuvaksi omassa elämässään. Joissakin tapauksissa ihminen ajautuu tietynlaiseen epätoivoon, voimattomuuteen, jossa kaikki mahdolliset tulossa olevat asiat, mitä ne sitten ovatkaan, tuntuvat musertavilta.

Sen sijaan toiset, ne jotka odottavat hyviä asioita, eivät pysy paikallaan eivätkä täytä mieltään negatiivisilla ajatuksilla, kuten “ei sellaista koskaan minulle tapahdu” tai “se juna on jo mennyt”.

  • Elämässä meidän on odotettava edistystä innolla ja “pukeutuneena parhaimpiimme”. Meidän on myös taisteltava asioiden eteen joka päivä. Vaikka elämässä onkin monia sattumuksia ja onni saattaa olla puolellamme kun sitä vähiten odotamme, kuuluisa “vetovoiman laki” ei aina toteudu.
  • Pian jonkin asian toivomisen jälkeen kohtalo puuttuu peliin järjestääkseen toiveemme. Meidän on periaatteessa vain harjoiteltava odottamisen taitoa silmät auki, kuunnellen intuitiotamme ja pysyen toiminnassa muokataksemme todellisuuttamme.

Luota intuitioosi

Tämä on epäilemättä oleellinen taito, jota tulee harjoitella. Itse asiassa on yhtä tärkeää opetella luottamaan intuitioonsa kuin odottamaankin, sillä taito luottaa intuitioonsa mahdollistaa odottamamme asian arvioimisen ja myös antaa asialle päätöksen pitkän odottamisen jälkeen.

On erittäin tärkeää tietää oikea hetki ottaa “uskon hyppy”, joka auttaa saavuttamaan päämäärän, eli tietyn toiveemme.

Kuvittele, että elämäsi rakkaus jolle et ole kertonut tunteistasi, seisoo edessäsi. On mahdollista, että olet kokenut monia epäonnistumisia menneisyydessä ja kaikki nämä tuskalliset kokemukset ovat aiheuttaneet sen, ettet kykene luottamaan intuitioosi.

Mutta ennemmin tai myöhemmin tulet katumaan sitä.

Some figure

Pelko on aina se pääsyy, joka estää meitä olemasta onnellisia. Tästä syystä odottamisen taito on samalla myös sellainen kyky, jonka avulla meidän on mahdollista vapauttaa itsemme omista peloistamme, vähitellen.

Uskon hyppy pitkän odottamisen jälkeen kannattaa ottaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cook, T. D. (2008). “Waiting for life to arrive”: a history of the regression-discontinuity design in psychology, statistics and economics. Journal of Econometrics, 142(2), 636-654.
  • Palmer, P. J. (1999). Let your life speak: Listening for the voice of vocation. John Wiley & Sons.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.